Cuketová pizza. Zdravý recept, ktorý vás príjemne prekvapí chuťou

Zdieľať
cuketová pizza
cuketová pizza Foto: depositphotos.com

Máte doma cukety a neviete, čo s nimi? Zabudnite na obyčajné cuketové placky alebo klasickú zapekanú zeleninu! Hitom tejto sezóny je cuketová pizza, ktorá si už podmanila množstvo fanúšikov zdravého životného štýlu. Ako túto letnú zeleninu premeniť na vynikajúcu, zdravú a pritom finančne nenáročnú alternatívu obľúbenej pizze?

Prečo zaradiť cuketovú pizzu do jedálnička?

Cuketa je veľmi nenápadná, ale o to cennejšia zelenina, ktorá v sebe ukrýva množstvo liečivých účinkov. Jej pravidelná konzumácia má priaznivý vplyv na zdravie, pretože účinne bojuje proti zápalom v tele, zlepšuje trávenie, podporuje zdravé chudnutie a stabilizuje krvný tlak. Navyše pôsobí preventívne aj proti nádorovým ochoreniam.

Cuketa je pre črevá doslova liekom, pretože obsahuje látky nazývané slizy, ktoré pomáhajú regenerovať a hojiť sliznicu čreva.

Cuketa však vyniká aj ďalšími prednosťami. Táto zelenina obsahuje až 94 % vody, vďaka čomu pomáha telu lepšie hospodáriť s hydratáciou. Navyše obsahuje oba typy vlákniny – rozpustnú aj nerozpustnú, ktoré sú dôležité pre správnu funkciu čriev a zdravie tráviaceho traktu.

Ako pripraviť cuketovú pizzu?

Originálny recept, ktorý je jednoduchý, chutný a perfektne zužitkuje aktuálnu úrodu cukiet zo záhradky.

Ingrediencie na cuketové cesto:

  • 2 menšie cukety (spolu približne 500 g)
  • 2 stredne veľké vajíčka
  • 80 g tvrdého syra (napr. gouda, eidam)
  • 1 hrsť strúhanky (ak chcete zdravšiu verziu, použite rozmixované ovsené vločky)
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • štipka soli

Ingrediencie na obloženie:

  • rajčinová omáčka podľa vlastnej chuti (napr. sugo alebo pomodoro)
  • 1 balenie mozzarelly
  • približne 100 g kvalitnej šunky
  • miska sladkých cherry paradajok
  • čerstvé lístky bazalky na ozdobu

Podrobný postup prípravy cuketovej pizze:

1. Príprava cukiet

Cukety najskôr dôkladne umyte a nastrúhajte na jemno. Použite mladé cukety s dĺžkou približne 25 cm – tie obsahujú menej vody. Ak máte väčšie cukety, odporúča sa ich nastrúhať, posoliť a nechať aspoň 30 minút odstáť. Následne z nich vytlačte prebytočnú tekutinu.

2. Zmiešanie cesta

Rúru predhrejte na 175 °C. Do pripravenej nastrúhanej cukety pridajte najemno nastrúhaný syr (ideálne goudu alebo eidam), dve vajcia, hrsť strúhanky (alebo zdravšiu alternatívu – rozmixované ovsené vločky), oregano a štipku soli (ak ste už cuketu predtým solili, soľ pridávať nemusíte).

3. Pečenie cuketovej placky

Na plech dajte papier na pečenie a ľahko ho potrite kvalitným olivovým olejom. Naň potom rovnomerne rozprestrite cuketové cesto a vytvarujte ho do kruhového tvaru – tak ako klasickú pizzu. Placku vložte do predhriatej rúry a pečte približne 15 minút, kým cesto ľahko nezhnedne a okraje nezačnú jemne zlatnúť.

4. Dokončenie pizze

Zatiaľ čo sa cesto pečie, pripravte si ingrediencie na obloženie: nakrájajte mozzarellu na plátky, šunku na menšie kúsky a cherry paradajky rozkrojte na polovice.

Po prvom pečení vyberte cuketovú placku z rúry, natrite ju rajčinovou omáčkou, obložte pripravenými ingredienciami podľa vašej chuti a vráťte späť do rúry na ďalších 10 minút.

5. Servírovanie

Hotovú cuketovú pizzu ozdobte čerstvými lístkami bazalky, ktoré pizzu krásne prevoňajú a dodajú jej ešte lepšiu chuť. Pizza je najlepšia čerstvá, ideálne teplá, ihneď po vybratí z rúry.

Ak chcete recept ešte viac obmeniť, môžete použiť aj iné druhy syrov, ako napríklad parmezán, cheddar alebo balkánsky syr, prípadne pizzu doplniť kúskami sušenej šunky prosciutto alebo rukolou, ktorá dodá výslednému jedlu príjemnú pikantnosť a sviežosť.

S touto zdravou cuketovou pizzou budete určite bodovať nielen u priaznivcov zdravého stravovania, ale aj u všetkých milovníkov dobrej a ľahkej kuchyne. Vyskúšajte tento letný hit – budete nadšení!

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané