Chrumkavé patizónové nugetky z rúry. Deti si ich zamilujú, chuťovo takmer nerozoznateľné od mäsa

Zdieľať
patizón
patizón Foto: www.shutterstock.com

Zúfate si nad tým, ako dostať do vašich detí viac zeleniny, ale neustále narazíte na odpor? Vyskúšajte malý trik – pripravte im na večeru chutné a chrumkavé nugetky z patizónu. Tieto zdravé nugetky na prvý pohľad dokonale pripomínajú tie klasické, z obľúbených fastfoodov. A čo je najlepšie, chuťou sú natoľko podobné, že vaše deti pravdepodobne vôbec nespoznajú, že nejedia mäso.

Patizón – zelenina, ktorá si zaslúži viac pozornosti

Letná sezóna vrcholí a záhrady sú plné najrôznejšej čerstvej zeleniny. V júli sa hojne zbierajú cukety, paradajky, uhorky, reďkovky a v neposlednom rade aj patizóny. Práve patizón patrí medzi zeleninu, ktorú pestuje množstvo záhradkárov, no často končí pripravený na ten istý spôsob – ako klasický vyprážaný rezeň v trojobale. To je však trochu škoda, pretože patizón je oveľa všestrannejší, než si mnohí myslia.

Patizón nielen ako rezeň: Skvelý je v polievke aj zapekaný

Keď sa povie zeleninový krém, mnohí si predstavia typické kombinácie ako brokolicový, tekvicový, paradajkový či kukuričný. Menej známy, no mimoriadne chutný je aj krém pripravený práve z patizónu, ktorý dokonale zvýrazní kvapka čerstvej pomarančovej šťavy. Dodá mu zaujímavú sladko-kyslú chuť, ktorú si okamžite zamilujete.

Ďalším tipom na rýchlu, chutnú a zdravú večeru je patizón plnený mäsovou alebo zeleninovou zmesou, upečený v rúre. Príprava vám nezaberie veľa času a z jedného plechu sa pohodlne naje celá rodina. Medzi najobľúbenejšie recepty však patria práve spomínané patizónové nugetky, ktoré sú doslova malým zázrakom pre rodičov – deti si ich obľúbia a vy budete vedieť, že im dávate zdravé jedlo plné vitamínov a minerálov.

Ideálna veľkosť patizónu

Patizóny sú pripravené na zber zhruba vtedy, keď dorastú do priemeru 10 až 15 centimetrov. Vtedy majú najjemnejšiu chuť, najlepšiu štruktúru a sú aj najjednoduchšie na spracovanie.

Nízka kalorická hodnota, zato bohaté na živiny

Patizón je ideálnou zeleninou pre všetkých, ktorí sa snažia schudnúť alebo si len jednoducho strážiť líniu. Obsahuje minimálne množstvo kalórií, pretože jeho základom je voda. Zároveň je však plný dôležitých minerálov ako železo či draslík, ktoré priaznivo pôsobia na srdce a celý kardiovaskulárny systém.

Okrem minerálov je bohatý aj na vlákninu, vďaka ktorej dokáže zasýtiť na dlhý čas. Tá zároveň podporuje zdravé trávenie, pomáha očistiť črevá a môže pôsobiť preventívne proti zápche.

Recept na zdravé patizónové nugetky

Ingrediencie:

  • 1 väčší patizón
  • 1 vajce
  • troška mlieka
  • ½ ČL čerstvo mletého čierneho korenia
  • 1 ČL sladkej mletej papriky
  • 1 ČL sušeného cesnakového prášku
  • 1 hrnček strúhanky
  • ½ hrnčeka nastrúhaného parmezánu
  • soľ podľa chuti
  • hladká múka na obalenie
  • olivový olej v spreji (voliteľne)

Postup prípravy:

  1. Príprava patizónu:
    Patizón najskôr dôkladne očistite. Odstráňte stopku, ošúpte ho, rozkrájajte na plátky a následne na menšie kúsky, ktoré tvarom a veľkosťou pripomínajú klasické kuracie nugetky. Počas krájania nezabudnite odstrániť jadierka.

  2. Trojobal:
    Do prvého hlbšieho taniera nasypte hladkú múku. Do druhého taniera rozbite vajíčko a premiešajte ho vidličkou s trochou mlieka. V treťom tanieri pripravte ochutenú strúhanku – zmiešajte klasickú strúhanku s parmezánom, mletým korením, sladkou paprikou, sušeným cesnakom a štipkou soli.

  3. Obalenie patizónu:
    Každý kúsok patizónu postupne obalte najprv v múke, potom vo vajíčku a nakoniec v pripravenej strúhankovej zmesi.

  4. Pečenie:
    Obalené nugetky poukladajte vedľa seba na plech vystlaný papierom na pečenie. Ak máte doma olivový olej v spreji, môžete ho jemne nastriekať na povrch nugetiek – budú potom ešte chrumkavejšie.

  5. Finalizácia:
    Plech vložte do vopred vyhriatej rúry a pečte približne 20 minút pri teplote 200 °C, kým nugetky nezískajú krásnu zlatistú farbu a nebudú príjemne chrumkavé.

Hotové patizónové nugetky podávajte ešte teplé, najlepšie s domácim cesnakovým alebo bylinkovým dipom. Vaše deti aj celá rodina si túto zdravšiu alternatívu klasických nugetiek okamžite zamilujú. Dobrú chuť!

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané