Dávate si vajcia každý deň? Podľa vedcov to môže byť prospešné. A dokonca znižovať cholesterol

Zdieľať
raňajky
raňajky Foto: www.shutterstock.com

Ešte pred niekoľkými desaťročiami sa vajíčka považovali za potravinu, s ktorou treba narábať opatrne. Hovorilo sa, že vysoký obsah cholesterolu v žĺtku môže spôsobovať upchávanie ciev. Dnes už vieme, že tento mýtus neplatí v takej miere, ako sa kedysi myslelo, a práve vajcia si získali miesto na tanieri mnohých športovcov, ľudí dbajúcich na zdravú výživu a dokonca aj u odborníkov na stravovanie. Austrálska vedecká štúdia priniesla zaujímavé zistenia: ak si denne doprajete dve vajcia, môže to mať pozitívny vplyv na vaše zdravie.

Vajcia – kedysi vinník, dnes superpotravina

Vajcia sa za posledné desaťročia ocitli na pomyselnej nutričnej horskej dráhe. Dnes ich poznáme ako hodnotný zdroj bielkovín a vitamínov, ktorý dokáže podporiť zdravie srdca a ciev, a dokonca aj pomôcť pri chudnutí. Výhodou je ich všestranné využitie – sú vhodné na raňajky, ľahký obed aj večeru.

Nutričná špecialistka upozorňuje, že najcennejšou časťou vajíčka je žĺtok. Ten je bohatý na vitamíny A, D, E a skupinu B, ako aj na železo, ktoré telo dokáže veľmi dobre využiť. Okrem toho obsahuje priaznivý pomer nenásýtených mastných kyselín, nevyhnutných pre vstrebávanie vitamínov rozpustných v tukoch.

Takže ak ste doteraz vyhadzovali žĺtok a jedli len bielko, možno je čas svoje návyky prehodnotiť.

Čo ukázala austrálska štúdia

Vedci z University of South Australia uskutočnili experiment, ktorého výsledky prekvapili aj mnohých skeptikov. Skúmali 61 zdravých dospelých vo veku od 18 do 60 rokov. Všetci mali na začiatku normálne hodnoty LDL cholesterolu (tzv. „zlý“ cholesterol) a neužívali lieky ovplyvňujúce hladiny tukov v krvi.

Štúdia prebiehala v troch fázach, pričom každá trvala päť týždňov:

  1. Fáza s minimom vajec – účastníci jedli len jedno vajce týždenne.
  2. Vajčná fáza – denne konzumovali dve vajcia.
  3. Bezvajčná fáza – vajcia z jedálnička úplne vylúčili.

Príjem kalórií bol počas všetkých fáz rovnaký, aby sa vplyv vajec hodnotil čo najobjektívnejšie. Výsledok? Dve vajcia denne znížili celkový cholesterol a LDL cholesterol. Zaujímavé bolo, že fáza bez vajec nepriniesla v tomto smere žiadnu zmenu.

Vedci však zaznamenali aj drobný negatívny efekt – vaječná diéta mierne zvýšila počet menších častíc LDL, ktoré sa spájajú s rizikom tvorby plakov v cievach, a tiež znížila hladinu určitého poddruhu HDL („dobrého“) cholesterolu. To však neznamená, že by sa vajciam mali zdraví ľudia vyhýbať – skôr treba dbať na celkovú skladbu jedálnička.

Ako jesť vajcia, aby prospievali

Ak si chcete vajcia dopriať denne, vyhnite sa ich príprave s veľkým množstvom nasýtených tukov – teda bez slaniny, mastných klobás či nadmerného množstva masla. Ideálnou voľbou je varenie, blanšírovanie alebo príprava na olivovom oleji. Skvele chutia so zeleninou, prípadne s kúskom kvalitného syra.

Recept: Krémové miešané vajíčka so zeleninou

Suroviny:

  • 4 vajcia
  • 120 ml mlieka (môže byť aj rastlinné)
  • ½ šálky nakrájanej zeleniny (paprika, cuketa, špenát, rajčiny)
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 PL olivového oleja alebo masla
  • 2 plátky celozrnného chleba
  • strúhaný syr (eidam, mozzarella) na posypanie

Postup:

  1. Na panvici zahrejte olej alebo maslo na strednom ohni. Pridajte zeleninu a restujte 3–5 minút, kým nezmäkne.
  2. V miske rozšľahajte vajcia s mliekom, soľou a korením. Zmes vlejte na panvicu a jemne miešajte, kým vajcia nestuhnú, ale ostanú krémové (cca 5–7 minút).
  3. Chlieb opečte v hriankovači alebo na suchej panvici.
  4. Hotové vajíčka naservírujte na tanier, posypte syrom a podľa chuti pridajte čerstvé bylinky, napríklad pažítku alebo petržlen.

Takto pripravené raňajky sú vyvážené, sýte a plné živín.

Prečo zaradiť vajcia do jedálnička

Podľa odborníkov rozumná a pravidelná konzumácia vajec – ideálne maximálne dve denne – môže prispieť k:

  • lepšiemu zdraviu kostí a očí
  • zníženiu rizika mozgovej príhody
  • lepšej kvalite pokožky
  • prevencii Alzheimerovej choroby
  • podpore chudnutia vďaka obsahu kvalitných bielkovín

Ak teda hľadáte jednoduchý a dostupný spôsob, ako obohatiť svoj jedálniček, vajcia sú výbornou voľbou. Sú lacné, rýchlo pripravené a ponúkajú kombináciu živín, ktorú len ťažko nájdete v inej jedinej potravine.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané