Cuketa – zelenina, ktorá v lete zaplaví záhrady aj kuchyne. Najprv vás poteší prvými plodmi, potom vám začnú pretekať košíky, neskôr ju núkate susedom a nakoniec už len zúfalo hľadáte nové recepty, ako ju zužitkovať. Ak patríte medzi tých, ktorým cukety rastú ako huby po daždi, máme pre vás výnimočný tip – cuketový perník s názvom cuperník.
Ak už ste piekli cuketové placky, varili cuketový krém a pripravili aj niekoľko nádob s cuketovým lečom, je čas vyskúšať aj sladkú verziu – vláčny a úžasne aromatický cuketový perník.
Cuketa ako sladká tajná ingrediencia
Cuketa má jemnú, takmer neutrálnu chuť a obsahuje množstvo vody, čo z nej robí ideálneho pomocníka do sladkého pečenia. V ceste pôsobí nenápadne – nezaťaží chuť, ale dodá koláču vláčnosť, šťavnatosť a ľahkosť. Perfektne sa dopĺňa s chuťou kakaa, škorice, orechov, vanilky či citrónovej kôry a zároveň „odľahčí“ dezert, keďže dokáže nahradiť časť tuku alebo múky.
Zároveň je plná vlákniny, vitamínov, antioxidantov a draslíka, vďaka čomu sa zo sladkého potešenia stáva o niečo zdravšia pochúťka. V letných mesiacoch, keď máme chuť na niečo ľahké a svieže, je cuketový koláč skvelou voľbou.
Recept na cuperník
Tento jednoduchý a pritom výnimočne chutný koláč vás očarí nielen svojou vôňou a vláčnosťou, ale aj tým, ako dlho si uchová čerstvosť. Pravdou však je, že hoci vydrží dlho (nepokazí sa hneď), málokedy ostane do druhého dňa – mizne totiž rýchlosťou blesku.
Na prípravu budete potrebovať:
- 2 hrnčeky hrubo nastrúhanej cukety
- 3 hrnčeky polohrubej múky
- 1 hrnček kryštálového cukru (podľa chuti možno použiť menej alebo nahradiť čakankovým sirupom)
- 2 lyžice kvalitného kakaa
- 1 lyžicu mletej škorice
- 1 vanilkový cukor
- 1 prášok do pečiva
- ½ hrnčeka rastlinného oleja
- ½ hrnčeka vlažnej vody alebo mlieka
- nastrúhanú kôru z jedného citróna
2 vajcia
Postup:
- Príprava cesta: V miske zmiešajte múku, cukor, kakao, škoricu, vanilkový cukor, prášok do pečiva a citrónovú kôru.
- Pridajte vajcia a pomocou metličky alebo mixéra dôkladne premiešajte, aby vzniklo hladké cesto.
- Následne vlejte olej, pridajte vodu alebo mlieko a vmiešajte nastrúhanú cuketu. Všetko spolu premiešajte, aby ste získali jemné a vláčne cesto.
- Cesto nalejte na plech vymastený maslom a vysypaný múkou (alebo vyložený papierom na pečenie).
- Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 35 až 45 minút – závisí to od výšky cesta a veľkosti formy. Skontrolujte špajľou, či je koláč hotový (špajľa by mala vyjsť suchá).
- Po dopečení nechajte cuperník vychladnúť, nakrájajte a podávajte. Chutí výborne len tak, alebo s čokoládovou polevou, prípadne posypaný práškovým cukrom.
Tip na záver:
Tento koláč môžete ozvláštniť aj nasekanými orechmi, kúskami čokolády či hrozienkami. Ak ho podávate deťom, skúste namiesto vody použiť mlieko pre jemnejšiu chuť. Vďaka cukete zostane mäkký aj po niekoľkých dňoch, takže je ideálny aj ako sladký snack na výlety či do školy.
Cuperník je dokonalým dôkazom toho, že cuketa má v sladkej kuchyni čestné miesto. Vyskúšajte tento osvedčený recept od legendárnej českej herečky a možno sa aj vám podarí premeniť prebytok zeleniny na sladký poklad.