Dokonalá tuniaková nátierka. Nezabudnite pridať tieto dve prísady, ktoré väčšina ľudí prehliada

Zdieľať
tuniaková nátierka
tuniaková nátierka Foto: www.shutterstock.com

Tuniak z konzervy má v našej kuchyni právom stále miesto. Je dostupný za rozumnú cenu, vydrží dlho uskladnený a navyše je plný kvalitných bielkovín, ktoré vás spoľahlivo zasýtia bez veľkého množstva kalórií. Tento obľúbený druh rýb patrí aj k významným zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré sú dôležité pre zdravie srdca a ciev, mozgu a celkovú vitalitu organizmu.

Okrem toho obsahuje konzervovaný tuniak množstvo cenných minerálov a vitamínov – najmä vitamín D, ktorý je nevyhnutný pre zdravé kosti a silnú imunitu, a selén, ktorý má výrazné antioxidačné účinky. Dobrou správou je aj fakt, že v kvalitných konzervách nenájdete zbytočné prídavné látky. Obsahujú väčšinou len samotné mäso, vodu, trochu soli alebo oleja a niekedy jemné korenie. Tuniak teda môže byť skutočne zdravou voľbou, obzvlášť ak sa snažíte schudnúť, pretože má málo tuku a rýchlo navodzuje pocit sýtosti.

Využitie tuniaka v kuchyni je naozaj široké. Najčastejšie ho používame do čerstvých šalátov alebo rôznych nátierok. A práve jedna skvelá tuniaková nátierka si zaslúži mimoriadnu pozornosť. Máme pre vás recept, ktorým prekvapíte svojich blízkych aj hostí – a to vďaka dvom jednoduchým prísadám, ktoré ľudia často zabúdajú pridať.

Čo budeme na prípravu nátierky potrebovať?

Pre chutnú a výživnú večeru, ktorá poteší každého, si pripravíme tieto ingrediencie:

  • 2 konzervy tuniaka v náleve
  • 2 kelímky kvalitného bieleho jogurtu
  • 2 vajíčka uvarené natvrdo
  • 1 menšiu červenú cibuľku
  • čerstvo vytlačenú šťavu z polovice citróna
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

A pozor, teraz prichádza tá tajná prísada, na ktorú veľa ľudí zabúda – dve polievkové lyžice lahodnej majonézy. Tá síce pridá nejaké kalórie navyše, no zároveň zaistí, že nátierka bude krémová a ešte chutnejšia.

Postup krok za krokom:

Najskôr si uvaríme vajíčka natvrdo. Vložte ich do studenej osolenej vody a od bodu varu povarte asi 8 až 10 minút. Potom ich nechajte vychladnúť, ošúpte a jemne nastrúhajte.

Zatiaľ čo sa vajíčka varia, pripravíme si ďalšie suroviny. Červenú cibuľku očistíme a pokrájame nadrobno. Tuniakové konzervy opatrne zlejeme, no pokojne si v nich nechajme trochu nálevu, ktorý dodá nátierke príjemnú chuť a šťavnatosť.

V miske zmiešame pripraveného tuniaka, nastrúhané vajíčka, jemne nasekanú cibuľku, biely jogurt a podľa chuti dve lyžice majonézy. Osolíme, okoreníme a pridáme čerstvo vytlačenú citrónovú šťavu, ktorá dodá nátierke svieži akcent. Všetko spolu dôkladne premiešame, aby sa chute dokonale prepojili.

Hotovú nátierku vložíme minimálne na hodinu do chladničky, nech krásne stuhne a spojí všetky ingrediencie. Potom ju môžeme podávať – najlepšie chutí na čerstvom celozrnnom alebo tmavom chlebe. Ak máte radi bylinky, určite nezabudnite nátierku tesne pred podávaním posypať jemne nakrájanou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou.

Táto tuniaková nátierka je navyše výborným spôsobom, ako dostať zdravé ryby aj do jedálnička vašich detí. Práve deti sú často vyberavé, pokiaľ ide o konzumáciu rýb, no táto jemná a chutná pomazánka im zaručene zachutí. Tak si môžete byť istí, že im doprajete všetky dôležité látky potrebné na zdravý rast a správny vývoj.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané