Chrumkavé zemiakové placky bez zbytočného tuku. Tajomstvo dokonalého zahustenia

Zdieľať
zemiakové placky
zemiakové placky Foto: www.shutterstock.com

Zemiaky sú na Slovensku dlhodobo jednou z najobľúbenejších príloh, pričom zemiakové placky sa pripravujú v takmer každej rodine. Aj keď existujú určité zásady pri tvorbe cesta, fantázii sa medze nekladú – do placky môžete pridať obľúbené bylinky, dokonca aj rôznu zeleninu.

Zemiakové placky: Tradičná pochúťka v mnohých krajinách

Pôvod týchto placiek je spoločný pre viaceré slovanské i germánske krajiny. Napríklad v Bielorusku a Luxembursku tvoria významnú súčasť miestnej kuchyne. Zaujímavosťou je, že v Nemecku jestvuje aj sladká verzia: do cesta nejde žiadny cesnak ani korenie, namiesto toho sa hotové placky potierajú jablkovým pretlakom či pyré.

V susednom Poľsku sa zvykne hotová placka ochutiť práškovým cukrom, prípadne sa preleje smotanou. Ani na Slovensku a v Česku nechýbajú regionálne obmeny. Na Valašsku sa zemiaková placka pripravuje výhradne zo surových nastrúhaných zemiakov a múky; ešte teplý sa potom potrie maslom a jemne pocukruje. Niekedy sa dokonca stretávame s kombináciou sladkého i slaného, keďže variácií je nespočetné množstvo.

Klasika, ktorú všetci milujeme

Tradičné zemiakové cesto na placky zvyčajne obsahuje:

  • Nastrúhané surové zemiaky (ideálne múčny typ, tzv. varný typ C)
  • Trochu hladkej múky
  • Vajíčka
  • Cesnak
  • Soľ
  • Majorán
  • A prípadne ďalšie koreniny či suroviny (cibuľa, kmín, korenie atď.)

Takéto placky sa môžu konzumovať samostatne, poprípade so zeleninovým šalátom alebo kyslou kapustou. Vo vybraných oblastiach ju podávajú so slaninou či údeným mäsom. Ďalšou zaujímavosťou je využitie zemiakovej placky ako obalu pre vyprážané bravčové mäso.

Na Morave bývalo v minulosti bežné pridávať do cesta aj menšiu časť nastrúhanej mrkvy alebo zeleru, čím sa zemiakové cesto obohatilo o jemne sladkastú chuť a dodatočné živiny. Dôležitou súčasťou receptov našich starých mám bolo tiež dôkladné dochutenie rôznymi bylinkami – obľúbené boli najmä saturejka či tymian.

Trik pre dokonalú chuť: Tradične sa zemiakové placky vysmážali na bravčovej masti či husacej masti, čo im dodávalo intenzívnu chuť a chrumkavú kôrku. Ak sa rozhodnete použiť olej, siahnite radšej po rafinovanom repkovom alebo slnečnicovom, ktorý odolá vyšším teplotám.

Recept na zemiakové placky

Ingrediencie:

  • 1 kg zemiakov (odporúča sa varný typ C – múčne zemiaky)
  • 1,5 lyžice hladkej múky (alternatívne rovnaké množstvo strúhanky alebo jemne mletých ovsených vločiek)
  • 2 vajcia
  • 1 cibuľa
  • Trocha mlieka
  • Cesnak podľa chuti
  • Drvený kmín (voliteľné)
  • Soľ, čierne korenie
  • Masť na vysmážanie (bravčová alebo husacia)

Postup prípravy:

  1. Príprava zemiakov: Zemiaky očistite, ošúpte a nastrúhajte na jemnom strúhadle do väčšej misy. Odporúča sa nechať ich zhruba 20 minút odležať, aby pustili prebytočnú šťavu.
  2. Zbavenie tekutiny: Po uplynutí času skúste zo zemiakov vyžmýkať čo najviac tekutiny – najlepšie vám pomôže jemná utierka alebo gáza, do ktorej hmotu zabalíte.
  3. Dochutenie: K zemiakovej hmote pridajte soľ, čierne korenie, prelisovaný alebo pretlačený cesnak a dve vajcia. Dôkladne premiešajte.
  4. Ďalšie suroviny: Nakrájajte si cibuľu nadrobno a pridajte ju do cesta spolu s drveným kmínom (podľa chuti). Do cesta prilejte trošku mlieka pre jemnejšiu konzistenciu.
  5. Zahustenie: Klasickú hladkú múku, strúhanku a jemne mleté ovsené vločky. V praxi sú všetky varianty dobré; záleží len na vašich preferenciách. Postupne pridávajte zvolenú surovinu a premiešavajte, kým nedosiahnete hustejšie cesto, ktoré sa dá dobre tvarovať.
  6. Smaženie: Na panvici rozohrejte dostatok bravčovej alebo husacej masti (prípadne oleja). Lyžicou alebo naberačkou dávkujte cesto do panvice a vytvorte tenké placky. Smažte ich z oboch strán do zlatista. Dbajte na to, aby boli placky dôkladne prepečené, avšak zároveň zostali krehké a chrumkavé.
  7. Odstránenie prebytočného tuku: Hotové placky vyberte a nechajte ich krátko odkvapkať na papierových utierkach či obrúskoch, aby ste sa zbavili prebytočného tuku.
  8. Servírovanie: Zemiakové placky sú najlepšie horúce, priamo z panvice. Ihneď po dosmažení ich preto podávajte – vtedy najviac vynikne ich chrumkavá kôrka a voňavé korenie.

Tip na záver

Chceli by ste vyskúšať nejakú netradičnú variáciu? Skúste do cesta nastrúhať kúsok mrkvy, zeleru alebo dokonca cukety. Získate tak farebnejšie a výživnejšie placky, ktoré odprezentujú na tanieri trochu iný rozmer obľúbeného receptu. Ak obľubujete pikantné jedlá, môžete pridať aj štipku chilli vločiek alebo ostrú papriku.

Nezabudnite, že kľúčom k dokonalým zemiakovým plackám je kvalitný druh zemiakov, dôsledné vyžmýkanie prebytočnej tekutiny a správne zvolený tuk na vysmážanie. Pri dodržaní týchto postupov vás odmenia nádherne prevoňanou kuchyňou a lahodnými, chrumkavými plackami, ktoré si môžete naplno vychutnať so svojimi blízkymi. Dobrú chuť!

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané