
Vaječné žĺtky sú zlé – to je mýtus, ktorý opakuje mnoho ľudí. Hovorilo sa že zvyšuje hladiny cholesterolu, čo vedie k zlému zdravotnému stavu. Ako je to teraz? Pravdou je, že vajcia sú nielen skladiskom chudých bielkovín, ale aj omega-3 mastných kyselín, ktoré sú zdravé pre srdce. Obsahujú tiež rad ďalších dôležitých živín.
Žĺtok jedného veľkého vajca má v sebe asi 186 miligramov cholesterolu. Z tohto dôvodu stará škola hovorila, že sa im musíte vyhnúť a prípadne jesť len bielkoviny. Dnešná doba je iná a špecialisti vás vyzývajú, aby ste jedli celé vajcia. Po prvé, skutočným rizikom pre vaše srdce sú nasýtené mastné kyseliny a trans -tuky. Majú negatívny vplyv na hladinu cholesterolu v krvi.
Vaječný cholesterol využíva telo k produkcii testosterónu, ktorý spôsobuje viac energie a budovanie svalov. A štúdia zistila že žĺtok znižuje zlý cholesterol. Je tiež dôležité, v akej forme jeme vajcia.Ak ich smažíme na tuku so slaninou, môžeme si byť istí, že pre seba robíme zlú službu. Ak ich však pripravíme zdravo (natvrdo alebo na mäkko), malo by byť všetko v poriadku. Tým, že jeme vajcia každý deň, môžeme vidieť nasledujúce prínosy pre zdravie.
1. Už nebudete cítiť hlad
Po zjedení vajíčka sa cítime nasýtení. Je to preto, že obsahuje veľa bielkovín a živín. Je teda dobré zjesť vajcia na raňajky.
2. Pomôže, ak máte problémy so železom
Bolesti hlavy a únava sú príznakmi nedostatku železa. Žĺtok je bohatý na železo, ktorý má veľmi dobrý vplyv na imunitný systém a metabolizmus. Naviac je nosičom kyslíka v krvi.
3. Zlepšuje kvalitu stravy
Štúdie ukázali, že ľudia, ktorí nejedia vajíčka, môžu mať problémy s nedostatkom vitamínu A, E a B12. Na druhej strane tí, ktorí ich jedia pravidelne, získajú 10 – 20% kyseliny listovej a 20 – 30% vitamínov A, E a B12.
4. Nezvyšujú krvný tlak
Mnoho štúdií ukázalo, že neexistuje žiadna súvislosť medzi konzumáciou vajec a srdcovými chorobami. Práve nasýtené trans -tuky, ktoré nájdeme napríklad vo vyprážaných jedlách, sú zodpovedné za problémy s krvným obehom.
5. Pomôžu vám schudnúť
Vďaka vysokému obsahu bielkovín sú vajcia veľmi sýte. Pomáhajú tiež budovať svaly.
6. Postarajú sa o zdravie mozgu
Cholín je živina, ktorá prospieva vývoju mozgu plodu, novorodenca a dokonca aj starších ľudí. Jesť vajcia nám poskytne túto dôležitú prísadu. Vďaka nej si užijeme dobrú pamäť dlhšie. Jedno vajce nám môže poskytnúť 28% potreby cholínu.
7. Budú chrániť vaše oči
Riziko kataraktu je možné znížiť zahrnutím špenátu, vajec a brokolice do vašej stravy. Zásoba luteínu a zeaxantínu je pre náš zrak veľmi dôležitá. Tieto chemické zlúčeniny ovplyvňujú to, ako vidíme v noci, chráni oči pred škodlivými účinkami slnka a spomaľujú vývoj šedého zákalu až o 50%.
8. Poskytujú bielkoviny najvyššej kvality
Už v škole nás učili, že bielkoviny sú základným stavebným kameňom nášho tela. Opravuje naše svaly a rozvíja ich. Bielkoviny možno nájsť v mliečnych výrobkoch, mäse, strukovinách, ale vajcia sú považované za ich najlepší zdroj.
9. Budú chrániť kosti
Vajcia obsahujú mnoho vitamínu D, ktorý je nevyhnutný pre udržanie zdravých kostí, pretože je zodpovedný za vstrebávanie vápnika. Štúdie ukázali, že vajcia by sa mali konzumovať profylakticky, aby chránili pred osteoporózou.
10. Zlepší stav nechtov a vlasov
Aminokyseliny, síra a mnoho ďalších minerálov a vitamínov obsiahnutých vo vajciach pozitívne ovplyvnia vzhľad našich vlasov a nechtov. Navyše zrýchli ich rast.
Záver teda je, že vajcia sú chutné a zdravé. Stojí za to zahrnúť ich do svojej každodennej stravy. Pamätajte však, že sa treba vopred poradiť s lekárom.