Ak hľadáte jednoduchý a zároveň spoľahlivo chutný dezert na víkend, bábovka vždy patrí k overeným favoritom. Vďaka pudingovému prášku navyše získa ešte jemnejšiu a nadýchanejšiu textúru, ktorá si vás okamžite získa. Najčastejšie sa používa vanilkový puding, no pre originálnejšiu chuť pokojne siahnite aj po čokoládovom, kokosovom či pistáciovom. Dôležité je dodržať pár osvedčených krokov, aby bol výsledok dokonalý – bábovka totiž nielen skvele chutí, ale aj na stole vyzerá elegantne. V nasledujúcom recepte sa dozviete, ako presne na to, a zároveň získate niekoľko tipov, čo robiť, ak uprednostňujete maslo alebo radšej olej.
Prečo použiť pudingový prášok?
Pudingový prášok v koláčoch či bábovkách funguje nielen ako príchuť, ale i ako zložka, ktorá vďaka obsahu škrobu zabezpečí jemnosť a ľahkú nadýchanosť cesta. Tradične sa siaha po vanilkovom pudingu, keďže jeho chuť je neutrálna a hodí sa k širokému spektru dezertov. Pokojne však siahnite po inej príchuti, ak napríklad milujete banánový či pistáciový puding. Rovnako môžete vyskúšať čokoládový alebo kokosový – fantázii sa medze nekladú.
Tip: Ak máte v pláne servírovať bábovku hosťom, môžete pre zaujímavejší vzhľad zmiešať dva rôzne druhy pudingu (napríklad vanilkový a čokoládový) a cesto do formy liať na striedačku. Vytvoríte tak atraktívne mramorovanie.
Maslo verzus olej
Recept uvádza použitie masla, ktoré bábovke dodáva poctivú vôňu a lahodnú chuť. Zvlášť, ak je kvalitné, bábovka získa jemný maslový nádych. Dôležité je však nechať ho vopred zmäknúť na izbovú teplotu, aby sa ľahko zašľahalo.
Ak však preferujete jednoduchšiu a rýchlejšiu prípravu, môžete siahnuť po rastlinnom oleji (napríklad slnečnicovom). Pri použití oleja je vhodné zmeniť postup – ako prvé vyšľahajte vajcia s cukrom, následne pridajte mlieko a až potom postupne prilievajte olej a primiešavajte suché zložky (múku, prášok do pečiva a pudingový prášok). Táto zmena poradia zabezpečí, že cesto bude stále vláčne a dobre spojené.
Čo ďalšie možno vylepšiť?
- Ochutenie cesta: Môžete pridať pár kvapiek arómy (napr. mandľovej či rumovej), ktorá podčiarkne zvolenú príchuť pudingu.
- Posypanie: Ak máte radi sladšie dezerty, hotovú bábovku posypte práškovým cukrom alebo pre ešte výraznejšiu chuť cukor zmiešajte s mletou škoricou či štipkou kakaa.
- Plnka či poleva: Kto túži po skutočne dekadentnom zážitku, môže po upečení bábovky pripraviť čokoládovú polevu alebo ju potrieť kvalitným lekvárom či džemom.
Recept: Bábovka s pudingovým práškom
Doba prípravy: približne 15 minút + 50 minút pečenie
Suroviny
- 200 g zmäknutého masla
- 4 vajcia
- 100 ml mlieka
- 180 g kryštálového alebo krupicového cukru
- 300 g polohrubej múky
- 2 balíčky pudingového prášku (napr. vanilkového)
- 3 lyžičky prášku do pečiva (zhruba jeden balíček)
Postup
- Príprava surovín
Vyberte maslo, vajcia a mlieko z chladničky aspoň 30 minút pred pečením, aby mali izbovú teplotu. Vďaka tomu sa cesto lepšie spojí a bábovka bude nadýchanejšia. - Suché zložky
V samostatnej miske spojte múku, pudingový prášok a prášok do pečiva. Dobre premiešajte, aby sa zmes rovnomerne rozptýlila. - Príprava formy
Formu na bábovku (ideálne s vnútorným komínom) dôkladne vymažte maslom a vysypte múkou. Predídete tak prilepeniu cesta a bábovka sa ľahko vyklopí. Rúru vyhrejte na 180 °C (pri teplovzdušnej rúre stačí 160 °C). - Šľahanie cesta
V hlbšej miske rozšľahajte zmäknuté maslo, aby získalo hladkú konzistenciu. Postupne pridávajte cukor a vyšľahajte ho s maslom do jemnej peny. Následne po jednom prilievajte vajcia a po každom dobre premiešajte. Dôležité je do cesta pridávať vajcia po jednom, aby sa dôkladne spojili s maslom a cukrom. Na záver primiešajte striedavo sypkú zmes (múka, puding, prášok do pečiva) a mlieko. Vznikne hustejšie, ale stále vláčne cesto. - Pečenie
Hotové cesto vylejte do pripravenej formy a dajte piecť na zhruba 50 minút. Každá rúra pečie trochu inak, preto okolo 45. minúty skontrolujte bábovku pomocou drevenej špajle. Zapichnite ju do stredu – ak na nej nezostáva vlhké cesto, bábovka je hotová. Ak sa cesto ešte lepí, nechajte ju dopiecť ďalších pár minút. - Vyklopenie a chladenie
Bábovku po vybraní z rúry nechajte niekoľko minút odpočinúť vo forme, aby nebola príliš horúca a nestratila tvar. Potom ju opatrne prikryte tanierom alebo podnosom, preklopte a vyklopte. Ak ste formu dobre pripravili, bábovka by mala vykĺznuť bez akýchkoľvek problémov.
Servírovanie a skladovanie
Bábovku môžete krájať ešte vlažnú, no najlepšia je úplne vychladnutá. Pre dlhšiu čerstvosť ju uchovávajte v uzatvorenej nádobe alebo zabalenú v čistej utierke. Ak sa vám náhodou stane, že bábovka nezmizne v priebehu jediného dňa (čo je pri tejto verzii celkom nepravdepodobné), pokojne si ju vychutnajte aj na ďalší deň ku káve či čaju – vďaka pudingovému prášku zostáva dlhšie vláčna.
Extra tip: Máte chuť na sladké raňajky? Nakrájajte si kúsok bábovky, potrite ho troškou masla alebo džemu a pridajte ovocie podľa chuti. Alebo si ju zohrejte krátko v mikrovlnke – chutí to takmer ako čerstvo upečený koláč.
Zhrnutie
- Pudingový prášok dodáva bábovke jemnosť, nadýchanosť a príjemnú chuť.
- Maslová verzia je klasická a voňavá, olejová verzia rýchlejšia a praktická.
- Dôležité je nezabudnúť na prípravu surovín vopred, aby dosiahli izbovú teplotu.
- Postupné zašľahávanie vajec zabezpečí rovnomerné spojenie a hladkú konzistenciu cesta.
- Hotovú bábovku nechajte niekoľko minút odpočinúť vo forme a vyklopte ju na tanier.
Pudingová bábovka je ideálna, ak hľadáte dezert, ktorý nevyžaduje zložité prípravy a vždy sa vydarí. Vyskúšajte ju upiecť už tento víkend a uvidíte, že si tento recept ihneď zaradíte medzi svoje obľúbené. Stačí si len zvoliť obľúbenú príchuť pudingu a vychutnať si nadýchaný kúsok ku káve alebo čaju. Prajeme vám dobrú chuť a príjemné chvíle pri stole!