Variť príbory? Je to proces, ktorý môže všetkým prísť podivný. Nie je to zvláštne, dokonca funguje úplne výborne!
Plak na príboroch
Príbory alebo iné kuchynské náčinie často podlieha černeniu, nemusí ísť priamo o striebro, ale aj nerez alebo iné kovy po čase menia zafarbenie. Pri prvotnom pohľade môžu vyzerať špinavo alebo nepoužívane, čo je protivné. Navyše, keď príde návšteva, môže sa zdať, že príbory nie sú dokonale umyté. Ako teda docieliť blyštivé vidličky, nože a lyžice bez drahých a agresívnych umývacích prostriedkov a vyhnúť sa pred návštevou faux-pas?
Ručné čistenie je zdĺhavé
Tradičná metóda, ktorú používali už naše babičky, je ručné čistenie príborov pomocou handričky, vody a jedlej sódy. Tento spôsob sa dá samozrejme použiť ešte dnes, čo si ale budeme nahovárať, je veľmi pracný a zdĺhavý, o to viac, keď sú jednotlivé kusy zdobené a je nutné vyleštiť detaily, za ktorými sa objavuje najväčšie začernanie? Ide to veľmi ľahko a opätovne sa môže použiť jedlá sóda.
Varenie príborov každé tri mesiace
Nezáleží na tom, či omývate riad v umývačke alebo ručne. Aj dokonale umyté kovové príbory alebo príslušenstvo totiž po čase trpia na černenie alebo sa na povrchu vytvoria nevzhľadný povrch. Z toho dôvodu je nutné každé tri mesiace príbory vyvariť v špeciálnom kúpeli. Netreba sa báť, že sa zničia, pretože sú nerezové príbory sú odolné voči korózii. Do hrnca sa vlejú dva litre vody, prisypú sa dve lyžice jedlej sódy a kuchynskej soli. Príbory sa ponoria a nechajú sa v kúpeli pol hodiny variť. Potom sa len dokonale umyjú a usušia.
Zdroj: prosvet.cz, xitrosti.com
