Čo s varenými zemiakmi? 3 najobľúbenejšie recepty roku 2023

Zdieľať
zemiaky
Čo s varenými zemiakmi? 3 najobľúbenejšie recepty roku 2023 Foto: www.freepik.com

Varené zemiaky sú univerzálnou prísadou, ktorú je možné využiť na prípravu rôznych chutných pokrmov. Nejde len o klasickú prílohu, ale aj základ pre rôzne šaláty, polievky či predjedlá. Ak máte doma varené zemiaky a neviete si rady, nasledujúce recepty vám poskytnú inšpiráciu, ako ich využiť.

Zemiakový šalát s krehkou slaninou

Ingrediencie:

  • 4 stredne veľké varené zemiaky
  • 100 g krehkej slaniny
  • 1 červená cibuľa
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice bieleho vínneho octu
  • soľ, korenie, nasekaný petržlen
šalát
Čo s varenými zemiakmi? 3 najobľúbenejšie recepty roku 2023 Foto: www.freepik.com

Postup:

Varené zemiaky nakrájajte na menšie kúsky. Krehkú slaninu osmažte do chrumkava a nechajte odkvapkať na papierovom obrúsku. Cibuľu nakrájajte na tenké plátky. Vo väčšej mise zmiešajte zemiaky, krehkú slaninu a cibuľu. Pripravte si dresing z olivového oleja, octu, soli a korenia. Dresing vmiešajte do šalátu a posypte nasekaným petržlenom.

Zemiaková polievka so smotanou a chrumkavou cibuľkou

polievka
Čo s varenými zemiakmi? 3 najobľúbenejšie recepty roku 2023 Foto: www.freepik.com

Ingrediencie:

  • 5 stredne veľkých varených zemiakov
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml smotany
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ, korenie, chrumkavá cibuľka

Postup:

Cibuľu nakrájajte na drobné kúsky a spoločne s cesnakom orestujte na oleji. Varené zemiaky nakrájajte na menšie kúsky. Pridajte zemiaky do hrnca spolu s orestovanou cibuľou a cesnakom. Zalejte zeleninovým vývarom a varte asi 15 minút. Polievku rozmixujte do hladka. Pridajte smotanu a dobre premiešajte. Dochutíte soľou a korením. Pred podávaním ozdobte chrumkavou cibuľkou.

Zemiakové placky so špenátom a syrom

placky
Čo s varenými zemiakmi? 3 najobľúbenejšie recepty roku 2023 Foto: www.freepik.com

Ingrediencie:

  • 4 stredne veľké varené zemiaky
  • 200 g čerstvého špenátu
  • 100 g tvrdého syra (napr. parmezán)
  • 2 vajcia
  • 4 lyžice strúhanky
  • olivový olej, soľ, korenie

Postup:

Varené zemiaky nastrúhajte na jemnom strúhadle. Špenát opláchnite, osušte a nasekajte na menšie kúsky. V mise zmiešajte nastrúhané zemiaky, špenát, nastrúhaný syr, vajcia a strúhanku. Dochutíte soľou a korením. Rozpáľte olivový olej na panvici. Zo zmesi tvorte placky a opekajte z oboch strán, kým nie sú zlatisté.

Tieto recepty vám ukazujú, že varené zemiaky môžu byť základom pre rôzne chutné pokrmy. S trochou kreativity a fantázie sa dajú využiť na vznik jedál plných chuti a živín. Buďte kreatívni a vytvorte si svoje vlastné recepty s varenými zemiakmi!

Zdroj: extrafit.cz

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané