Crumble. Vynikajúci ovocný koláč bez cesta, ktorý si zamilujete najmä v horúcich letných dňoch

Zdieľať
Crumble
Crumble Foto: www.shutterstock.com

Máte chuť na sladký dezert, ale predstava, že strávite celé popoludnie v horúcej kuchyni, vás práve dvakrát neláka? Skúste si pripraviť crumble – fantastický a osviežujúci ovocný koláč, ktorý je nielen zdravý, ale navyše aj neuveriteľne jednoduchý na prípravu. Zabudnite na dlhé státie pri sporáku – tento dezert zvládnete pripraviť doslova za pár minút!

Keď sa spomenie zdravé pečenie alebo sladké maškrtenie, mnohí ľudia majú v hlave predstavu mdlých a chuťovo nudných zákuskov bez cukru, ktoré síce splnia zdravotné požiadavky, no vôbec nepotešia vaše chuťové poháriky. Dnes už ale existuje množstvo chutných receptov, ktoré vás svojou chuťou príjemne prekvapia. Jedným z takýchto sladkých zázrakov je práve crumble, koláč pochádzajúci z Veľkej Británie, ktorý sa v posledných rokoch stal populárnym aj u nás. Ide v podstate o čerstvé ovocie zapečené pod chrumkavou drobenkou – žiadne klasické cesto neobsahuje.

Minimum prísad, maximum chuti

Veľkou výhodou crumble je jeho nenáročnosť. Na prípravu nepotrebujete žiadne zložité prísady ani nástroje. Navyše celý proces zaberie sotva desať minút vášho času, zvyšok práce urobí rúra sama. Crumble tvorí prevažne ovocie, a to až z 80 percent, takže tento dezert rozhodne nezaťaží vaše trávenie. A ak práve zúfate, ako spotrebovať čerstvé ovocie, ktoré už možno čoskoro prezreje, crumble je pre vás ideálne riešenie. Využiť môžete naozaj čokoľvek – jahody, maliny, čučoriedky, rebarboru, marhule, jablká alebo hrušky, dokonca aj čerešne.

Ako na zdravšiu verziu drobenky?

Ak patríte k ľuďom, ktorí dbajú na zdravý životný štýl, môžete klasickú múku v mrveničke aspoň čiastočne nahradiť ovsenými vločkami. Crumble tak získa na chrumkavosti, ale hlavne výrazne zvýšite jeho výživovú hodnotu. Ovsené vločky sú totiž známe tým, že obsahujú mnoho minerálov, ako sú horčík, draslík či vápnik. Tieto látky sú obzvlášť dôležité v letných mesiacoch, keď ich naše telo stráca v dôsledku zvýšeného potenia. Vychutnávaním crumble tak svojmu telu zároveň prospejete.

Ovsené vločky sú navyše výborným zdrojom vlákniny. Tá pomáha regulovať hladinu cukru v krvi, podporuje trávenie a prispieva k čisteniu čriev od škodlivých látok. Niet divu, že sa ovsené vločky právom radia medzi takzvané superpotraviny.

Recept na lahodný ovocný crumble krok za krokom

Ingrediencie na ovocnú vrstvu:

  • približne 450 g ľubovoľného ovocia (čerstvého alebo aj mrazeného)
  • 2 lyžice celozrnnej špaldovej múky (alebo inej celozrnnej)

Ingrediencie na mrveničku:

  • 80 g ovsených vločiek
  • 35 g celozrnnej múky
  • 2 lyžice trstinového cukru
  • štipka soli
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 70 g studeného masla
  • voliteľne môžete pridať nasekané orechy alebo mak pre ešte väčšiu chrumkavosť a výraznejšiu chuť

Postup prípravy:

  1. Najprv si ovocie umyte a nakrájajte na menšie kúsky. Ak používate mrazené ovocie, v žiadnom prípade ho nerozmrazujte pred pečením.
  2. Ovocie premiešajte s dvomi lyžicami celozrnnej múky. Takto pripravené ho rozložte do zapekacej nádoby a jemne zarovnajte povrch.
  3. Teraz pripravte mrveničku. Vo veľkej mise zmiešajte ovsené vločky, múku, trstinový cukor, škoricu a štipku soli. Pridať môžete tiež mak či orechy, ktoré nasekáte nahrubo.
  4. K suchej zmesi pridajte studené maslo nakrájané na kocky a rýchlo rukami vypracujte mrveničku. Vyvarujte sa príliš dlhého hnetenia, pretože maslo by sa mohlo začať topiť a mrvenička by stratila svoju správnu konzistenciu.
  5. Hotovú mrveničku rovnomerne rozsypte po povrchu pripraveného ovocia v nádobe.
  6. Pečte v predhriatej rúre na 175 °C približne 60 až 65 minút, až kým povrch crumble krásne nezhnedne a mrvenička nebude dokonale chrumkavá.

Ako crumble servírovať?

Po upečení nechajte crumble najprv vychladnúť, pokojne aj úplne do studena. Tento dezert totiž chutí najlepšie práve studený, najmä počas horúcich dní, kedy dokonale osvieži. Ideálne sa hodí podávať ho priamo z chladničky, doplnený kopčekom domácej vanilkovej zmrzliny. Dokonalá kombinácia teplých dní, ovocnej sviežosti a sladkej chrumkavosti urobí z tohto dezertu vaše obľúbené letné potešenie.

Crumble je dôkazom toho, že zdravé a chutné dezerty existujú, a že príprava vynikajúceho koláča nemusí byť vôbec náročná. Vyskúšajte ho a presvedčte sa sami – budete ho milovať!

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané