
Omáčky predstavujú v slovenskej kuchyni obľúbenú klasiku. Podávajú sa so žemľovou alebo karlovarskou knedľou, cestovinami alebo ryžou. Ak neviete, čo variť cez víkend, nechajte sa inšpirovať našimi receptami. Zaručene neurobíte chybu.
Paradajková omáčka

Suroviny na prípravu:
- hovädzie mäso
- 1 veľká cibuľa nakrájaná na drobno
- maslo
- soľ podľa chuti
- hladká múka na zahustenie
- korenie – klinček, bobkový list, guličky nového korenia, tymián, guličky korenia, štipka mletej škorice
- paradajkový pretlak
- cukor podľa chuti
- hovädzie vývar
Postup prípravy:
Na masle speníme cibuľku. Pridáme k nej korenie a necháme prevoňať. Zaprášime múkou a pripravíme svetlú zápražku. K tej vmiešame paradajkový pretlak a ešte chvíľu vyprážame. Potom zalejeme vývarom a riadne prevaríme. Pridáme cukor podľa chuti. Medzi tým uvaríme hovädzie mäso, ktoré servírujeme na tanier a polievame omáčkou.
Guláš

Receptov na prípravu gulášov je celý rad. My vám prinášame jeden z nich.
Suroviny na prípravu:
- hovädzie mäso
- cibuľa a cesnak podľa chuti
- sladká paprika, gulášová paprika
- soľ a korenie podľa chuti
- korenie – majorán, rasca, bobkový list
- hladká múka
- maslo alebo masť
Postup prípravy:
Osmažíme cibuľku do veľmi tmavej farby. Pridáme na kocky nakrájané hovädzie mäso a opekáme zo všetkých strán. Zasypeme paprikami, osolíme, okoreníme, pridáme korenie, zalejeme vodou a dusíme do zmäknutia mäsa. Medzitým si pripravíme zápražku z masla alebo masti a hladkej múky. Ešte horúcu ju vmiešame do guláša a povaríme. Pridáme rozotrený cesnak a môžeme dochutiť soľou a korením.
Sviečková omáčka

Suroviny na prípravu:
- hovädzie zadné
- koreňová zelenina
- cibuľa
- plnotučná horčica
- maslo
- kúsok údenej slaniny alebo slaniny
- korenie – bobkový list, nové korenie, guličky korenia
- múka
- smotana na šľahanie 33 %
- soľ
- cukor
Postup prípravy:
Mäso prešpikujeme slaninou a osolíme. Opečieme na masle a vyberieme na tanierik. Na výpeku speníme cibuľu a na hrubo nastrúhanú zeleninu. Pridáme cukor a necháme skaramelizovať. Podlejeme vodou, pridáme horčicu, korenie a mäso a dáme do rúry. Pečieme kým nie je mäso mäkké. Vyberieme ho z omáčky, odstránime korenie a zeleninu rozmixujeme. Vrátime do vývaru, zahustíme smotanou a vrátime aj mäso. Necháme prejsť varom.
Zdroj: extrafit.cz