Demencia desí staršie ročníky. Začnite s týmto vitamínom už po tridsiatke a riziko ochorenia sa výrazne zníži

Zdieľať
vitamín K
vitamín K Foto: www.shutterstock.com

Mnohí z nás si pri starostlivosti o zdravie dopĺňajú hlavne vitamíny C, D alebo rôzne minerály. Avšak vitamín K často zostáva bokom nášho záujmu, hoci aj vedci už naznačujú, že by sme ho rozhodne nemali podceňovať. Podľa nedávnych zistení môže práve on prispieť k lepšej ochrane mozgu pred demenciou. Ak ho zaradíme do jedálnička v dostatočnom množstve – najlepšie už od tridsiatky – môže to mať významný vplyv na zdravie mozgu vo vyššom veku.

Strach z demencie v starobe

Demencia je mimoriadne zákerné ochorenie, ktoré sa rozvíja v tele sprvu takmer nebadane. Jej príznaky sa zvyknú zreteľne prejaviť, až keď choroba pokročí, a v pokročilom štádiu už nie je možná úplná liečba. Každý, kto pozná niekoho trpiaceho napríklad Alzheimerovou chorobou, dobre vie, že ide o náročný stav – nielen pre pacienta, ale aj pre celé jeho okolie. Napriek tomu však existujú spôsoby, ako môžeme lepšie chrániť svoj mozog: jedným z nich je dostatočný príjem vitamínu K. Práve ten sa vo výskumoch ukazuje ako významná pomoc pri prevencii demencie.

Smutné štatistiky

Vek je jedným z kľúčových rizikových faktorov demencie, no zďaleka nie jediným. Podľa lekárov trpia Alzheimerovou chorobou asi 2 % ľudí nad 65 rokov, pričom každých päť rokov sa toto percento zdvojnásobí. Niektoré zdroje uvádzajú, že v roku 2022 sa na Slovensku aj v Česku dokopy liečilo s rôznymi formami demencie vyše stotisíc ľudí. Ak by sme to prepočítali na predstavu mesta, zodpovedalo by to súhrnnému počtu obyvateľov Zlína a Kladna, spolu približne 140-tisíc ľudí.

Najväčšia obava odborníkov spočíva v tom, že počet prípadov každoročne narastá. Podľa niektorých odhadov by mohlo už v roku 2050 žiť len v Českej republike až 300-tisíc pacientov s rôznymi formami demencie. Vzhľadom na to, že žijeme dlhšie a čelíme rôznym civilizačným ochoreniam, je téma ochrany mozgu dôležitejšia než kedykoľvek predtým.

Výskum postupuje dopredu

Najčastejšou príčinou demencie je Alzheimerova choroba, pri ktorej sa narušujú viaceré funkcie mozgu. Spadá sem postupné oslabovanie pamäti, myslenia, schopnosti hovoriť či vykonávať bežné denné činnosti. Medzi najčastejšie prejavy sa radí:

  • strata krátkodobej pamäti a zabúdanie mien
  • náhle zmeny nálady či správania
  • neschopnosť vybaviť si staré spomienky
  • komunikačné problémy, hľadanie správnych slov
  • neobvyklé odkladanie vecí na zvláštne miesta
  • dezorientácia v čase a priestore

Pretože je demencia hrozbou pre celý svet, výskumné tímy z rôznych krajín sa usilujú nájsť spôsoby, ako túto chorobu buď úplne zastaviť, alebo aspoň spomaliť jej priebeh. Keď sa objavia prvé nádejné výsledky, vždy vzbudia veľkú pozornosť.

Vitamín K v hlavnej úlohe

Jedna z novších štúdií, ktorá pochádza z univerzity AlMaarrefa v Saudskej Arábii, priniesla zaujímavé poznatky práve o vitamíne K. Vedci ho testovali na krysách v priebehu 17 mesiacov, pričom časť zvierat dostávala vitamín K2 a druhá časť nie. Výsledok ukázal, že zvieratá s podávaným vitamínom K si zachovali lepšiu priestorovú pamäť, schopnosť učiť sa a celkovo sa u nich výraznejšie znížil výskyt prvých príznakov demencie.

Podľa hlavného autora výskumu, je práve vitamín K2 tým, ktorý zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane mozgu pred Alzheimerovou chorobou. Odporúča preto zamerať sa na dostatočný príjem tohto vitamínu – či už z prirodzených zdrojov, alebo prostredníctvom vhodných výživových doplnkov.

Vitamín K sa však nespája iba s mozgom. Dokazuje to aj jedna štúdia, podľa ktorej by sa vitamín K mohol uplatniť pri liečbe niektorých nádorových ochorení, pri prevencii diabetu mellitus a najmä pri prevencii neurodegeneratívnych ochorení, kam patrí nielen Alzheimerova či Parkinsonova choroba, ale napríklad aj roztrúsená skleróza.

Prečo je vitamín K taký dôležitý?

Vitamín K je rozpustný v tukoch a zúčastňuje sa viacerých procesov v organizme. Vo všeobecnosti sú známe dve hlavné formy – vitamín K1 (fylochinón), ktorý sa nachádza najmä v listovej zelenine, a vitamín K2 (menachinón), ktorý bežne produkujú aj črevné baktérie a nachádza sa najmä v fermentovaných potravinách či v niektorých živočíšnych produktoch.

Vitamín K:

  1. Prispieva k správnej zrážanlivosti krvi – už dlho je známy ako nevyhnutný faktor pri zástave krvácania.
  2. Podporuje zdravie kostí a zubov – pomáha pri ukladaní vápnika do kostného tkaniva a zubov, čím ich spevňuje.
  3. Chráni tepny – zabraňuje nadmernému hromadeniu vápnika v cievach, vďaka čomu sa znižuje riziko srdcovo-cievnych ochorení.
  4. Napomáha metabolizmu sacharidov – môže mať pozitívny vplyv na správnu reguláciu cukru v krvi.
  5. Podporuje činnosť mozgu – najnovšie výskumy poukazujú na to, že môže znižovať riziko vzniku demencie.

Kde vitamín K nájdeme?

Pritom dostupných zdrojov vitamínu K je naozaj veľa. Najviac ho získame z:

  • zelenej listovej zeleniny (špenát, kapusta, kel, brokolica, šalát, petržlenová vňať a ďalšie)
  • rastlinných olejov
  • margarínov
  • mäsa
  • syrov
  • kyslých mliečnych výrobkov
  • vajec

Na dostatok vitamínu K2 upozorňuje neurovedkyňa, ktorá odporúča napríklad fermentovanú zeleninu, ktorá sa pýši skratkou MK-7 (jeden z variantov K2). Táto forma sa považuje za obzvlášť dobre vstrebateľnú. V praxi to znamená, že pokiaľ konzumujeme zaváranú kyslú kapustu, kimchi či iné kvasené pochúťky, prirodzene tak zvyšujeme príjem tohto cenného vitamínu.

Prevencia stojí za námahu

Možno si hovoríte, že demencia je príliš vzdialený problém na to, aby sme jej teraz venovali pozornosť. No ak počúvame slová vedcov, odborníkov a vidíme, ako čísla prípadov demencie celosvetovo narastajú, určite sa oplatí premyslene upraviť svoje stravovacie návyky už v strednom veku.

Zaradenie potravín bohatých na vitamín K do bežného jedálnička nie je náročné. Stačí častejšie siahnuť po listovej zelenine, raz za čas si dopriať fermentované špeciality a dbať aj na kvalitné mliečne výrobky či vajíčka. Týmto spôsobom môžeme svojmu mozgu dopriať aspoň základnú ochranu. V prípade, že máte pocit, že nedokážete prijať vitamín K z potravy v dostatočnom množstve, je vhodné poradiť sa s lekárom alebo lekárnikom o doplnkoch výživy.

Hoci demenciu nedokážeme vyliečiť, existuje viacero možností, ako sa pred ňou brániť či aspoň zmierniť jej dopad. Jednou z ciest je aj uvedomelé dopĺňanie vitamínu K, ktorý prospieva nielen nášmu mozgu, ale aj krvnému obehu, kostiam a celkovému metabolizmu. A v konečnom dôsledku, prečo si nedať kúsok chutnej brokolice či fermentovanej kapusty, ak tým môžeme získať lepšiu šancu na zdravšiu budúcnosť?

Preto neváhajte, vychutnajte si dostatok zeleniny, mäsa či mliečnych produktov, ktoré tento vitamín obsahujú, a svojmu mozgu tak doprajte to, čo potrebuje. Demencii sa dá aspoň čiastočne predchádzať, a pokiaľ máme v rukách niečo také jednoduché ako zmena jedálnička, je rozumné to využiť. Aj malé kroky môžu viesť k výraznejšiemu zlepšeniu kvality života v starobe – a to za tú námahu určite stojí.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané