Už sa neviete dočkať, kedy prvýkrát rozpálite gril na záhrade alebo balkóne? Pripravte sa na novú sezónu štýlovo a vyskúšajte si namiešať vlastnú, domácu grilovaciu zmes korenín, ktorá prekoná akúkoľvek z obchodu.
Doprajte jedlu výnimočnú chuť vlastnými bylinkami
Či už patríte medzi nadšených gurmánov alebo ste skôr príležitostní kuchári, určite viete, že práve správna kombinácia korenia dokáže obyčajné jedlo premeniť na ozajstnú lahôdku. Jasné, soľ a čierne korenie sú úplne základné dochucovadlá, ale až pridanie rôznych druhov korenia, aromatických byliniek či netradičných ingrediencií vytvára pokrmy, ktoré si každý rád vychutná.
Kupované koreniace zmesi sú bezpochyby praktické, no často obsahujú rôzne umelé dochucovadlá, zvýrazňovače chuti či farbivá, ktoré naše telo nepotrebuje. Veľkým problémom býva aj prehnané množstvo soli, pričom každý z nás má vlastnú predstavu o tom, koľko soli je akurát. Preto je oveľa lepšie vytvoriť si vlastné koreniace kombinácie presne podľa vašej chuti.
Nie je pravda, že existuje len jedna dokonalá zmes na grilovanie. Každý má svoje vlastné preferencie – niekto má rád pikantné, iný zase jemné a aromatické chute. Nebojte sa preto experimentovať a namiešajte si zmes presne podľa seba!
Ak však hľadáte tip na vyskúšanú klasickú grilovaciu zmes, nechajte sa inšpirovať nasledujúcim jednoduchým receptom.
Video návod: Ako si pripraviť domácu grilovaciu zmes krok za krokom?
Ak vás láka vyskúšať si prípravu vlastnej grilovacej zmesi, ale ocenili by ste aj názornú ukážku, pozrite si krátke a praktické video z obľúbeného YouTube kanálu Toprecepty, kde nájdete podrobný návod s presným postupom.
Pozrieť video s návodom na domácu grilovaciu zmes
Video vám ukáže všetky potrebné kroky a navyše vám poskytne užitočné tipy, vďaka ktorým dosiahnete naozaj perfektnú chuť.
Čo nesmie chýbať v základnej zmesi na grilovanie?
Ak si preštudujete zloženie najpopulárnejších koreniacich zmesí v obchodoch, rýchlo zistíte, že základom bývajú často sušený cesnak a cibuľa. Niet divu, práve tieto dve jednoduché ingrediencie dodávajú jedlám tú správnu hĺbku chuti a vône. Je to tajomstvo mnohých profesionálnych kuchárov, ktorí veľmi dobre vedia, prečo ich do svojich receptúr zaradili.
Základná koreniaca zmes na grilovanie mäsa:
- 2 čajové lyžičky údenej papriky
- 1 čajová lyžička sladkej mletej papriky
- 1 čajová lyžička sušeného cesnaku
- 1 čajová lyžička sušenej cibule
- ½ čajovej lyžičky čierneho mletého korenia
- 1 čajová lyžička sušeného tymianu
- ½ čajovej lyžičky hnedého cukru
Všetky uvedené suroviny dôkladne premiešajte, vložte do čistej uzatvárateľnej nádoby a uskladnite na suchom mieste. Mäso môžete marinovať s touto zmesou vopred, stačí pridať trošku kvalitného oleja, alebo jednoducho korenie votrite priamo na povrch mäsa tesne pred grilovaním.
Máte radi grilovanú zeleninu alebo huby? Aj na ne existuje perfektná kombinácia
Hoci mäso býva typickou hviezdou grilovačiek, zelenina či huby sú dnes už plnohodnotnou súčasťou každej barbecue párty. Huby, najmä pevnejšie druhy ako hliva, sú na grile nielen chutné, ale aj veľmi zdravé a chutia skvelo ako príloha alebo ako hlavné jedlo v šalátoch či wrapoch.
Skúste si pripraviť aj osobitnú zmes pre grilovanie zeleniny a húb, ktorá má ľahkú, sviežu, ale zároveň výraznú chuť.
Domáca koreniaca zmes na grilovanú zeleninu a huby:
- 1 čajová lyžička sušenej bazalky
- 1 čajová lyžička majoránky
- ½ čajovej lyžičky citrónového tymianu (alebo klasického tymianu s trochou citrónovej kôry)
- ½ čajovej lyžičky sušeného ligurčeka alebo hladkolistej petržlenovej vňate
- štipka bieleho korenia
- štipka sušenej alebo čerstvej citrónovej kôry
Ak preferujete pikantnejšie chute, pridajte aj trochu kajenského korenia, štipľavej papriky alebo drveného čierneho korenia. Červené či ružové korenie je vhodné len na vôňu, jeho chuť nie je pikantná, preto ho používajte opatrne.
Sladké BBQ zmesi – netradičná lahôdka, ktorú treba skúsiť
Aj sladké koreniace zmesi si nájdu svoje miesto na grile, hoci na Slovensku ešte nie sú veľmi rozšírené. V krajinách ako USA, Kanada či Austrália sú však extrémne populárne. Do týchto zmesí sa zvyčajne pridáva hnedý cukor, štipka medu, mletá škorica či muškátový oriešok.
Prekvapivo sa tieto sladké chute výborne dopĺňajú s bravčovým či hovädzím mäsom, obzvlášť pri pomalom grilovaní na nižšej teplote.
Stredomorské koreniny: Skvelá voľba nielen na ryby
Ak milujete stredomorskú kuchyňu, skúste skombinovať oregano, tymian, citrónovú kôru a cesnak. Typická stredomorská kombinácia byliniek ako je tymian, rozmarín a šalvia ponúkne výrazné arómy, ktoré sú vynikajúce najmä k rybám či grilovaným zemiakom. Táto výrazná a silne aromatická zmes však nemusí vyhovovať každému, preto ju používajte skôr na špecifické príležitosti.
Nebojte sa experimentovať s korením a objavte nové chuťové zážitky priamo vo vašej záhrade či na balkóne. S domácimi koreninami sa vaše grilovanie posunie na úplne inú úroveň a vaši hostia budú určite príjemne prekvapení!