Každý z nás má k jedlu iný vzťah. Pre niektorých je strava iba nevyhnutnosťou na prežitie, iní si bez dobrého jedla nevedia predstaviť deň a vnímajú ho ako rituál či zdroj radosti. Možno ste sa niekedy zamysleli nad tým, či na vaše chute môže mať vplyv aj znamenie, v ktorom ste sa narodili. Astrológovia tvrdia, že hviezdy dokážu veľa napovedať nielen o našej povahe, ale aj o tom, aké jedlá nám najviac sadnú.
Pozrime sa spolu, čo podľa horoskopu najradšej jete vy.
Kozorožec (22. december – 19. január)
Ľudia v znamení Kozorožca pôsobia v jedle veľmi striedmo a disciplinovane. Dokážu byť vzorom pre tých, ktorí chcú vniesť do svojho jedálnička systém a rovnováhu. Uprednostňujú zdravé a výživné potraviny – cícer, šošovicu, fazuľu, orechy, rôzne druhy syrov, špenát či kapustu. Kozorožci sa radi držia osvedčeného životného štýlu a málokedy sa nechajú zlákať nezdravými extrémami. Hviezdy im však radia obmedziť tvrdý alkohol a pivo, pretože by mohli narušiť ich starostlivo vyváženú životosprávu.
Vodnár (20. január – 18. február)
Vodnári majú otvorenú myseľ a radi skúšajú nové trendy, čo sa odráža aj v ich stravovaní. Nie je pre nich nič nezvyčajné, ak sa na isté obdobie rozhodnú stať vegetariánmi či vegánmi. Ich jedálny lístok býva plný tofu, čerstvej zeleniny, strukovín a ryže. Rýchle občerstvenie alebo mastné vyprážané jedlá ich nezaujímajú. Skôr hľadajú jedlo, ktoré im prinesie energiu, ľahkosť a podporí ich vitalitu.
Baran (21. marec – 19. apríl)
Barani sú rodení pôžitkári, ktorí jedia s vášňou a bez obmedzení. Pre nich naozaj platí heslo „žijem, aby som jedol“. Milujú experimenty, skúšajú nepoznané chute a s radosťou siahnu aj po exotických špecialitách – od ustríc až po kraba. Ostré jedlá a výrazné koreniny sú ich slabosťou. Najväčšiu radosť im však urobí poriadne prepečený steak alebo iný kvalitný kúsok mäsa.
Býk (20. apríl – 20. máj)
Býci si jedlo dokážu vychutnávať ako málokto iný. Ich kamarát už dávno dojedá, no Býk sa stále pomaly prehryzáva každým sústom. Pre nich je jedlo malý rituál. Milujú sýte, krémové a omáčkové jedlá, kde nechýba smotana ani syr. Tradičná sviečková na smotane alebo poctivý guláš sú pre nich doslova kulinársky raj.
Blíženci (21. máj – 20. jún)
Blíženci sú dobrodruhovia, ktorí radi cestujú nielen po svete, ale aj po chutiach. Slovenská klasika im málokedy stačí, oveľa viac ich láka exotická kuchyňa. Thajské rezance, mexické tortilly, sushi či tapas – presne toto je svet, v ktorom sa cítia ako doma. U Blížencov nikdy neviete, čo si dajú nabudúce, pretože ich chute sú rovnako premenlivé ako ich nálady.
Rak (21. jún – 22. júl)
Raci sú opatrní stravníci, ktorí sa neradi púšťajú do experimentov. Najviac si cenia tradičnú domácu kuchyňu, akú poznajú od svojich starých mám. Pre nich je jedlo predovšetkým zdrojom sýtosti, nie spôsob, ako šokovať svoje chuťové poháriky. Ak chcete Raka potešiť, pripravte mu kačicu, hus s knedľou, brmbolce s údeným alebo klasické výpeky. To je ich istota.
Lev (23. júl – 22. august)
Levi sú rodení milovníci luxusu a extravagancie – a presne tak pristupujú aj k jedlu. Obyčajný hamburger či hotdog? Na to zabudnite. Oni chcú niečo výnimočné, niečo, čo sa dá nazvať kulinárskym zážitkom. Dokonalé hľúzovkové cestoviny, premyslené servírovanie a harmónia chutí – to je to, čo Lev očakáva. Riadi sa heslom, že najprv jedia oči a až potom ústa.
Panna (23. august – 22. september)
Panny patria medzi najdisciplinovanejších stravníkov. Vedia, že rýchle jedlo či polotovary im nesvedčia, preto sa im vyhýbajú. Držia sa zásady: „Si to, čo ješ.“ Mnohí z nich si dokonca pestujú vlastnú zeleninu a bylinky, aby mali istotu, že jedia kvalitne. Najviac si pochutnajú na domácich jedlách, napríklad plnených paprikách s domácimi zemiakmi alebo fazuľových strukoch s poctivou omáčkou.
Váhy (23. september – 22. október)
Váhy sú známe tým, že dlho váhajú – a to aj pri jedle. Radi majú rýchle a jednoduché recepty, ktoré nezaberú veľa času. Ich veľkou vášňou sú sladkosti. Čokoládové zákusky, ovocná zmrzlina, sladké buchtičky – to je cesta, ako ich dostať. Dôležité je, aby príprava netrvala večnosť, pretože Váhy neradi hladujú.
Škorpión (23. október – 21. november)
Škorpióni sú intenzívni a vášniví, čo platí aj pri jedle. Neboja sa experimentovať, no sú aj dosť nároční. Majú radi výrazné chute – kvalitné mäso, tmavú čokoládu, dobré cestoviny alebo čerstvé ryby. No pozor – nie je ryba ako ryba. Zatiaľ čo obyčajného lososa odmietnu, na dobre pripravenom zubáčovi si pochutnajú.
Strelec (22. november – 21. december)
Strelci sa radi púšťajú do jedál, z ktorých by iným zostalo nevoľno. Pre nich je jedlo dobrodružstvo. Neboja sa ochutnať exotické špeciality – od žabích stehien až po býčie gule. Keď cestujú, vždy hľadajú miestne kulinárske rarity, ktoré by si inde nedali. Dokonca ani morčacie mäso, tradičná peruánska pochúťka, ich nevystraší.
Ryby (19. február – 20. marec)
Ryby sú jemné a citlivé znamenie, čo sa odráža aj na ich jedálnom lístku. Mastné burgre a obrovské steaky u nich nezabodujú. Skôr ich poteší ľahký šalát s čerstvou zeleninou a dresingom. Uprednostňujú jednoduché, ľahko stráviteľné jedlá, ktoré ich nezaťažia. Ryby si neradi doprajú pocit ťažkého brucha a často si strážia aj svoju postavu.
Ako vidíte, hviezdy môžu veľa napovedať nielen o našej osobnosti, ale aj o našich chutiach. Možno sa práve v opise svojho znamenia nájdete a pochopíte, prečo vás láka to, čo máte na tanieri najradšej.