Pot je prirodzenou súčasťou nášho života, a najmä v období letných horúčav je tak trochu nevyhnutný. Snažíme sa bojovať proti nemu deodorantmi, parfumami či pravidelnou sprchou, no niekedy máme pocit, že nič z toho nestačí. Vedeli ste však, že dôvodom nepríjemného zápachu potu nemusí byť iba nedostatočná hygiena, ale často aj jedlá, ktoré si doprajeme na obed či večeru? Niektoré potraviny totiž dokážu ovplyvniť náš telesný odér omnoho výraznejšie, než by sme čakali.
Predstava preplneného autobusu v lete je asi každému dôverne známa. Cestujete spotení a modlíte sa, aby už nepristúpil ďalší človek, pretože vám začne byť ešte tesnejšie a vzduch ešte ťažší. V takých chvíľach automaticky odsúdime ľudí okolo nás za nedostatočnú hygienu. Pravda však môže byť komplikovanejšia a niekedy prekvapivo súvisí práve s tým, čo sme nedávno zjedli.
Video: Telesný zápach môže signalizovať aj zdravotný problém. Kedy je čas spozornieť?
Pozrite si krátke video, ktoré vysvetľuje, kedy môže zápach potu signalizovať zdravotné ťažkosti:
Prečo vlastne pot zapácha?
Samotný pot vôbec nezapácha. Nepríjemný zápach vzniká až vo chvíli, keď sa tekutina, ktorú naše potné žľazy produkujú, dostane do kontaktu s baktériami žijúcimi na našej koži. Obzvlášť intenzívne sa tento proces odohráva v podpazuší a v oblasti slabín, kde tzv. apokrinné žľazy vylučujú hustejší sekrét bohatý na bielkoviny a tuky. Pre baktérie ide o perfektnú živnú pôdu, a výsledkom ich metabolickej činnosti je zápach, ktorý rozhodne nemožno nazvať príjemným.
Stres môže zápach ešte zhoršiť
Situácia sa komplikuje, keď sme vystavení stresu. Takzvaný stresový pot má výraznejší pach, pretože je výsledkom aktivácie nervového systému a hormónov, ako sú adrenalín a kortizol. „Pri strese sa naše telo dostáva do pohotovosti typu bojuj alebo uteč, a v tomto režime sa stimuluje produkcia potu ešte intenzívnejšie, aby sa telo ochladilo a udržalo správnu teplotu,“ hovorí známy gynekológ a sexuológ. Nepríjemnú vôňu potu však môžu ovplyvniť aj hormonálne zmeny, užívané lieky či rôzne ochorenia.
Tieto potraviny spôsobujú, že váš pot bude cítiť naozaj nepríjemne:
1. Cesnak a cibuľa
Cesnak a cibuľa patria k tradičným ingredienciám našej kuchyne a mnohí Slováci si bez nich nevedia predstaviť jedlo. Žiaľ, práve tieto dve suroviny sú bohaté na sírne zlúčeniny, ktoré spôsobujú charakteristický zápach z úst, no ich účinky sa neobmedzujú iba na dych. Po ich konzumácii môžu tieto látky preniknúť aj do potu, takže ich budete cítiť celým telom.
2. Aromatické korenie
Milujete kari, rímsku rascu či exotickú pískavicu? Majte na pamäti, že koreniny s výraznou vôňou ostávajú v tele dlho potom, čo dojete posledné sústo. Ich aróma sa uvoľňuje cez kožu, vlasy, ale aj cez pot. A aj keď sa poriadne osprchujete, ich pach môžete cítiť ešte hodiny.
3. Červené mäso
Šťavnatý steak je možno gastronomickou lahôdkou, ale naše telo ho metabolizuje trochu komplikovanejšie. Bielkoviny, ktoré obsahuje hovädzie či bravčové mäso, sa po trávení môžu dostať až na povrch kože. Tam, v kombinácii s baktériami, vzniká intenzívny zápach, ktorý si rozhodne všimnete vy aj vaše okolie.
4. Chren
Chren je lahodnou sezónnou zeleninou, ale niektorí ľudia po jeho konzumácii pociťujú výrazný zápach moču spôsobený kyselinou asparágovou. Nie všetci však tento zápach vnímajú – čo znamená, že tí menej šťastní musia túto arómu znášať dlhšie, než by chceli.
5. Brokolica, karfiol či ružičkový kel
Tieto druhy zeleniny sú nesmierne zdravé, ale rovnako môžu spôsobovať problémy s nepríjemným zápachom potu či nadúvaním. Sírne zlúčeniny v kapustovej zelenine spôsobujú špecifický zápach, ktorý určite nespraví dojem v uzavretom priestore.
6. Ryby a morské plody
Ak ste geneticky predisponovaní, môžu ryby výrazne ovplyvniť váš telesný zápach. Ešte horšia situácia nastáva pri vzácnom ochorení s názvom trimetylaminúria, kedy organizmus nedokáže spracovať zlúčeninu trimetylamín. Výsledkom je silný zápach pripomínajúci kombináciu zhnitých vajec a rýb.
7. Alkohol
Po konzumácii alkoholu sa v našom tele vytvára kyselina octová, ktorá sa následne vylučuje dychom aj potom. Preto môžeme zápach alkoholu cítiť aj hodiny po tom, čo sme si dali pohárik vína či piva. V najextrémnejších prípadoch môže byť alkoholový odér natoľko silný, že to pocíti aj vaše bezprostredné okolie.
Keď teda najbližšie zacítite nepríjemný telesný zápach, nemusíte okamžite obviňovať len nedostatočnú hygienu. Skúste si spomenúť, čo ste naposledy jedli, a možno práve v tom nájdete pravú príčinu problému. Niekedy totiž stačí upraviť jedálniček a budete sa cítiť (aj voňať) oveľa lepšie.