Chcete schudnúť? Zaraďte do jedálnička túto rybu. Jej mäso podporí spaľovanie tukov a zrýchli metabolizmus

Zdieľať
pražma
pražma Foto: www.shutterstock.com

Mnoho ľudí ryby vo svojom jedálničku opomína a radšá sa prikláňa ku klasickému mäsu, ako je kuracie či bravčové. Pritom práve ryby ponúkajú oveľa viac, než len zmenu v chuti – sú doslova nabité prospešnými látkami, ktoré naše telo potrebuje. Navyše existuje mnoho druhov, ktoré môžeme upravovať rôznymi spôsobmi, takže nikdy nebudú jednotvárne ani nudné.

Ak sa snažíte zhodiť nejaké to kilo navyše, pravidelná konzumácia správneho druhu rýb je ideálnou cestou. Rybie mäso má nízky obsah kalórií, zato poskytuje vysoký podiel živín a cenných bielkovín. Tieto vlastnosti robia z rýb skvelú voľbu na podporu zdravého chudnutia.

Prečo je rybie mäso také zdravé?

Ryby sú výnimočné tým, že ich mäso obsahuje zdravé tuky, predovšetkým omega-3 mastné kyseliny, ktoré si ľudský organizmus nedokáže vyrobiť sám. Tieto mastné kyseliny majú množstvo zdravotných výhod – podporujú srdce, cievy, správne fungovanie mozgu, zlepšujú pamäť, koncentráciu a dokonca aj náladu. Ich nedostatok môže naopak viesť k rýchlejšiemu starnutiu mozgu, zhoršeniu pamäti a problémom s učením. Niektoré štúdie dokonca potvrdzujú, že omega-3 mastné kyseliny môžu zmierniť príznaky depresie a úzkosti.

Okrem toho sú ryby bohatým zdrojom dôležitých vitamínov, napríklad vitamínu B12, ktorý je nevyhnutný pre tvorbu červených krviniek a zdravie nervového systému. Jeho dostatok pomáha znižovať riziko demencie a kardiovaskulárnych ochorení.

Rybie mäso taktiež obsahuje veľké množstvo vysoko kvalitných bielkovín. Tieto bielkoviny sú nenahraditeľné pre rast a regeneráciu svalov, správne fungovanie orgánov a celkové zdravie tela.

Ďalšou významnou látkou, ktorú ryby obsahujú, je jód. Naše telo si ho nedokáže samo vytvoriť, a preto je jeho príjem v potrave veľmi dôležitý – zabezpečuje správne fungovanie štítnej žľazy, ktorá reguluje celý metabolizmus.

Menej známy druh ryby, ktorý pomáha pri chudnutí – pražma cejnovitá

Pražma cejnovitá, často nazývaná jednoducho cejn, patrí medzi menej známe druhy rýb, no práve jej mäso je mimoriadne vhodné pre tých, ktorí chcú efektívne a zdravo schudnúť. Táto ryba sa prirodzene vyskytuje v teplejších oblastiach Atlantického, Indického a Tichého oceánu, ale nájsť ju možno aj v Stredozemnom mori. Dorastá dĺžky približne 70 centimetrov a jej váha môže dosahovať až 6 kilogramov.

Mäso pražmy cejnovitej má jemnú štruktúru, je chudé, a jeho farba sa pohybuje v odtieňoch jemne ružovej až načervenalej. Chuťou je príjemne neutrálne, niektorí gurmáni ju dokonca prirovnávajú k obľúbenému mäsu tuniaka.

Nutričné bohatstvo pražmy cejnovitej

Mäso tejto ryby je skutočnou vitamínovou a minerálnou bombou. Obsahuje vitamíny skupiny B, retinol (vitamín A), niacín (B3), tokoferol (vitamín E), ale aj kyselinu askorbovú (vitamín C). Z minerálov ponúka hlavne draslík, fosfor, vápnik, sodík, železo, horčík a síru, čo z nej robí vynikajúci výživový doplnok do každodennej stravy.

Zdravotné výhody pravidelnej konzumácie cejna

Pravidelné zaraďovanie mäsa pražmy cejnovitej do jedálnička prinesie niekoľko významných zdravotných benefitov. Pomáha znižovať hladinu zlého cholesterolu, čím chráni srdce a cievy pred ochoreniami. Podporuje tiež správne fungovanie nervového systému, zlepšuje mozgové funkcie, a tým znižuje riziko Alzheimerovej choroby. Pražma cejnovitá navyše účinne posilňuje obranyschopnosť organizmu.

Z hľadiska redukcie hmotnosti je cejn skvelou voľbou. Sto gramov jeho mäsa obsahuje len približne 98 kcal, zároveň však poskytuje dostatok bielkovín, ktoré pomáhajú zasýtiť na dlhšiu dobu a bránia tak neustálemu „zobkaniu“ medzi jedlami. Mäso tiež obsahuje zdravé a ľahko stráviteľné tuky, ktoré telu dodajú energiu bez zbytočných kalórií.

Ako pripraviť mäso z cejna?

Pražmu cejnovitú nájdete najčastejšie v podobe filetov v supermarketoch, ale môžete si ju aj sami jednoducho vykostiť doma. Filety sa skvele hodia na rýchlu prípravu – stačí ich opiecť na panvici s trochou kvalitného olivového oleja, pridať čerstvé bylinky alebo cesnak. Vynikajúce sú tiež zapečené v rúre so zeleninou, obalené v ľahkom cestíčku či dokonca ako základ výbornej a výživnej rybacej polievky.

Vďaka všetkým týmto vlastnostiam a možnostiam prípravy by pražma cejnovitá rozhodne nemala chýbať vo vašom zdravom a vyváženom jedálničku. Pomôže vám nielen zdravo schudnúť, ale zároveň podporí vaše celkové zdravie a pohodu.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané