
Pokiaľ stále premýšľate nad tým, čo variť celý týždeň a už ste vyčerpali svoje nápady, prinášame vám inšpiráciu na sladké aj slané pokrmy.
Pondelok: Tvarohové knedličky s ovocným prelivom
Tento pokrm môžete robiť kedykoľvek počas roka. Ovocný preliv si pripravíte zo sezónneho ovocia so štipkou cukru a korením – badián, škorica, aníz alebo klinček.
Suroviny na prípravu:
- 250 g tučného tvarohu
- 2 vajcia
- 2 hrnčeky hrubej múky
Postup prípravy:
Všetky suroviny spracujete na cesto, z ktorého tvarujete knedličky. Vložíte ich do vriacej vody. Akonáhle vyplávajú, sú hotové. Zalejete ich ovocným rozvarom a môžeme podávať.
Utorok: Zapekané kuracie plátky v petržlenovej marináde
Kuracie rezne zľahka naklepete, potrite marinádou, vložíte do zapekacej misky, zalejete smotanou a zapekáte.
Marináda:
- kyslá smotana
- obyčajná horčica
- čerstvá petržlenová vňať na drobno nasekaná
- 2 strúčiky jemne rozotreného cesnaku

Streda: Mini langoše
Suroviny na cesto:
- 1 téglik bieleho jogurtu
- 2 tégliky hladkej múky
- 1/2 lyžičky soli
- 1 lyžička jedlej sódy
Vypracujete cesto, vyvaľkáte a vykrajujete menšie kolieska. Vyprážate na oleji. Potierate rozpusteným maslom s cesnakom alebo kečupom a posypete strúhaným syrom.
Štvrtok: Tekvicová polievka
Suroviny na prípravu:
- tekvica – hokaidó alebo maslová
- cibuľa
- olivový olej
- zeleninový vývar
- soľ
- smotana 31%
Postup prípravy:
Speníte cibuľku, pridáte olúpanú a na drobno nakrájanú tekvicu zbavenú jadrovníku a chvíľu opekáte. Podlejete vývarom, osolíte a varíte do zmäknutia. Potom tekvicu rozmixujete, osolíte a zahustíte smotanou.
Piatok: Krevety s cesnakom na víne
Suroviny na prípravu:
- olúpané a očistené krevety
- olivový olej
- 2 strúčiky cesnaku
- trochu bieleho suchého vína
- soľ podľa chuti
- trochu masla
Postup prípravy:
Na olivovom oleji opražíte cesnak, pridáte krevety, osolíte, podlejeme vínom a dusíme. Podávate s ryžou alebo toastami.

Sobota: Zapekaný baklažán
Suroviny na prípravu:
- 1 baklažán na krájaný na slabšie kolieska
- paradajky nakrájané na kolieska
- parmezán
- provensálske korenie
- olivový olej
Postup prípravy:
Zapekaciu misku zľahka potrite olivovým olejom. Vyrovnáte do nej kolieska baklažánu. Na každé položíte koliesko rajčiny, ľahko okoreníme provensálskym korením, zasypete parmezánom. Všetko pokvapkáte olivovým olejom a dáte zapiecť.
Nedeľa: Zapečené zemiaky s brokolicou a kuracím mäsom
Suroviny na prípravu:
- zemiaky olúpané a nakrájané na plátky
- brokolica nakrájaná na menšie kúsky
- kuracie mäso nakrájané na rezančeky
- soľ a korenie podľa chuti
- smotana 3%
- syr podľa chuti – parmezán, gouda, plesňový
- maslo
Zapekaciu misku vymažete maslom, narovnáte vrstvu zemiakov, nasleduje osolené a okorenené mäso, brokolica a vrstva zemiakov. Všetko zalejete smotanou, posypete syrom a dáte zapiecť.
Zdroj: extrafit.cz