Dávajte si pozor, čo skrývajú rybie prsty! Jeden vážny dôvod, prečo by ich deti nemali jesť

Zdieľať
rybie prsty
rybie prsty Foto: depositphotos.com

Výživoví poradcovia nás neustále upozorňujú, že pravidelná konzumácia rýb je pre ľudské zdravie nenahraditeľná – a to už od raného detstva. Problémom však často býva cena kvalitných rýb, ich náročnejšia príprava a predovšetkým chuť, ktorú mnohé deti jednoducho odmietajú. Preto rodičia radi siahnú po pohodlnej náhrade – rybích prstoch. Ale pozor! Táto zdanlivo zdravá alternatíva má od čerstvej ryby veľmi ďaleko a skrýva v sebe závažné riziká.

Čo vlastne obsahujú rybie prsty?

Rybie prsty, tiež známe ako rybie tyčinky, sú malé hranolčeky rybieho mäsa obalené v strúhanke, ktoré stačí vytiahnuť z mrazničky a za pár minút upiecť, osmažiť alebo pripraviť vo fritéze. Znie to ako ideálna voľba na večeru, ktorú milujú deti i dospelí. Sú chrumkavé, nemajú typickú rybaciu vôňu a neobsahujú žiadne kosti, ktoré by mohli uviaznuť v hrdle. Lenže práve vďaka svojej atraktívnej chuti a jednoduchosti prípravy väčšinou prehliadame ich problematické zloženie.

V skutočnosti môže byť podiel rýb v rybích prstoch alarmujúco nízky. V niektorých prípadoch dokonca klesá až k smiešnym 20 percentám, pričom tie kvalitnejšie dosahujú asi 70 percent. Čím menej rybieho mäsa obsahujú, tým viac nájdeme v zložení múky, škrobu, strúhanky a často aj lacných rastlinných olejov, cukru, droždia či rôznych prídavných látok – známych „éčok“. Výsledkom je tak produkt, ktorý má ďaleko od pôvodného úmyslu zaradiť do stravy viac zdravých omega-3 mastných kyselín, ktoré sú jedným z hlavných dôvodov, prečo ryby konzumujeme.

Chcete vedieť viac? Pozrite si veľký používateľský test rybích prstov, ktorý vám ukáže, ako jednotlivé značky obstáli a ktoré produkty obsahujú najviac problematických látok. Nájdete ho na nasledujúcom odkaze:

Veľký test rybích prstov – pozrite si, čo vlastne jete

Prečo sú ryby v jedálničku také dôležité?

Ryby sú kľúčové hlavne vďaka vysokému obsahu omega-3 mastných kyselín. Tie podporujú správne fungovanie mozgu a srdca, pomáhajú znižovať zápaly v tele a ich pravidelná konzumácia môže znížiť riziko Alzheimerovej choroby, depresie či srdcových ochorení. U detí a tínedžerov sú tieto kyseliny ešte zásadnejšie, pretože významne ovplyvňujú vývoj mozgu a celkový rast.

Lenže pravidelne zaradiť kvalitnú rybu do rodinného jedálnička nie je jednoduché – finančne to často predstavuje záťaž, kvalitné morské ryby bez obsahu ťažkých kovov a kontaminantov sú nákladné, a navyše je tu už spomínaný problém s ich typickou rybacou chuťou a vôňou. Preto sa rybie prsty zdajú byť dokonalou voľbou. No iba na prvý pohľad.

Skryté nebezpečenstvo v obľúbenom jedle detí

V rybích prstoch sa však nachádzajú aj oveľa závažnejšie problémy ako len nízky obsah rybacieho mäsa. Nedávne laboratórne testy vo Švajčiarsku a v Nemecku totiž odhalili, že pri ich výrobe a smažení vznikajú nebezpečné látky, takzvané procesné kontaminanty. Ide predovšetkým o toxické a karcinogénne zlúčeniny ako glycidol, akrylamid a najmä estery mastných kyselín 3-MCPD. Tieto nežiaduce látky sa objavujú pri spracovaní potravín pri vysokých teplotách, predovšetkým počas rafinácie olejov a následne aj pri fritovaní či pečení.

Podľa výsledkov testov síce jednotlivé výrobky neprekračujú oficiálne povolené limity, stanovené Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA), problém však spočíva v kumulatívnom efekte. Tieto látky totiž neprijímame iba z rybích prstov, ale aj z ďalších spracovaných potravín obsahujúcich rafinované rastlinné oleje – vrátane rôznych polotovarov, pochutín či dokonca dojčenskej výživy.

Riziká najmä pre deti

Ako upozorňuje Európsky úrad pre bezpečnosť potravín, deti, ktoré pravidelne konzumujú potraviny obsahujúce tieto kontaminanty, sú vystavené zvýšenému zdravotnému riziku. U najmenších detí, ktoré sú závislé výhradne na dojčenskej výžive obsahujúcej rastlinné tuky, môže byť limit bezpečnej konzumácie dokonca prekročený. Nemecká organizácia Oekotest uviedla príklad, že 30-kilogramové dieťa už pri konzumácii piatich rybích prstov za deň prekročí stanovenú tolerovateľnú dennú hranicu pre látku 3-MCPD. Táto látka je pritom podľa odborníkov genotoxická – poškodzuje DNA – a je potenciálnym karcinogénom.

Ako pristupovať k rybám bezpečne?

Ak teda chceme deťom dopriať ryby a zabezpečiť im ich zdravotné benefity, rybie prsty rozhodne nie sú správnou voľbou. Omnoho lepšie je siahnuť po čerstvých rybách, ako sú losos, treska, pstruh alebo pražma. Dôležité je aj sledovať kvalitu použitých olejov – uprednostňovať by sme mali len tie nerafinované, napríklad extra panenský olivový olej, oleje lisované za studena alebo panenský kokosový olej.

Jednoducho povedané – skutočná ryba nemá byť len výnimočnou pochúťkou na Vianoce, ale pravidelnou súčasťou zdravého jedálnička. Rybie prsty síce lákajú chuťové bunky detí i dospelých, no ich dlhodobá konzumácia môže skôr uškodiť, než pomôcť.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané