Dve talianske babičky odhalili fígeľ na bezkonkurenčné lasagne. Neuveríte, na čom sa obe zhodli

Zdieľať
lasagne
lasagne Foto: depositphotos.com

Dve talianske staré mamy prezradili tajomstvo dokonalých lasagní a obe sa zhodli na tom istom – vyskúšajte ich postup a uvidíte, že sa výsledok vyrovná pokrmu z pravej talianskej reštaurácie. Lasagne totiž predstavujú absolútnu klasiku talianskej kuchyne a napriek tomu, že si ich obľúbil celý svet, práve talianske gazdinky ich dokážu pripraviť s takou autentickou chuťou, akú len tak nenájdete. Nasledujúci recept je inšpirovaný dvoma talianskymi starými mamami, ktoré sa rozhodli podeliť o svoje rodinné know-how. Ak si chcete vykúzliť nezabudnuteľný pokrm priamo u vás doma, čítajte ďalej.

Príprava základu na mäso:

  1. Ako prvý krok si nachystajte hlavnú zeleninovú zložku, ktorá dodá lasagniam nezameniteľný základ. Vezmite veľkú cibuľu a nakrájajte ju najemno. Nezabudnite ani na dva strúčiky cesnaku – tie pokrájajte na tenké plátky.
  2. V hlbšej panvici rozohrejte olej a postupne pridajte najemno nakrájanú cibuľu aj cesnak. Opekajte, kým obe suroviny nebudú mať zlatohnedú farbu, no dávajte si pozor, aby cesnak neprihorel.
  3. Potom do panvice pridajte približne 400 gramov mletého hovädzieho mäsa. Za stáleho miešania a „rozbíjania“ prípadných väčších hrudiek mäso opekajte. Keď sa mäso zatiahne, okoreňte ho podľa chuti: soľ, oregano, bazalku a prípadne trocha obľúbeného grilovacieho korenia. Všetko dobre premiešajte a opražte, kým nie je mäso takmer hotové.
  4. Následne pridajte konzervu paradajkovej passaty (približne 400 g) a krátko povarte. Ak sa vám zdá, že omáčke niečo chýba, pokojne ju doladíte ešte soľou, korením alebo bylinkami. Na chvíľu ju odstavte bokom.

Kľúč k dokonalému bešamelu: Zrejme najdôležitejším prvkom receptu je bešamelová omáčka, ktorá zjemní a zjednotí chute celého pokrmu. Obidve talianske babičky sa zhodli na tom, že práve tu treba byť pri príprave najdôslednejší a pridať dve neobvyklé, no dôležité ingrediencie.

  1. V menšom hrnci alebo panvici rozohrejte 50 gramov masla a prisypte k nemu 50 gramov hladkej múky. Vzniknutú zmes jemne pražte, kým nezíska svetlejšiu zlatú farbu a nebude pripomínať klasickú zápražku.
  2. K opraženej múke s maslom prilejte 500 mililitrov mlieka. Miešajte neustále metličkou, aby sa nevytvorili hrudky, a pridajte štipku čerstvo namletého muškátového orieška, soľ a mleté čierne korenie.
  3. Práve teraz prichádza najväčší „fór“ tohto receptu: do bešamelu pridajte lyžičku cukru a takisto trošku mletej škorice. Hoci sa to nezdá, práve táto kombinácia dodá lasagniam nečakanú, jemne sladkastú arómu a prehĺbi ich chuť. Miešajte dovtedy, kým omáčka nezhustne do konzistencie pudingu.

Postup vrstvenia a zapekania:

  1. Aby sa vám lasagne po dopečení dobre vyberali, zapekaciu misu si môžete vystlať papierom na pečenie alebo ju jednoducho potrieť troškou oleja.
  2. Na dno misky uložte prvú vrstvu cestovín na lasagne. Následne pridajte časť mäsovej zmesi, ktorú rovnomerne rozprestrite, a zalejte ju porciou bešamelu.
  3. Pokračujte vo vrstvení až dovtedy, kým neminiete všetky pripravené suroviny. Dôležité je, aby posledná vrstva pozostávala z mäsa a bešamelu – na vrchu totiž najviac vynikne.
  4. Na samý vrch nastrúhajte tvrdý syr (napríklad parmezán alebo iný vyzretý syr, ktorý sa pri pečení pekne rozpustí a vytvorí zlatú kôrku). To je posledný detail, ktorý odhalí, že pôjde o famózny výsledok.
  5. Celú zapekaciu misu vložte do rozohriatej rúry na 180 °C a pečte približne 45 minút. To je čas, ktorý zaručí, že sa všetky chute krásne spoja a syr bude na povrchu zlatistý.

Zhrnutie a tip na záver:

  • Základom úspechu je správne opečené mäso s cibuľou a cesnakom, ktoré musí byť dobre okorenené.
  • Bešamelová omáčka potrebuje čas na dôkladné zhustnutie. Kľúčové sú tu dve tajné ingrediencie: cukor a škorica.
  • Posledná vrstva lasagní má byť vždy mäso s bešamelom posypané syrom, aby pri zapekaní vynikla krémová konzistencia a krásne chrumkavá vrstva navrchu.
  • Pečte dostatočne dlho, aby sa chute prepojili a cestoviny boli mäkké, no zároveň držali tvar.

S týmto postupom si pripravíte lasagne, ktoré vás svojou chuťou dokážu preniesť rovno do srdca Talianska. Chutia ako z rúk talianskych starých mám – a presne to je dôvod, prečo stojí za to vyskúšať práve tento recept. Prajeme dobrú chuť a veľa kulinárskych úspechov!

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané