Čo variť celý týždeň? Tipy na chutné recepty

Zdieľať
tvarohové knedlíky
Čo variť celý týždeň? Tipy na chutné recepty Foto: www.gettyimages.com

Pokiaľ stále premýšľate nad tým, čo variť celý týždeň a už ste vyčerpali svoje nápady, prinášame vám inšpiráciu na sladké aj slané pokrmy.

Pondelok: Tvarohové knedličky s ovocným prelivom

Tento pokrm môžete robiť kedykoľvek počas roka. Ovocný preliv si pripravíte zo sezónneho ovocia so štipkou cukru a korením – badián, škorica, aníz alebo klinček.

Suroviny na prípravu:

  • 250 g tučného tvarohu
  • 2 vajcia
  • 2 hrnčeky hrubej múky

Postup prípravy:

Všetky suroviny spracujete na cesto, z ktorého tvarujete knedličky. Vložíte ich do vriacej vody. Akonáhle vyplávajú, sú hotové. Zalejete ich ovocným rozvarom a môžeme podávať.

Utorok: Zapekané kuracie plátky v petržlenovej marináde

Kuracie rezne zľahka naklepete, potrite marinádou, vložíte do zapekacej misky, zalejete smotanou a zapekáte.

Marináda:

  • kyslá smotana
  • obyčajná horčica
  • čerstvá petržlenová vňať na drobno nasekaná
  • 2 strúčiky jemne rozotreného cesnaku
zapekané mäso
Čo variť celý týždeň? Tipy na chutné recepty Foto: www.gettyimages.com

Streda: Mini langoše

Suroviny na cesto:

  • 1 téglik bieleho jogurtu
  • 2 tégliky hladkej múky
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 lyžička jedlej sódy

Vypracujete cesto, vyvaľkáte a vykrajujete menšie kolieska. Vyprážate na oleji. Potierate rozpusteným maslom s cesnakom alebo kečupom a posypete strúhaným syrom.

Štvrtok: Tekvicová polievka

Suroviny na prípravu:

  • tekvica – hokaidó alebo maslová
  • cibuľa
  • olivový olej
  • zeleninový vývar
  • soľ
  • smotana 31%

Postup prípravy:

Speníte cibuľku, pridáte olúpanú a na drobno nakrájanú tekvicu zbavenú jadrovníku a chvíľu opekáte. Podlejete vývarom, osolíte a varíte do zmäknutia. Potom tekvicu rozmixujete, osolíte a zahustíte smotanou.

Piatok: Krevety s cesnakom na víne

Suroviny na prípravu:

  • olúpané a očistené krevety
  • olivový olej
  • 2 strúčiky cesnaku
  • trochu bieleho suchého vína
  • soľ podľa chuti
  • trochu masla

Postup prípravy:

Na olivovom oleji opražíte cesnak, pridáte krevety, osolíte, podlejeme vínom a dusíme. Podávate s ryžou alebo toastami.

krevety
Čo variť celý týždeň? Tipy na chutné recepty Foto: www.gettyimages.com

Sobota: Zapekaný baklažán

Suroviny na prípravu:

  • 1 baklažán na krájaný na slabšie kolieska
  • paradajky nakrájané na kolieska
  • parmezán
  • provensálske korenie
  • olivový olej

Postup prípravy:

Zapekaciu misku zľahka potrite olivovým olejom. Vyrovnáte do nej kolieska baklažánu. Na každé položíte koliesko rajčiny, ľahko okoreníme provensálskym korením, zasypete parmezánom. Všetko pokvapkáte olivovým olejom a dáte zapiecť.

Nedeľa: Zapečené zemiaky s brokolicou a kuracím mäsom

Suroviny na prípravu:

  • zemiaky olúpané a nakrájané na plátky
  • brokolica nakrájaná na menšie kúsky
  • kuracie mäso nakrájané na rezančeky
  • soľ a korenie podľa chuti
  • smotana 3%
  • syr podľa chuti – parmezán, gouda, plesňový
  • maslo

Zapekaciu misku vymažete maslom, narovnáte vrstvu zemiakov, nasleduje osolené a okorenené mäso, brokolica a vrstva zemiakov. Všetko zalejete smotanou, posypete syrom a dáte zapiecť.

Zdroj: extrafit.cz

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané