Cibuľa je nielen kráľovnou kuchyne, pretože je základom mnohých pokrmov, ale je aj liečebným prostriedkom s mnohými blahodarnými účinkami. Skúste si ju dopriať denne nalačno, doslova vás postaví na nohy! Bez cibule si nedokáže predstaviť varenie žiadna gazdiná. V našich podmienkach je dokonca jednou z najpestovanejších zelenín na domácich záhradkách. A ako by nie?! Každému pokrmu dodá ten správny šmrnc a je plná látok, ktoré sú prospešné nášmu zdraviu. Pôvodom pochádza zo západnej Ázie a je dostupná v mnohých rôznych odrodách, ktoré sa od seba líšia tvarom, farbou aj chuťou.
Aký vplyv má pravidelné užívanie na ľudské telo sa dozviete na nasledujúcom videu:
Cibuľa poznali už naši predkovia
Odtlačky v osadách z doby bronzovej v Číne sú dôkazom, že cibuľa bola hojne využívaná už okolo roku 5000 pred naším letopočtom. Bola chutná, zdravá, ľahko skladovateľná a tiež sa dala jednoducho prepravovať. Čo samozrejme platí dodnes.
Cibuľa je symbolom večného života a zdravia
Už starovekí Egypťania považovali guľovitý tvar cibule a jeho vnútornú kruhovitú štruktúru za symbol večného života. Bola pre nich uctievanou rastlinou. V súčasnosti vedecké štúdie potvrdzujú, že obsahuje perfektný mix liečivých látok. Cibuľa je výborným zdrojom vitamínu C, fotochemikálií, flavonoidov, fytonutrientov a zlúčenín síry, ktoré robia naše telo odolnejšie voči mnohým chorobám a zdravotným ťažkostiam. Zároveň je skvelou zásobárňou mnohých minerálnych látok ako napríklad železo, zinok, síra, fosfor, vápnik, horčík, draslík, meď, sodík a jód.
Dajte si každý deň ráno kúsok cibule
Pokiaľ sa chcete postarať o vaše zdravie, a to nielen preventívne, ale aj v rámci nejakého toho jarného prechladnutia, stavte na každodenný kúsok cibule. Zo všetkého najlepšie je zjesť ju na lačno. Pokiaľ si ju dáte v čerstvom stave, pol hodiny pred jedlom, využijete jej sily v koncentrovanej podobe na maximum. Než si na samotnú cibuľu zvyknete, pridávajte si ju napríklad do šalátov, prípadne si ju môžete zľahka napariť, kedy si uchová väčšinu svojich cenných látok. A s čím všetkým vám pomôže?
Prvotriedne prírodné antibiotikum
Pretože cibuľa obsahuje alicín, vďaka ktorému je tiež štipľavá, je dokonalým bojovníkom proti nežiaducim vírusom a baktériám. Pomôže vám teda s prechladnutím, nádchou či kašľom. Všeobecne veľmi uľavuje od chorých dýchacích ciest.
Lepšie trávenie
Cibuľa je dokonalým zdrojom toľko potrebných prebiotík, ktoré sú výživou pre probiotiká, a preto výborne vylaďuje trávenie. Je tak podporený rast a aktivita priateľských baktérií v hrubom čreve.
Zvyšuje imunitu
Pretože cibuľa obsahuje veľké množstvo vitamínu C a náležité minerály, radí sa k výborným prírodným posilňovačom celkovej imunity nášho tela.
Bojovník proti zlému cholesterolu
Pravidelná konzumácia surovej cibule tiež pomôže v organizme správne regulovať hladinu cholesterolu, ktorý je vo vysokých hodnotách príčinou alebo sprievodným javom mnohých nebezpečných chorôb.
Zdravé srdce a cievy
Práve s tým súvisí aj zdravý stav celého kardiovaskulárneho systému. Vďaka prísunu cibule tak budete posilňovať srdce a spevňovať cievy.
Chudnete? Pôjde vám to lepšie!
V prípade, že sa chcete zbaviť nejakého nadbytočného kila, môžete na cibuľu staviť aj v tomto prípade. Obsahuje totiž silný antioxidant kvercetín, ktorý nielenže priaznivo ovplyvňuje psychiku, ale pomáha aj zrýchľovať metabolizmus.
Zdroje: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, www.vimcojim.cz, www.prozeny.cz, www.vitalia.cz, www.mojezdravi.cz
