Čo sa stane, ak budete každý deň jesť šalát? Tieto účinky vás môžu prekvapiť

Zdieľať
listový šalát
listový šalát Foto: www.shutterstock.com

Zvažujete, že prejdete na „šalátovú diétu“ a každý deň si doprajete porciu čerstvej listovej zeleniny? Na prvý pohľad to znie ako ideálny spôsob, ako sa stravovať zdravo a udržať si štíhlu líniu. Avšak aj pri tak zdravej potravine, akou je šalát, platí jedno dôležité pravidlo: všetkého veľa škodí. Ak chcete z listovej zeleniny vyťažiť maximum, je dôležité vedieť, ako ju správne zaradiť do jedálnička.

Šaláty sú nízkokalorické a podporujú chudnutie

Jednou z hlavných predností šalátov je ich veľmi nízka energetická hodnota. Ak nahradíte kalorické jedlá práve listovým šalátom, je veľmi pravdepodobné, že znížite svoj denný kalorický príjem, čo môže viesť k postupnému úbytku hmotnosti. Tento efekt sa však prejaví len v prípade, že zároveň nebudete konzumovať vysoko kalorické prísady ako sú majonézové dresingy, slanina či vyprážané krutóny.

Zaujíma vás, ako si doma dopestovať vlastný šalát? Skvelé rady a tipy nájdete vo videu na YouTube kanáli Záhrada pre radosť:
Pozrite si video tu

Sezónna výhoda – šaláty si môžete dopestovať sami

Ďalšou výhodou je, že mnohé druhy šalátov si dokážete dopestovať vo svojej záhrade alebo dokonca na balkóne – a to počas značnej časti roka. Listová zelenina, ako hlávkový šalát, rukola alebo poľníček, rastie rýchlo a nevyžaduje veľa starostlivosti. Pestovanie vlastnej zeleniny navyše prináša radosť aj väčšiu kontrolu nad tým, čo jete.

Prínosy pre trávenie, srdce aj krvný tlak

Šaláty sú bohatým zdrojom vlákniny, ktorá prospieva tráviacemu traktu a podporuje pravidelnú činnosť čriev. Zároveň majú pozitívny vplyv na hladinu krvného tlaku – obzvlášť, ak ich kombinujete so zdravými tukmi, ako sú avokádo, orechy, semienka alebo olivový olej. Pridať môžete aj vajíčka, ryby či tofu, čím svojmu telu dodáte aj dôležité bielkoviny.

Listová zelenina obsahuje množstvo vitamínov, najmä A, C a K, ako aj kyselinu listovú a draslík. Tieto látky posilňujú imunitu, zlepšujú stav pokožky a napomáhajú zdravému fungovaniu srdca. Dlhodobá konzumácia šalátov tak môže prispieť k zníženiu hladiny cholesterolu a rizika kardiovaskulárnych ochorení.

Pozor na možné riziká pri jednostrannej strave

Hoci sa šaláty zdajú ako ideálna potravina, nemali by tvoriť jediný základ jedálnička. Niektoré druhy listovej zeleniny – napríklad špenát či kel – obsahujú oxaláty, ktoré môžu pri nadmernej konzumácii zaťažovať obličky. Príliš veľa vlákniny môže tiež viesť k tráviacim ťažkostiam, ako sú nadúvanie, kŕče alebo hnačky.

Ak šalátom chýbajú bielkoviny a zdravé tuky, môže sa rýchlo dostaviť hlad a pocit neuspokojenia. Takáto jednostranná diéta sa stáva nudnou, nevyváženou a z dlhodobého hľadiska neudržateľnou.

Dochucujte, ale s rozumom

Aby vás šaláty neomrzeli, je dôležité dbať aj na ich chuť. Pri výbere dresingov sa však vyhnite kupovaným výrobkom – tie často obsahujú priveľa cukru, soli, konzervantov a nekvalitných tukov. Lepšou voľbou je pripraviť si zálievku doma.

Skúste napríklad kombináciu bieleho jogurtu s horčicou, citrónovou šťavou, olivovým olejom, trochou medu alebo čakankového sirupu. Výborne funguje aj balzamikový ocot či koreniny ako oregano, bazalka alebo tymian. Vďaka takýmto prísadám môžete vytvoriť originálne chute a šalát vždy trochu obmeniť.

Pre vyváženú výživu je vhodné šalát obohatiť o ďalšie druhy zeleniny – papriku, paradajky, uhorku, kukuricu či reďkovky. Pridajte aj zdroj bielkovín – uvarené vajíčka, tuniaka, pečené kuracie prsia, syr feta alebo strukoviny ako cícer či fazuľa. Takýto šalát už bude plnohodnotným jedlom, ktoré vás zasýti a zároveň dodá telu všetko, čo potrebuje.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané