Dokonalá jahodová bublanina, ktorá očarí aj vašu svokru. Jednoduchý trik zabezpečí, že ovocie nikdy nezvlhne

Zdieľať
jahodový koláč
jahodový koláč Foto: depositphotos.com

Keď sa povie bublanina, mnohým sa vybaví detstvo strávené na vidieku u babičky, kde sa vôňa čerstvého koláča niesla po celej kuchyni. Táto tradičná pochúťka má u nás pevné miesto a právom patrí medzi najobľúbenejšie domáce múčniky. Aj napriek jednoduchosti receptu sa však môže stať, že výsledok nebude presne podľa vašich predstáv. Najčastejším problémom býva premočené cesto alebo rozmočené ovocie. Ako teda pripraviť bublaninu, ktorá sa doslova rozplýva na jazyku, ale zároveň si zachová krásny vzhľad a štruktúru?

Recept, ktorý pochváli aj tá najprísnejšia svokra

Hovorí sa, že najväčším komplimentom pre každú gazdinku je pochvala od svokry. Tá je často známa tým, že má svoje zaužívané recepty, ktorým málokto dokáže konkurovať. Ak chcete zapôsobiť práve na ňu, vyskúšajte túto osvedčenú jahodovú bublaninu. Jej tajomstvo spočíva vo vzdušnom, ľahučkom ceste a jednoduchom triku, vďaka ktorému ovocie zostane pevné a šťavnaté.

Pozrite si video: Josef Maršálek pečie jahodovú bublaninu

Ľahučké cesto a šťavnaté jahody, ktoré sa nerozmočia

Aby bola bublanina naozaj dokonalá, musí mať vyvážený pomer surovín. Cesto by malo byť nadýchané, ale nie príliš pórovité ako špongia. Ovocie by malo zostať svieže a nepresakovať šťavu do okolitého cesta. Základom úspechu je správne množstvo prášku do pečiva a jeden drobný trik – obaliť jahody pred vložením do cesta v tenkej vrstve múky.

Ingrediencie na jahodovú bublaninu:

  • 4 vajcia
  • 200 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 100 ml slnečnicového oleja
  • 100 ml polotučného mlieka
  • 300 g polohrubej múky
  • ½ balíčka prášku do pečiva
  • čerstvé, umyté a odstopkované jahody

Ako správne pripraviť bublaninu krok za krokom:

  1. Príprava plechu a rúry
    Menší, vyšší plech dôkladne vymažte tukom a jemne poprášte múkou. Rúru si predhrejte na 180 stupňov Celzia.

  2. Príprava jahôd
    Jahody vždy najskôr dôkladne opláchnite studenou vodou a nechajte dobre odkvapkať. Až následne ich zbavujte stopiek. Vďaka tomu jahody nenasiaknu príliš vody a zachovajú si svoju intenzívnu sladkú chuť.

  3. Vymiešanie základnej zmesi
    Do veľkej misy rozbite vajíčka, pridajte kryštálový a vanilkový cukor. Elektrickým šľahačom šľahajte naozaj dôkladne, približne 10 minút, aby zmes nadobudla nadýchanú, penovú konzistenciu. Čím viac času šľahaniu venujete, tým nadýchanejšie cesto získate.

  4. Primiešanie oleja a mlieka
    Do vyšľahanej vaječnej peny opatrne prilievajte olej a mlieko, pričom jemne miešajte stierkou, aby ste udržali cesto krásne vzdušné.

  5. Pridanie múky s práškom do pečiva
    Polohrubú múku zmiešajte s práškom do pečiva a preosejte do misy k mokrej zmesi. Jemne premiešajte, aby sa všetko pekne spojilo. Snažte sa vyhnúť príliš intenzívnemu miešaniu, aby vám nezmizli vzduchové bublinky, ktoré ste pracne vyšľahali.

  6. Tajný trik – obaľovanie jahôd
    Každú jahodu zľahka obaľte v tenkej vrstve polohrubej múky. Takto upravené ovocie rovnomerne rozložte po celom povrchu cesta, pričom jahody zatlačte iba jemne. Tento trik zabezpečí, že ovocie neklesne na dno a zároveň sa okolie jahôd nepresiakne prebytočnou šťavou, čím bublanina zostane dokonale prepečená a šťavnatá zároveň.

  7. Pečenie a kontrola prepečenia
    Plech vložte do vyhriatej rúry a pečte približne 30 minút. Doba pečenia závisí od výšky cesta aj veľkosti plechu, preto priebežne kontrolujte prepečenosť špajdľou. Ak po zapichnutí do cesta zostáva špajdľa suchá, vaša bublanina je hotová!

Extra tip na záver:

  • Jahody ukladajte do cesta vždy iba v jednej vrstve a nechajte medzi nimi malé medzierky. Príliš husté rozloženie ovocia spôsobí, že cesto nebude mať priestor dostatočne narásť, stratí svoju vzdušnosť a navyše môže byť nadmerne vlhké.
  • Ak máte radi ešte výraznejšiu chuť, po upečení bublaninu posypte práškovým cukrom alebo servírujte s kopčekom vanilkovej zmrzliny či šľahačky.

Vyskúšajte tento recept a uvidíte, že o pochvalu nebudete mať núdzu. Možno aj vaša svokra uzná, že tentokrát sa vám podarila bublanina, ktorá jednoducho nemá konkurenciu!

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané