Vianočka je symbolom slávnostného obdobia, plná vône a chuti vianočných sviatkov. Tieto tradičné pečivá majú rôzne podoby a recepty, ale každá z nich zdieľa jedinečnú atmosféru rodinného spoločenstva a radosti z prípravy.
Jeden recept obzvlášť vyniká svojou starobylou tradíciou. Obsahuje polohrubú múku, droždie, kryštálový cukor, rozpustené maslo a masť, mlieko, vajcia a žĺtok, ktoré spájajú svoju chuť a vôňu do kúzelného cesta. Orechy, hrozienka naložené v rume a sekané mandle dodávajú tomuto pečivu výnimočnú chuťovú paletu.
Ingrediencie:
- 1 kocka droždia (42 g)
- 1/4 lyžičky soli 500 g polohrubej múky
- 120 g kryštálového cukru
- 100 g rozpusteného masla
- 1 lyžica rozpustenej masti
- 250 ml mlieka 1 vajce + 1 žĺtok navyše
- Hrsť hrozienok naložených v rume
- Hrsť vlašských orechov
- Hrsť sekaných mandlí na posypanie
- 2 drevené špajdle
- 1 rozšľahané vajcia na potretie
Postup:
Droždie rozdrobte do veľkej misy a zmiešajte s lyžicou cukru, kým nedosiahne tekutého stavu. Postupne prilejte trochu mlieka, pridajte vajcia a žĺtok a premiešajte. Pridajte maslo, masť, soľ, múku, zvyšok cukru a zvyšné mlieko.
Hmotu začnite spracovávať vareškou. Potom ju vysypte na doske a mieste rukami po dobu asi 10 minút. Buďte trpezliví, pretože múka potrebuje čas na to, aby vstrebala všetky ingrediencie správnym spôsobom. Môže sa stať, že cesto bude lepiť (pridajte trochu múky) alebo bude málo pružné (pridajte lyžičku oleja). Ak nie je nutné, nepridávajte žiadne ďalšie zložky.
Vytvarujte bochník, vráťte ho späť do misy a prikryte utierkou. Nechajte ho kysnúť na teplom mieste bez prievanu po dobu 3–4 hodín. Potom ho vyberte a znovu premieste, pridávajte doň orechy a hrozienka.
Rozdeľte cesto nožom na 8 rovnako veľkých častí a každú z nich rukami rozvaľkajte na rovnako hrubé pramene. Upleťte dva vrkôčiky z troch prameňov a jeden vrkoč z dvoch. Prvé vrkôčiky prenesiete na plech a ľahko ich sploštíte chrbtom ruky. Vytvorte tak povrch pre ďalšie poschodie. Položte ďalšie vrkôčiky navrch a opäť ich jemne sploštite. Posledný pletenec nechajte bez úprav a jeho konca zahnite až dole na prvé poschodie. Nakoniec do vianočky šikmo proti sebe zapichnite špajdle, čím pletence stabilizujete.
Rúru predhrejte na 220°C. Vianočka bude ešte 30 minút kysnúť na plechu. Pred vložením do rúry ju potrite rozšľahaným vajcom a posypete kúskami mandlí. Pečte celkom hodinu: prvých 5–10 minút na 220°C, potom znížte teplotu na 150°C a pečte ďalších 25 minút. Zvyšok času nechajte vianočku piecť už len pri 100°C. Po upečení nechajte vianočku úplne vychladnúť a až potom ju posypte cukrom.
Zdroj: prosvet.cz
