Čo sa stane, keď prestanete jesť chlieb? Vaše telo vám poďakuje

Zdieľať
chleba

Chlieb je známy po celom svete a len máloktorý človek by si svoj jedálniček dokázal bez neho predstaviť. Je to potravina, ktorú konzumujú dospelí aj deti ráno na raňajky, k určitým jedlám aj na obedy a často aj na večeru.

Aj napriek tomu, že je chlieb tak obľúbený, obsahuje vysoké množstvo sacharidov, rovnako ako ovocie či cestoviny. Hoci sú sacharidy zložkou, ktorá je pre naše telo nevyhnutná, je dôležité si ich prísun starostlivo strážiť a vyberať. Existujú dva prístupy, ako nutriční poradcovia k sacharidom pristupujú: priaznivci prvej skupiny odporúčajú zvýšiť príjem prírodných sacharidov, teda zo zeleniny a ovocia. Naopak druhá skupina sa skôr usiluje o úplné vynechanie sacharidov zo stravy.

Tak či onak, vysoký príjem sacharidov nie je pre naše telo tým najlepším variantom. Čo sa teda stane, keď z nášho jedálnička vyradíme potraviny, ktoré sú bohaté na sacharidy?

Viac energie

Keď vymeníte bielu múku za tú celozrnnú, ktorá je skvelým zdrojom železa, horčíkov a vitamínov skupiny B, zrazu sa dostaví obrovský prísun energie. Mnoho ľudí, ktorí denne konzumujú bielu múku, trpia nedostatkom horčíka, čo práve spôsobuje únavu.

Lepšie trávenie

Celozrnná múka je taktiež veľmi prospešná pre naše trávenie. Je to z toho dôvodu, že obsahuje vlákninu, ktorá priamo pôsobí na naše tráviace ústrojenstvo a zaisťuje jeho správne fungovanie. Keď trávenie nefunguje tak, ako by malo, môžu sa dostaviť nepríjemné zažívacie problémy ako napríklad zápcha.

Zmena nálady

Nezdravé sacharidy, ktoré sme do tela dostávali, ovplyvňovali dokonca aj našu náladu. Aj napriek tomu, že zo seba po ich vysadení budete mať dobrý pocit, možno nebudete mať takú úplne dobrú náladu. Môžu za to práve rafinované aj nerafinované sacharidy, ktoré zvyšujú v mozgu hladinu serotonínu, a práve ten stojí za našou dobrou náladou.

Zmena tvarov

Zníženie sacharidov ide ruka v ruke s chudnutím. Lenže nenechajte sa zmiasť, aj keď sa radujete, že ručička váhy ako mávnutím kúzelného prútika ukazuje nižšie číslo, je to len úbytok vody, nie tukov.

Ochrana pred chorobami

V tomto prípade je nutné znížiť príjem rafinovaných sacharidov, ktoré zvyšujú hladinu mastných kyselín v organizme, čo znamená, že zvyšujú riziko srdcového ochorenia a diabetu 2. typu. Na miesto tých rafinovaných do svojho jedálnička zaraďte celozrnné, ktoré naopak znižujú hladinu cholesterolu, a tým znížite riziko srdcového ochorenia, obezity, diabetu 2. typu a mozgovej mŕtvice.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané