Kto by odolal vôni čerstvo upečeného chleba? Chrumkavá kôrka, mäkká a vláčna striedka a tá neopakovateľná vôňa, ktorá dokáže nalákať aj tých najnáročnejších gurmánov. Bohužiaľ, všetci poznáme realitu: už druhý deň po kúpe chleba prichádza sklamanie. Kôrka stráca svoju chrumkavosť, vnútro vysychá a chuť sa mení na nezaujímavú a fádnu. Ale čo keby ste mohli zachovať jeho čerstvosť niekoľko dní alebo dokonca celý týždeň? Áno, je to naozaj možné!
Chlieb, základ nášho každodenného stravovania
Chlieb patrí medzi potraviny, ktoré majú svoje pevné miesto v našom každodennom jedálničku. Bez ohľadu na to, či si najviac pochutnáte na celozrnnom chlebe plnom zdraviu prospešných látok, alebo dávate prednosť klasickému, bielemu bochníku, jedno majú spoločné – ich čerstvosť a chutnosť je mimoriadne prchavá. Na raňajky ho mažeme maslom či džemom, na obed či večeru ho využívame ako prílohu k polievkam a rôznym jedlám. Mnohí z nás si život bez chleba ani nevedia predstaviť.
Po niekoľkých dňoch však dochádza k nežiadúcej premene: chlieb stvrdne, jeho vôňa sa vytratí a zostáva nám len tvrdá kôrka, ktorá skončí ako strúhanka alebo sa premení na krutóny do šalátu či polievky. Je to veľká škoda, zvlášť keď ste investovali do kvalitného pečiva. Čo teda robiť, aby ste predišli tomuto neželanému scenáru?
Tajomstvo uchovania čerstvosti má prekvapivé meno – zeler
Možno vás prekvapí, že tajomstvom dlhej trvanlivosti chleba môže byť obyčajný zeler. Presne tak, táto obľúbená koreňová zelenina, ktorú poznáme z množstva jedál, ako je polievka či šalát, je zároveň vynikajúcim prírodným konzervantom.
Tento trik dokonca odporúčajú aj skúsení pekári z Francúzska, ktorí sú známi svojou vášňou pre čerstvé a kvalitné pečivo. Známy francúzsky pekár, používa už roky zelerové listy na to, aby jeho chlieb vydržal čerstvý čo najdlhšie. Podľa jeho slov vlhkosť, ktorú zeler prirodzene obsahuje a postupne uvoľňuje, udržiava v chlebe optimálnu úroveň vlhkosti. Vďaka tomu chlieb nevysychá a nehrozí ani tvorba plesní.
Ako správne použiť zeler na uchovanie chleba?
Tento trik zvládnete naozaj bez akejkoľvek námahy. Jediné, čo budete potrebovať, je čerstvý chlieb a malá vetvička zelerových listov. Bochník chleba vložte do vzduchotesného vrecka alebo ho uložte do dobre uzatvárateľného chlebníka. K chlebu pridajte jeden výhonok čerstvého zelerového listu. Zeler v takomto prostredí začne postupne uvoľňovať jemnú vlhkosť, ktorá prenikne do štruktúry chleba. Tým zabráni vysušovaniu a udrží váš chlieb vláčny, svieži a chutný – ako keby ste ho práve priniesli z pekárne.
Alternatívy, ktoré fungujú rovnako dobre ako zeler
Ak práve nemáte po ruke čerstvý zeler, nezúfajte. Rovnakú úlohu dobre splní aj polovica jablka alebo plátok surového zemiaka. Tieto potraviny sú známe svojou schopnosťou absorbovať a zároveň postupne uvoľňovať vlhkosť, čím dokážu predĺžiť čerstvosť chleba.
Pri použití jablka je dobré ho vopred rozkrojiť na polovicu a vložiť rezom nahor do rovnakého vrecka ako chlieb. Jablko postupne uvoľní jemnú, príjemnú vôňu a zároveň potrebnú vlhkosť. V prípade zemiaka stačí hrubší plátok uložiť vedľa chleba, čím zaistíte rovnaký efekt bez toho, aby chlieb získal nežiaducu vôňu či chuť.
Využite prírodnú silu vo svoj prospech
Skúsenosti mnohých ľudí potvrdzujú, že tieto jednoduché prírodné metódy skutočne fungujú. Môžete sa tak tešiť na to, že váš obľúbený chlieb vydrží chutný, voňavý a čerstvý oveľa dlhšie než zvyčajne. Vyskúšajte tento tip a presvedčte sa sami, že čerstvosť chleba nemusí byť len krátkodobá záležitosť.
Stačí málo a váš chlieb bude chutiť ako práve upečený aj po týždni. Vďaka prírode môžete ušetriť, eliminovať plytvanie jedlom a zároveň si každý deň dopriať tú najlepšiu chuť!