Mnohých ľudí jeho prenikavý pach odstraší, no ak raz ochutnáte dužinu durianu, môže vás doslova očariť. U nás (a celkovo v strednej Európe) si toto ovocie postupne získava fanúšikov, ktorí nedajú dopustiť na jeho jemnú, sladkastú chuť. Zároveň je však durian v mnohých krajinách natoľko kontroverzný, že ho v niektorých oblastiach nesmiete priniesť do hromadnej dopravy, a to pod hrozbou pokuty.
Nezamestieľná vôňa, no výnimočná chuť
Durian je v juhovýchodnej Ázii prezývaný „kráľ ovocia“ a mnohí miestni ho považujú za delikatesu s neopakovateľnou chuťou. Napriek tomu je celosvetovo známy hlavne vďaka svojej špecifickej aróme, ktorá viacerým ľuďom pripomína skazené vajcia alebo dokonca zhnité mäso. Tento kontrast – neodolateľná chuť a odpudivý pach – z neho robí jedno z najvýstrednejších ovocí planéty.
Kým niektorí sa jeho vôni vyhýbajú na míle, iní si durian nevedia vynachváliť. Dokonca ho prirovnávajú k dezertu s jemným nádychom vanilky. A hoci spočiatku môže pôsobiť zvláštne, stáva sa čoraz obľúbenejším aj u nás. Ľudia si ho začínajú vyhľadávať v špecializovaných obchodoch s exotickým ovocím či ázijskými potravinami.
Pichľavá rarita z tropických krajín
Durian (latinsky Durio zibethinus) pochádza z indonézskeho súostrovia. Dnes sa pestuje aj v Thajsku, Indii, na Srí Lanke, v Malajzii či dokonca vo východnej Afrike a v častiach Latinskej Ameriky. Ak rastie vo voľnej prírode, strom durianu môže dosiahnuť úctyhodnú výšku až 45 metrov. Pri umelo pestovaných druhoch je to zväčša menej – okolo 10 až 15 metrov.
Samotný plod durianu je masívny a pripomína stredovekú bojovú palicu s tŕňmi. Môže mať priemer od 15 do 25 centimetrov a hmotnosť v rozmedzí 1 až 6 kilogramov. Vonkajšia farba šupky sa mení od zelenej po žltohnedú a jeho povrch je pokrytý výraznými tŕňmi rôznych dĺžok. Už na prvý pohľad je jasné, že ide o výnimočné tropické ovocie, ktoré sa nepodobá na nič, čo by ste bežne kúpili v stredoeurópskom supermarkete.
Na verejnosti zakázaný
Najväčšie kontroverzie vyvoláva práve durianovský odér – keď plod plne dozreje, šíri silný zápach, ktorý mnohí ľudia považujú za mimoriadne nepríjemný. Tento pach býva taký intenzívny, že napríklad v Singapure platia prísne zákazy vnášania čerstvého durianu na miesta, ako sú hotely, letiská či dokonca hromadná doprava. V autobusoch, vlakoch, v metre alebo na palubách lodí často nájdete upozornenia, že durian sa do daného priestoru nosiť nesmie. V niektorých mestách juhovýchodnej Ázie máte niekedy dokonca viac vyhradených zón na fajčenie, než takých, kde by ste mohli durian v pokoji skonzumovať.
Tento zákaz nie je len akousi kuriozitou. Mnohé hotely a dopravné spoločnosti sa sťažovali na ťažko odstrániteľný zápach, ktorý vo vnútorných priestoroch zostáva dlhé hodiny. Pre niekoho je to exotická aróma, pre iného neprekonateľná prekážka.
Poklad pre zdravie
Čo však robí durian takým ceneným ovocím, že si napriek všetkým „voňavým“ kontroverziám stále získava nových priaznivcov? Odpoveď sa skrýva v jeho zdraviu prospešných látkach. Dužina durianu je nabitá vitamínmi (najmä vitamínmi skupiny B, vrátane B1, B2, B3), betakaroténom, kyselinou askorbovou (vitamín C) a minerálmi ako vápnik, železo, draslík či fosfor. Zároveň obsahuje aj esenciálne mastné kyseliny omega-3.
Okrem toho sa v tradičnej ázijskej medicíne využívajú aj ďalšie časti rastliny – korene, kôra a listy. Pripisujú sa im účinky pomáhajúce pri spomalení starnutia, znižovaní horúčky a podpore imunitného systému v boji proti infekciám. Niektorí dokonca durian považujú za prírodné afrodiziakum. Navyše je známy tým, že dokáže zlepšiť náladu, podporiť pružnosť cievnych stien a prospieť pleti.
Fenomenálny rast popularity
Hoci sa durian dlho považoval za exotickú raritu dostupnú iba v krajinách jeho pôvodu, posledné roky priniesli obrovský nárast dopytu aj na svetových trhoch. V roku 2023 sa záujem o tento pichľavý plod celosvetovo zvýšil o takmer 400 % v priebehu jediného roka! Čína je v súčasnosti najväčším dovozcom, pričom v rozmedzí rokov 2022 a 2023 doviezla durian v hodnote neuveriteľných 6 miliárd dolárov. Niekde sa cena za kilogram pohybuje medzi 20 až 40 dolármi (v prepočte približne 450 až 900 korún).
V Česku (ale i na Slovensku) ešte durian nemá až takú masovú základňu, no postupne si hľadá cestu k milovníkom exotiky. Nájdete ho už nielen v špecializovaných ázijských obchodoch, ale občas sa objaví aj v bežných supermarketoch, najmä vo väčších mestách. Samozrejme, stále tu ide o menšiu raritu, ktorá sa však vďaka ohlasom a zvedavosti ľudí dostáva čoraz viac do povedomia.
Ako ho jesť a vychutnať si ho
Durian sa hodí na množstvo kulinárskych experimentov. V Ázii sa z neho pripravujú omáčky, využíva sa ako korenie do tradičných receptov, robia sa z neho dezerty, sladké náplne do pečiva alebo dokonca zmrzliny. Nakoľko je jeho aróma prenikavá, domáci kuchári často odporúčajú jesť ho lyžicou, aby ste sa vyhli nepríjemnému zápachu na rukách.
Ak sa s durianom stretávate prvýkrát, je dobré si predtým o jeho špecifických vlastnostiach niečo naštudovať. Na čistenie a rozkrajovanie potrebujete ostrý nôž a trpezlivosť. Vždy dbajte na to, aby ste sa vyhli ostrým tŕňom, ktoré môžu spôsobiť nepríjemné zranenie. Ak sa vám však podarí dostať k jeho mäsitej, jemne krémovej dužine, mnohí vravia, že odmena za odvážnosť skutočne stojí za to.
Záver:
Durian je fascinujúcim príkladom toho, ako sa dve zdanlivo nezlučiteľné veci – nepríjemný zápach a lahodná chuť – môžu spojiť v jednom jedinom plode. Hoci ho v niektorých krajinách zakázali nosiť do autobusov či na verejné priestranstvá, jeho popularita pokračuje v prudkom raste. Prečo? Pretože durian nie je len bizarná tropická kuriozita, ale aj bohatý zdroj vitamínov a minerálov, ktorý môže fungovať ako skvelý podporný prostriedok pre zdravie srdca a celého organizmu. A hoci jeho vôňu nie každý strávi, tí, ktorí mu dajú šancu, väčšinou neľutujú.