Domáca podravka bez soli. Z ligurčeka a koreňovej zeleniny je najlepšia

Zdieľať
vegeta
Domáca podravka bez soli. Z ligurčeka a koreňovej zeleniny je najlepšia Foto: www.gettyimages.com

Zháňate recept na domáce polievkové korenie? Nastal ideálny čas na to, aby ste si vyrobili domácu podravku bez soli. Prinášame osvedčený recept z ligurčeka a koreňovej zeleniny, ktorý dodá vašim polievkam a omáčkam jedinečnú chuť.

Ako urobiť domácu podravku

Pripraviť domácu podravku zvládne s prehľadom každý. Jediné, čo k tomu budete potrebovať, je základná koreňová zelenina, cesnak, cibuľa, čerstvý ligurček a čerstvá petržlenová vňať. Odporúčame si týmto spôsobom pripraviť domácu podravku bez soli, pretože soľ môžete vždy do polievky či omáčky pridať dodatočne.

Do prípravy domácej podravky sa môžete pustiť už teraz, keď je dostatok všetkých druhov zeleniny a máte po ruke aj čerstvé bylinky. Ako teda postupovať, ak si chcete do zásoby urobiť domácu podravku bez soli?

Domáca podravka – recept

Potrebujete:

  • 250 g mrkvy
  • 250 g petržlenu
  • 250 g zeleru
  • 125 g cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • hrsť libečkovej vňate
  • hrsť petržlenovej vňate
domáca vegeta
Domáca podravka bez soli. Z ligurčeka a koreňovej zeleniny je najlepšia Foto: www.gettyimages.com

Postup:

1. Mrkvu, zeler a petržlen očistite a nastrúhajte na hrubom strúhadle.

2. Cesnak a cibuľu nakrájajte na veľmi tenké plátky, ligurček a petržlenovú vňať nasekajte nadrobno.

3. Mrkva, zeler, petržlen, cesnak, cibuľu, ligurček a petržlenovú vňať zmiešajte dohromady v miske. Túto zmes následne rovnomerne rozložte do jednotlivých oddielov sušičky ovocia. Tieto oddiely ešte pred tým vyložte papierom na pečenie, aby vám zelenina či bylinky neprepadávali.

4. Základ na domácu podravku sušte tak dlho, pokiaľ nebudú jednotlivé suroviny úplne suché. Následne ich zosypte do misy a rozsekajte v kuchynskom robote na požadovanú veľkosť.

Skladovanie domácej podravky je zásadné

Ako uchovávať domácu podravku bez soli a glutamátov? Akonáhle si ju urobíte, presypte ju do čistých a suchých uzatvárateľných pohárov, ktoré dokonale zaviečkujte. Domácu vegetu takto skladujte na teplom a suchom mieste (napríklad v policiach kuchynskej linky), kde sa vám nepokazí a dlho vydrží.

Domáca podravka je vynikajúca ako prírodné dochucovadlo do polievok a omáčok. Niekto ju dáva aj do studených dipov, pod mäso alebo do marinád.

Zdroj: jenzeny.cz, Recepty všeho druhu | Facebook.com

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané