Langoše – to sú zlatisté, chrumkavé placky, ktoré neodmysliteľne patria k letu, kúpaliskám a hudobným festivalom. Aj vy máte niekedy pocit, že ceny tejto obľúbenej pochúťky sú každým rokom vyššie a chuť, naopak, nižšia? Dobrá správa je, že s trochou snahy si doma pripravíte oveľa chutnejšie a lacnejšie langoše než tie zo stánku. Navyše môžete experimentovať s rôznymi prísadami, aby boli ešte lepšie. V čom teda spočíva ono veľké tajomstvo?
Odkiaľ langoše pochádzajú?
Táto dobrota pochádza pôvodne z Maďarska a je tam rovnako obľúbená, ako u nás na Slovensku či v Česku. Pred pár rokmi som sa práve tam prvýkrát stretla s langošom v trochu inej podobe, než na akú sme u nás zvyknutí. Miesto klasického kečupu a cesnaku sa tam podáva najčastejšie s poriadnou dávkou zakysanej smotany, nastrúhaným syrom a čerstvými bylinkami, napríklad rukolou či petržlenovou vňaťou. Táto verzia ma očarila natoľko, že klasickú kečupovú variantu už vyhľadávam len výnimočne.
Langoš má však tú výhodu, že zvládne naozaj všetko – či už máte chuť na slané, sladké alebo dokonca pikantné. Jediné obmedzenie je vaša fantázia.
Tajomstvo skutočne dobrého langoša – prísada, ktorá mení všetko
Každá rodina má svoj overený recept, základ je však vždy rovnaký: hladká múka, droždie a mlieko. Rozdiely prichádzajú s použitím ďalších surovín – niekto preferuje jogurt, niekto kyslú smotanu, iný zase kefír. Ale v čom spočíva tá malá, ale predsa zásadná prísada, ktorá urobí vaše langoše neodolateľnými?
Tou tajnou ingredienciou je obyčajný varený zemiak. Nastrúhaná zemiaková hmota v ceste zabezpečí, že langoše sú dokonale vláčne, jemné, nadýchané a dlhšie vydržia mäkké. Vďaka škrobu zemiakov zostane cesta vláčna aj na druhý deň. Je to drobnosť, ktorá však posúva výslednú chuť do úplne inej dimenzie.
Recept na najlepšie domáce langoše (pre 4 osoby):
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- polovica kocky čerstvého droždia
- 1 čajová lyžička kryštálového cukru
- 125 ml vlažného mlieka
- 125 ml vlažnej filtrovanej vody
- 100 g zakysanej smotany
- 1 väčší uvarený zemiak
- 1 veľká štipka soli
Postup na dokonalé cesto:
Droždie rozmrvíme v miske, posypeme cukrom a zalejeme vlažným mliekom. Dobre premiešame, prikryjeme utierkou a necháme približne 20 minút nakysnúť, kým nevznikne pekný, napenený kvások.
Do väčšej misy preosejeme hladkú múku, pridáme štipku soli, vodu, zakysanú smotanu a najemno nastrúhaný, uvarený zemiak. Následne pridáme kvások a rukami alebo v kuchynskom robote vymiesime hladké, pružné cesto.
Hotové cesto vložíme do väčšej plastovej nádoby s vrchnákom a uložíme cez noc do chladničky. Pomaly kynutie za studena je ďalším kľúčovým faktorom skvelej chuti.
Dôvod pomalého kynutia (tajomstvo číslo dva):
Pomalé kynutie v chladničke je skutočnou revolúciou v príprave langošov. Práve tento dlhší čas umožňuje kvasinkám dôkladnejšie pracovať a rozvinúť plnšiu, bohatšiu chuť. Navyše, pomalé kynutie zlepšuje stráviteľnosť langošov, pretože lepok je pri dlhšom kvasení lepšie rozložený. Niektorí ľudia, ktorí majú miernu precitlivenosť na lepok, toto cesto tolerujú oveľa lepšie ako klasicky rýchlo vykysnuté pečivo.
Mimochodom, podobný princíp sa používa aj pri pravom neapolskom ceste na pizzu, ktoré odpočíva v chlade až dva dni. Nebojte sa preto dať cestu čas – odvďačí sa vám chuťou, ktorá stojí za to.
Ako správne smažiť langoše:
- Nasledujúci deň vyberieme cesto z chladničky, rozdelíme ho na približne 8 rovnakých častí, vytvarujeme bochníčky, ktoré zľahka potrieme olejom, zakryjeme fóliou a necháme ešte hodinu voľne kysnúť.
- Vo vyššej panvici alebo hrnci rozpálime dostatočné množstvo oleja.
- Z vykysnutých bochníkov rukami (najlepšie pomocou hánok prstov) jemne vytvarujeme tenké placky, ktoré postupne smažíme z oboch strán dozlatista.
- Hotové langoše necháme krátko odkvapkať na papierovom obrúsku, aby neboli príliš mastné.
Čo na langoše? Fantázii sa medze nekladú!
Klasikou je, samozrejme, potretý cesnak, kečup a bohatá vrstva strúhaného syra. Ak však chcete zažiť pravý maďarský pôžitok, skúste langoše potrieť kvalitnou zakysanou smotanou, posypať čerstvou petržlenovou vňaťou či rukolou.
Napriek tomu, že tatarka je populárna, ja osobne zostávam radšej pri smotane alebo cesnaku. Sladká verzia je rovnako skvelá voľba – langoš s domácim lekvárom a tvarohom, jahodami, smotanou či obalený v škoricovom cukre vás zaručene nadchne.
Langoše sú vlastne ako pizza – výborne chutia s čímkoľvek, čo máte radi, dokonca aj s trhaným mäsom, klobáskou či ako príloha ku gulášu.