Pomaranče patria medzi tradičné zimné ovocie, ktoré dopĺňa potrebné vitamíny a dodáva telu vlákninu a ďalšie živiny. Oranžové citrusové plody sú zdrojom minerálov, najmä draslíka a vápnika, ale aj antioxidantov alebo kyseliny listovej. Odborníci odporúčajú ich pravidelnú konzumáciu, pretože zlepšujú trávenie aj stav pokožky, dokonca posilňujú kostrový systém a regulujú krvný tlak. Užitočné sú aj šupky, ktoré rozhodne nemusia skončiť v koši alebo na komposte. Ako ich upotrebiť?
Všestranné použitie v kuchyni
Pomaranče sa dovážajú zo Stredomoria, pestujú sa v subtropických oblastiach a v súčasnosti sa jedná o najpestovanejšie citrusy po celom svete. Sú prírodným liekom na kardiovaskulárne problémy a znižujú riziko ochorenia na rakovinu. Sú prísadou v studenej aj teplej kuchyni, v dezertoch alebo v miešaných nápojoch alebo v džúsoch. Zdravé a chutné ovocie sa lúpe, pričom šupky sa môžu sušiť. Drvené sušené šupky sú výborné do čajov alebo sa pridávajú nastrúhané do dezertov, súčasne sa šupky môžu kandizovať. Poslúžiť môžu ako prírodné osviežovače vzduchu.
Vonné sviečky z pomarančových šupiek
Rôzne osviežovače alebo vonné sviečky napomáhajú zlepšiť vzduch v domácnosti. Vyrába sa veľmi ľahko. Zásadné je olúpať pomaranč tak, aby vznikli dve rovnaké polovice bez poškodenia vonkajšej vrstvy. S pomocou takto vydlabaných kôr sa môžu vyrobiť domáce vonné sviečky, ktoré dokonale prevoňajú byt a zbavia rôznych pachov. Vyrábanie zvládnu aj deti, ktoré je možné prizvať na ručné tvorenie. Čo bude na výrobu vonných sviečok potrebné? Pripravte si:
- pomarančové šupky z dvoch polovičiek
- 2 ks bežných sviečok v obale
Postup výroby
Ako už bolo spomenuté, treba olúpať pomaranč tak, aby vznikli dve rovnako veľké polovice, ktoré budú mať nenarušenú šupku. Sviečku vyberte z obalu a opatrne spodkom vytiahnite knôt. Medzitým roztavte vosk vo vodnom kúpeli, napríklad v pevnom igelitovom obale. Umiestnite knôt doprostred vydlabanej polovice, pomaly zalievajte voskom. Potom nechajte stuhnúť. Túto vonnú sviečku zapaľujte iba na ohňovzdornej podložke a dbajte, aby nezačala pomarančová kôra horieť, potom si len užívajte príjemné citrusové vône.
Zdroj: prosvet.cz
