Hľadáte niečo rýchle, chutné a navyše zdravé, čo vám pomôže zhodiť nejaké tie kilogramy navyše? Skúste cuketové placky! Toto ľahké jedlo nielen zasýti, ale dokonca prospieva aj vašej postave, tráveniu a celkovému zdraviu.
Cukety patria k obľúbeným zeleninám hlavne kvôli svojej všestrannosti v kuchyni. Dá sa z nich pripraviť prakticky všetko – od polievok cez cestoviny až po koláče. Zdravým hitom posledných rokov sú však najmä cuketové placky. Sú chutnou a zdravšou alternatívou klasických zemiakových placiek, navyše majú minimum kalórií a vynikajúcu chuť.
Cuketa – nízkokalorická bomba plná živín
Cuketa je právom označovaná za nízkokalorickú zeleninu. Obsahuje len minimálne množstvo tukov a cukrov, vďaka čomu je ideálnou voľbou pri diétach a snahe o redukciu hmotnosti. Jej prednosťou je aj vysoký obsah vody – až 91 %, čo ju robí prirodzeným zdrojom hydratácie pre telo.
Okrem vody sa v nej nachádzajú dôležité vitamíny a minerály. Je bohatá najmä na vápnik, horčík a železo. Obsahuje vitamíny skupiny B, provitamín A (betakarotén) a vitamín C, ktorý posilňuje imunitný systém a pôsobí ako antioxidant.
Menej známa, ale nemenej dôležitá je prítomnosť karotenoidov luteínu a zeaxantínu. Podľa odborných štúdií tieto látky prispievajú k lepšiemu zraku, chránia oči pred voľnými radikálmi a dokonca môžu spomaľovať vznik niektorých očných ochorení.
Hydratuje, detoxikuje a omladzuje pleť
Vďaka vysokému obsahu vody je cuketa výborným pomocníkom pri detoxikácii organizmu. Má jemne močopudné účinky, čím prirodzene odstraňuje opuchy a pomáha odplavovať škodlivé látky z tela.
Taktiež sa oplatí zaradiť cuketu aj do smoothie nápojov. Vďaka obsahu luteínu pomáha cuketa spevniť pokožku, zlepšiť jej elasticitu a dokonca zmierňuje aj drobné zápaly. Pravidelná konzumácia cukety tak môže prispieť k mladšiemu vzhľadu vašej pokožky, zredukovať jemné vrásky a pleť viditeľne rozjasniť.
Cuketové placky – chutný spôsob, ako zaradiť cuketu do jedálnička
Ak hľadáte zdravšiu alternatívu ku klasickým zemiakovým plackám, vyskúšajte tento jednoduchý a chutný recept. Placky môžete pripravovať nielen na panvici, ale aj v rúre, čím sa vyhnete prebytočnému tuku.
Ingrediencie:
- 400 g čerstvej cukety (najemno nastrúhanej)
- 100 g celozrnnej hladkej špaldovej múky
- 50 g jemných ovsených vločiek
- 2 vajcia
- 1 strúčik cesnaku (pretlačený alebo utretý)
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup prípravy:
- Cuketu umyte, nemusíte ju lúpať, a nastrúhajte najemno. Prebytočnú vodu jemne vytlačte.
- Nastrúhanú cuketu zmiešajte s múkou, ovsenými vločkami, vajíčkami a pretlačeným cesnakom.
- Dochuťte soľou a čiernym korením podľa vlastných preferencií.
- Zo vzniknutej hmoty tvarujte malé placky, ktoré opekajte na panvici s trochou rozpáleného oleja, kým nie sú krásne zlatisté z oboch strán.
- Ak sa rozhodnete piecť ich v rúre, položte placky na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte pri teplote 180 °C asi 30 minút do zlatohneda. Placky budú v tomto prípade menej mastné a ešte diétnejšie.
Tipy na obmeny receptu
Ak chcete placky vyskúšať v rôznych obmenách, môžete namiesto ovsených vločiek alebo múky použiť nastrúhaný tvrdý syr. Tým získajú jedinečnú chuť a zvýšený obsah bielkovín. Skvelým tipom je aj nahradiť časť cukety strúhanou mrkvou, čo zvýši obsah vlákniny a nutričnú hodnotu jedla.
Na dochutenie môžete placky podávať s ľahkým domácim dipom, ktorý pripravíte zo zmesi zakysanej smotany a bieleho jogurtu. Tento dip je osviežujúci, doplní celkovú chuť a zároveň pomáha tráveniu.
Cuketové špagety ako bonusová inšpirácia
Ak vám cuketa zachutí v plackách, určite vyskúšajte aj cuketové špagety. Sú výbornou nízkokalorickou náhradou klasických cestovín. Stačí cuketu pomocou škrabky či špeciálneho krájača nastrúhať na dlhé tenké prúžky a krátko ich orestovať na panvici. Doplňte omáčkou podľa chuti a užite si ľahké, zdravé a chutné jedlo.
Cuketa je skutočne všestranná zelenina, ktorú stojí za to pravidelne zaradiť do svojho jedálnička. Vďaka nej sa budete cítiť lepšie, zdravšie a možno sa konečne dostanete bližšie k svojej vysnívanej postave.