Máte záhradu preplnenú cuketami a už vás unavuje smažená verzia, ktorá sa stále opakuje? Potom nastal čas vyskúšať niečo nové a praktické – cuketovú omáčku na cestoviny. Je ľahká, zdravá, chutí fantasticky a môžete ju pripraviť pokojne na niekoľko mesiacov dopredu. V chladných mesiacoch ju potom oceníte ako rýchle, chutné a výživné jedlo, ktoré máte vždy po ruke.
Zelenina, ktorá si podmanila svet
Možno vás to prekvapí, ale cuketa patrí do rodiny tekvicovitých rastlín a na svete sa jej pestuje až okolo 100 rôznych odrôd. Líšia sa nielen farbou a veľkosťou, ale aj chuťou a spôsobom využitia. Cuketa si získava čoraz viac priaznivcov vďaka svojej nenáročnosti – aj úplný začiatočník v záhradkárstve ju dokáže ľahko vypestovať. Problém však často nastáva pri zbere úrody, keď sa mnohí pestovatelia pýtajú: „Čo s tým všetkým urobíme?“
Cuketa ako zdroj zdravia
Táto obľúbená zelenina je nielen chuťovo výborná, ale obsahuje aj celý rad prospešných látok. S veľmi nízkym obsahom kalórií je výbornou voľbou pri redukčnej diéte alebo zdravom stravovaní. Cuketa je navyše plná vlákniny, ktorá pomáha tráveniu a zasýti vás na dlhší čas. Dokonca v nej nájdeme aj menšie množstvo bielkovín, čo z nej robí vhodnú súčasť vegetariánskych jedál.
Najvýznamnejšie živiny v cukete sú vitamíny A, B, C a karotény, spolu s dôležitými minerálmi ako horčík, vápnik či draslík.
7 dôvodov, prečo cuketu zaradiť do jedálnička pravidelne
Cuketa okrem vynikajúcej chuti ponúka množstvo zdravotných benefitov:
- Detoxikuje telo od škodlivých látok a toxínov.
- Posilňuje imunitu a zvyšuje odolnosť proti infekciám.
- Zlepšuje koncentráciu a funkcie mozgu.
- Upokojuje nervovú sústavu a znižuje stres.
- Má pozitívny vplyv na zdravie očí.
- Podporuje srdce a svalovú sústavu.
- Znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.
Jednoduché spôsoby skladovania cukety
Cuketu môžete dlhodobo uchovať viacerými spôsobmi:
Zamrazenie:
Najjednoduchším spôsobom skladovania cukiet je zamrazenie. Nakrájanú cuketu krátko povarte (postačí pár minút), schlaďte, osušte a vložte do vzduchotesnej nádoby alebo zipovacích vreciek. Takto uložená cuketa vydrží v mrazničke pokojne aj rok. Ak preferujete cuketu na prípravu koláčov alebo placiek, nastrúhajte ju nahrubo a zamrazte v menších dávkach. Dôležité je neplniť nádobu až po okraj, pretože cuketa obsahuje veľa vody, ktorá sa pri zamrznutí rozpína.
Skladovanie v pivnici:
Ak vlastníte chladnú pivnicu, máte vyhrané! Zrelé cukety s pevnou šupkou odtrhnite zo stonky, nechajte miesto rezu pár dní zaschnúť a potom ich uložte do drevených bedničiek. Ideálne miesto je suché a chladné, aby sa zabránilo plesniam a hnilobe. Takto uložené cukety vydržia pokojne až do februára a umožnia vám vychutnávať si ich chuť aj uprostred zimy.
Recept na vynikajúcu cuketovú omáčku na špagety
Táto omáčka je mimoriadne univerzálna, chutná a vhodná aj pre vegetariánov. Ak však patríte k milovníkom mäsa, pokojne si k nej pripravte napríklad mäsové guľky alebo restovanú slaninu. Omáčku možno pohodlne zavariť a vydrží vám celé mesiace.
Čo budete potrebovať?
- 1,5 kg čerstvej cukety
- 6 stredne veľkých cibúľ
- 3 až 4 polievkové lyžice sójovej omáčky
- 1 celá hlavička cesnaku
- 1 čajová lyžička pálivej červenej papriky
- 1 čajová lyžička sušeného zázvoru
- 2 menšie konzervy rajčinového pretlaku (2 x 80 g)
- Soľ podľa chuti
- Trochu oleja na restovanie
Postup prípravy:
- Cuketu dôkladne umyte. Ak máte mladšie plody, môžete nechať šupku, pri starších a väčších kusoch ju olúpte a odstráňte semienka. Potom cuketu nakrájajte na menšie kocky.
- Cibuľu a cesnak ošúpte a nasekajte nadrobno.
- Vo väčšej panvici alebo hrnci zohrejte olej a najprv orestujte cibuľu dozlatista.
- Pridajte cesnak, cuketu, sójovú omáčku, pálivú papriku, sušený zázvor a všetko dôkladne premiešajte.
- Zmes duste pod pokrievkou asi 30 minút, pokiaľ cuketa dostatočne nezmäkne a nerozpadne sa.
- Nakoniec pridajte rajčinový pretlak a varte ďalších 10 minút, aby sa chute spojili a omáčka získala krásnu hustú konzistenciu.
- Ešte horúcu omáčku naplňte do čistých zaváraninových pohárov, dôkladne ich zaviečkujte a obráťte hore dnom, čím sa vytvorí vákuum.
- Ak chcete omáčku skladovať ešte dlhšie, sterilizujte poháre 20 minút pri teplote 85 °C.
Takto pripravená cuketová omáčka vám vydrží aj niekoľko mesiacov a vy ju môžete kedykoľvek použiť ako základ na cestoviny, do rizota alebo ako prílohu k ďalším obľúbeným jedlám. Dobrú chuť!