Cuketová omáčka na špagety, ktorá vydrží mesiace. Ideálna zásoba na celú zimu

Zdieľať
omáčka na špagety
omáčka na špagety Foto: depositphotos.com

Máte záhradu preplnenú cuketami a už vás unavuje smažená verzia, ktorá sa stále opakuje? Potom nastal čas vyskúšať niečo nové a praktické – cuketovú omáčku na cestoviny. Je ľahká, zdravá, chutí fantasticky a môžete ju pripraviť pokojne na niekoľko mesiacov dopredu. V chladných mesiacoch ju potom oceníte ako rýchle, chutné a výživné jedlo, ktoré máte vždy po ruke.

Zelenina, ktorá si podmanila svet

Možno vás to prekvapí, ale cuketa patrí do rodiny tekvicovitých rastlín a na svete sa jej pestuje až okolo 100 rôznych odrôd. Líšia sa nielen farbou a veľkosťou, ale aj chuťou a spôsobom využitia. Cuketa si získava čoraz viac priaznivcov vďaka svojej nenáročnosti – aj úplný začiatočník v záhradkárstve ju dokáže ľahko vypestovať. Problém však často nastáva pri zbere úrody, keď sa mnohí pestovatelia pýtajú: „Čo s tým všetkým urobíme?“

Cuketa ako zdroj zdravia

Táto obľúbená zelenina je nielen chuťovo výborná, ale obsahuje aj celý rad prospešných látok. S veľmi nízkym obsahom kalórií je výbornou voľbou pri redukčnej diéte alebo zdravom stravovaní. Cuketa je navyše plná vlákniny, ktorá pomáha tráveniu a zasýti vás na dlhší čas. Dokonca v nej nájdeme aj menšie množstvo bielkovín, čo z nej robí vhodnú súčasť vegetariánskych jedál.

Najvýznamnejšie živiny v cukete sú vitamíny A, B, C a karotény, spolu s dôležitými minerálmi ako horčík, vápnik či draslík.

7 dôvodov, prečo cuketu zaradiť do jedálnička pravidelne

Cuketa okrem vynikajúcej chuti ponúka množstvo zdravotných benefitov:

  • Detoxikuje telo od škodlivých látok a toxínov.
  • Posilňuje imunitu a zvyšuje odolnosť proti infekciám.
  • Zlepšuje koncentráciu a funkcie mozgu.
  • Upokojuje nervovú sústavu a znižuje stres.
  • Má pozitívny vplyv na zdravie očí.
  • Podporuje srdce a svalovú sústavu.
  • Znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.

Jednoduché spôsoby skladovania cukety

Cuketu môžete dlhodobo uchovať viacerými spôsobmi:

Zamrazenie:
Najjednoduchším spôsobom skladovania cukiet je zamrazenie. Nakrájanú cuketu krátko povarte (postačí pár minút), schlaďte, osušte a vložte do vzduchotesnej nádoby alebo zipovacích vreciek. Takto uložená cuketa vydrží v mrazničke pokojne aj rok. Ak preferujete cuketu na prípravu koláčov alebo placiek, nastrúhajte ju nahrubo a zamrazte v menších dávkach. Dôležité je neplniť nádobu až po okraj, pretože cuketa obsahuje veľa vody, ktorá sa pri zamrznutí rozpína.

Skladovanie v pivnici:
Ak vlastníte chladnú pivnicu, máte vyhrané! Zrelé cukety s pevnou šupkou odtrhnite zo stonky, nechajte miesto rezu pár dní zaschnúť a potom ich uložte do drevených bedničiek. Ideálne miesto je suché a chladné, aby sa zabránilo plesniam a hnilobe. Takto uložené cukety vydržia pokojne až do februára a umožnia vám vychutnávať si ich chuť aj uprostred zimy.

Recept na vynikajúcu cuketovú omáčku na špagety

Táto omáčka je mimoriadne univerzálna, chutná a vhodná aj pre vegetariánov. Ak však patríte k milovníkom mäsa, pokojne si k nej pripravte napríklad mäsové guľky alebo restovanú slaninu. Omáčku možno pohodlne zavariť a vydrží vám celé mesiace.

Čo budete potrebovať?

  • 1,5 kg čerstvej cukety
  • 6 stredne veľkých cibúľ
  • 3 až 4 polievkové lyžice sójovej omáčky
  • 1 celá hlavička cesnaku
  • 1 čajová lyžička pálivej červenej papriky
  • 1 čajová lyžička sušeného zázvoru
  • 2 menšie konzervy rajčinového pretlaku (2 x 80 g)
  • Soľ podľa chuti
  • Trochu oleja na restovanie

Postup prípravy:

  1. Cuketu dôkladne umyte. Ak máte mladšie plody, môžete nechať šupku, pri starších a väčších kusoch ju olúpte a odstráňte semienka. Potom cuketu nakrájajte na menšie kocky.
  2. Cibuľu a cesnak ošúpte a nasekajte nadrobno.
  3. Vo väčšej panvici alebo hrnci zohrejte olej a najprv orestujte cibuľu dozlatista.
  4. Pridajte cesnak, cuketu, sójovú omáčku, pálivú papriku, sušený zázvor a všetko dôkladne premiešajte.
  5. Zmes duste pod pokrievkou asi 30 minút, pokiaľ cuketa dostatočne nezmäkne a nerozpadne sa.
  6. Nakoniec pridajte rajčinový pretlak a varte ďalších 10 minút, aby sa chute spojili a omáčka získala krásnu hustú konzistenciu.
  7. Ešte horúcu omáčku naplňte do čistých zaváraninových pohárov, dôkladne ich zaviečkujte a obráťte hore dnom, čím sa vytvorí vákuum.
  8. Ak chcete omáčku skladovať ešte dlhšie, sterilizujte poháre 20 minút pri teplote 85 °C.

Takto pripravená cuketová omáčka vám vydrží aj niekoľko mesiacov a vy ju môžete kedykoľvek použiť ako základ na cestoviny, do rizota alebo ako prílohu k ďalším obľúbeným jedlám. Dobrú chuť!

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané