
S končiacim letom a blížiacou sa jeseňou prichádza aj doba muštov a burčiakov. Je to práve burčiak, na ktorý veľa ľudí netrpezlivo čaká a veľa ľudí sa vo svojich obchodoch a stánkoch ani nedočká, pretože tento veľmi obľúbený nápoj mizne z pultov a predajní rýchlosťou svetla. Nemusíte netrpezlivo čakať, či sa na vás dostane rad, pretože si ho môžete sami vyrobiť z pohodlia domova! Čo budete potrebovať na výrobu?
Základné suroviny
Hroznové víno je samozrejme základom každého burčiaka. Môžete si pripraviť burčiak biely aj červený. Záleží len na chuti jednotlivca a na tom, ako s hroznom naložíte. Hrozno musí byť zrelé, ale nie prezreté. Víno nesmie mať žiadnu vadu (hnilobu, pleseň). Hrozno vyberajte starostlivo tak, aby vám voňalo a nebolo veľmi vodnaté. Odporúča sa použiť na rozkvasenie kúsok jablka, alebo trochu burčiaku z minulej várky.
Nádoba
Treba tiež pripraviť nádobu, v ktorej burčiak uskladníte. Najlepšou voľbou je sklenená nádoba, v ktorej je možné ľahko sledovať aktivitu burčiaku. Berte prosím do úvahy, že akonáhle sa burčiak rozkvasí, začne nadobúdať objem. V nádobe by mala zostať asi 1/3 voľného priestoru. Nádoba sa nesmie nikdy úplne zatvárať. Na uzavretie môžete použiť napríklad viečko, do ktorého urobíte pár dierok.
Pomocníci
Správne by sa mali hrozno len roztlačiť a následne vylisovať. V domácom prostredí si vystačíte s kombináciou mixéra a cedníka.
Ďalšie prísady
Aby sa rozbehlo správne kvasenie, treba burčiak dosladiť cukrom. Ideálne je začať s cca 50 g cukru na 1 kg hrozna.
Príprava
Všetky pomôcky, ktoré budete potrebovať, treba umyť dôkladne v horúcej vode.

Hrozno
Hrozno umyte vo vlažnej vode, očistite, odstopkujte a roztlačte. Hrozno je možné roztlačiť čistou rukou. V prípade, že to ide zle, môžete použiť ručný mixér, ale veľmi opatrne. Štruktúra hrozna musí byť porušená tak, aby sa do šťavy začali uvoľňovať aromatické látky zo šupiek. Treba tiež neporušiť semienka, aby sa nezačala uvoľňovať horká pachuť.
Cukor a kvasenie
Pokrčené hrozno premiešajte s cukrom a premiestnite do nádoby, v ktorej bude burčiak kvasiť. Nechajte ležať 1 deň.
Aká teplota je vhodná na kvasenie?
Všeobecne platí, že čím vyššia je teplota, tým ľahšie sa burčiak rozkvasí. Ideálna je teplota medzi 15 – 25 °C.
Ako dlho burčiak kvasí?
Záleží samozrejme na druhu kvasiniek, množstve použitého cukru a teplote. Akonáhle sa začne nádoba s burčiakom zahrievať, burčiak je „vo vare“. Celý proces potom môže trvať zhruba 2 – 6 dní.
Zdroj: extrafit.cz