Chrumkavé domáce kuracie nugetky pre celú rodinu. Vystačíte si s piatimi surovinami a jediným mixérom

Zdieľať
kuracie nugetky
kuracie nugetky Foto: www.shutterstock.com

Kuracie nugetky sú vo svete rýchleho občerstvenia skutočným hitom, po ktorom mnohí z nás siahnu, keď hľadajú rýchlu desiatu alebo večeru. Takmer každý fastfood ich ponúka na svojom menu, dostupné sú aj chladiarensky či mrazené v supermarketoch. Ak však chcete mať istotu, čo všetko sa do nich pridáva, najlepšia voľba je pripraviť si ich vo vlastnej kuchyni. Nie je to vôbec zložité a navyše máte plnú kontrolu nad kvalitou aj zložením surovín. Vo výsledku môžete siahnuť po klasickom spôsobe vyprážania na panvici alebo využiť modernú horúcovzdušnú fritézu (air fryer), ktorá zabezpečí chrumkavý výsledok s menším množstvom oleja.

Chytrý tip do kuchyne

Okrem základnej prípravy môžete experimentovať s rôznymi spôsobmi dochutenia. Ak radi varíte brokolicu, skúste ju napríklad rozmixovať s ďalšími bylinkami a pridať k mäsu ako extra ingredienciu, ktorá vášmu jedlu dodá nutričné benefity. Dôležité je nájsť ten správny spôsob, ktorý vám uľahčí prácu a bude vyhovovať vašim chuťovým preferenciám.

Základná pätica surovín

Receptov na domáce kuracie nugetky existuje veľké množstvo. Môžete použiť kuracie prsia, stehná alebo dokonca ich kombináciu. Rovnako je možné experimentovať s množstvom korenín, byliniek či rôznych typov obalov (strúhanka, múka, cestíčko). V tomto konkrétnom recepte si vystačíte s piatimi základnými surovinami: kuracími prsami, uvareným zemiakom, cibuľou, vajíčkom a škrobom (kukuricovým alebo zemiakovým). Na dochutenie vám postačí soľ a čierne korenie. Keď chcete trošku extra arómy, pridajte napríklad obľúbenú sušenú bazalku, oregano alebo mletú sladkú papriku.
Všetky zmienené ingrediencie stačí dať do mixéra a rozmixovať na hladkú hmotu pripomínajúcu kašu.

Tvarovanie nugetiek

Treba počítať s tým, že vďaka zemiaku a škrobu bude zmes lepivá, čo môže pri vytváraní tvarov trošku komplikovať prácu. Veľmi užitočné je navliecť si na ruky jednorazové rukavice alebo si aspoň potrieť dlane trochou oleja. Pri väčšom množstve môžete využiť aj cukrárske vrecko (pokojne aj silnejšej hrúbky), z ktorého zmes vytláčate v menších dávkach. Ak by sa vám s ňou aj tak ťažko manipulovalo, môžete jednotlivé kúsky zľahka obaliť v múke.
Ak sa rozhodnete pre prípravu v horúcovzdušnej fritéze, určite použite vhodný papier na pečenie alebo silikónovú vložku, aby sa nugetky neprilepili. Jemne ich poprášte olejom v spreji, čím zabránite vysušeniu a zároveň docielite pekný chrumkavý povrch.

Recept: Domáce kuracie nugetky

(Približná doba prípravy: do 60 minút)

Ingrediencie

  • 300 g kuracích prs
  • 1 väčší zemiak (približne 150 g), uvarený v šupke a vychladnutý
  • 50 g cibule
  • 1 vajce
  • 2 lyžice kukuričného alebo zemiakového škrobu
  • soľ, mleté čierne korenie podľa chuti
  • olej na vyprážanie (rastlinný)

Postup

  1. Kuracie mäso nakrájajte na väčšie kusy, rovnako si pokrájajte aj cibuľu a vychladnutý uvarený zemiak zbavený šupky.
  2. Všetko vložte do mixéra, pridajte vajce, škrob, soľ a korenie. Mixujte, kým nevznikne kompaktná, hladká zmes.
  3. Na panvici rozohrejte dostatočné množstvo oleja. Kým sa olej zohrieva, na ruky si navlečte jednorazové rukavice alebo si ich potrite olejom, aby sa vám zmes nelepila. Pokojne využite aj cukrárske vrecko.
  4. Z pripraveného „cesta“ tvarujte menšie oválne alebo okrúhle kúsky – to sú vaše nugetky. Jednotlivé kúsky ukladajte priamo do rozpáleného oleja.
  5. Smažte približne 2 až 3 minúty z každej strany, kým nebudú mať peknú zlatistú farbu. Potom ich vyberte na papierovú utierku, aby ste odstránili prebytočný tuk.

Ak siahnete po horúcovzdušnej fritéze, uložte nugetky na papier  na pečenie alebo do silikónových foriem. Mierne ich pokvapkajte alebo postriekajte olejom v spreji, aby zostali šťavnaté. Pečte pri teplote okolo 180 °C približne 8 až 10 minút (čas sa môže líšiť v závislosti od výkonu vášho spotrebiča). Nugetky po vytiahnutí skontrolujte – ak sa vám zdajú málo vypečené, predĺžte čas o ďalšie 2 – 3 minúty.

Servírovanie a tipy navyše

Hotové nugetky môžete podávať s ľubovoľnou omáčkou: skvelé sú napríklad sladkokyslé, barbecue či cesnakové dipy. Pre zdravšiu alternatívu siahnite po bielom jogurte s bylinkami. Ako prílohu zvoľte napríklad čerstvý zeleninový šalát, hranolky pečené v rúre, alebo dokonca mrkvové a zelerové hranolčeky, ktoré dodajú jedlu viac vitamínov.
Ak chcete mať nugetky pripravené vopred, je možné ich zamraziť ešte pred tepelnou úpravou. Po vytiahnutí z mrazničky ich nechajte chvíľku roztopiť a potom postupujte podľa vyššie uvedeného receptu. Nugetky vám v mrazničke vydržia niekoľko týždňov a môžu sa tak stať rýchlym a univerzálnym jedlom, keď nemáte čas na zdĺhavé varenie.

Domáce kuracie nugetky sú dôkazom, že aj obľúbené fastfoodové pochúťky dokážete pripraviť oveľa zdravšie, chutnejšie a za pomerne krátky čas. Navyše máte istotu, z čoho sú naozaj vyrobené – a to je pre mnohých z nás rozhodujúci faktor, najmä ak ide o jedlo pre deti. Vďaka svojej chuti a možnosti rôznorodého dochutenia sa pravdepodobne stanú stálicou vo vašom rodinnom menu. Dobrú chuť!

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané