Objavte kúzlo francúzskych Choux au Craquelin, malých lahôdok, ktoré ponúkajú niečo, čo naše tradičné veterníky len ťažko prekonajú. S perfektnou chrumkavou vrstvou, ktorá dodáva každému sústu nový rozmer, sa tieto pečené skvosty stávajú hitom medzi milovníkmi sladkého. Nasleduje osvedčený recept, ktorý zvládne každý, a to aj napriek možnému prvotnému zdaniu zložitosti. Pripravte sa na kulinársky zážitok s francúzskym šarmom.
Suroviny pre 12 kusov
Na chrumkavú vrstvu craquelin: 50 g zmäknutého masla, 50 g cukru krupice, 50 g polohrubej múky
Na odpaľované cesto: 160 ml vody, 60 ml oleja, 120 g hladkej múky, 3 vajcia, štipka soli, cukrárske vrecko
Na náplň: 500 ml smotany na šľahanie, 50 g práškového cukru, prípadne drobné ovocie
Servírovanie: trochu práškového cukru, prípadne drobné ovocie, jedlé kvety a podobne
Krok za krokom
Začnite prípravou chrumkavej vrstvy, tá potom príde na odpaľované cesto. Maslo starostlivo ušľahajte s cukrom, nakoniec vmiešajte múku. Cesto rozvaľkajte medzi 2 papiermi na pečenie na placku s hrúbkou asi 2 mm a dajte minimálne na 1 hodinu do chladničky. A vychytávku s papierom na pečenie si zapamätajte, hodí sa vám pri príprave mnohých ďalších ciest. Alebo rovno vykrájajte kolieska s priemerom asi 4 cm, až potom ich dajte do chladničky.
Na odpaľované cesto nalejte do hrnca vodu s olejom, priveďte do varu. Potom zrazu vsypte múku so soľou a vareškou miešajte na miernom plameni tak dlho, až z cesta vznikne hladká guľa, ktorá začne na dne nechávať tenkú vrstvičku. Akonáhle cesto vychladne na izbovú teplotu, postupne doň zašľahávajte vajcia. Neponáhľajte sa, ďalšie vajcia pridajte, až bude to predchádzajúce perfektne zašľahané.
Cesto pomocou cukrárskeho vrecka s rovnou širšou špičkou nastriekajte na plech s papierom na pečenie tak, aby ste vytvorili malé bochníky s priemerom asi 4 cm. Nechajte medzi nimi väčšie medzery. Cesto na craquelin vyberte z chladničky, snímte vrchnú vrstvu papiera a vykrájajte placky s priemerom 4 centimetre. Keby vám to nešlo hneď od ruky, oddeľte si časť cesta, tú spracujte, potom dorobte druhú. Ak ste už tvary vykrájali pred chladením, teraz ich len položte na bochníky z odpaľovaného cesta, jeden na jeden.
Medzitým predhrejte rúru na teplotu 190 °C, až potom vložte plech a pečte dozlatista asi 40 minút. Čo teraz určite nerobiť? Počas pečenia rúru zásadne neotvárajte! Až veterníčky vychladnú, odkrojte im „čiapočky (asi v úrovni jednej tretiny, brané zhora). Smotanu s cukrom vyšľahajte do tuha. Na dno každého veterníčka dajte pár malín alebo čučoriedok, pekne naplňte šľahačkou a priklopte vrškom veterníčka. Pred podávaním poprášte práškovým cukrom.