Keď sa povie cesnak, väčšina z nás si ho automaticky spojí s pikantnými jedlami, omáčkami, pečeným mäsom či cesnakovou polievkou. Lenže táto intenzívna a výrazne aromatická surovina dokáže prekvapiť aj v úplne inej podobe – a to v sladkom džeme. Možno to na prvé počutie znie zvláštne, no ak cesnak tepelne spracujete pomaly a s citom, jeho ostrá chuť sa zjemní, získa sladkastý nádych a rozvinie tóny pripomínajúce karamel. Práve tento chuťový obrat je kľúčom k tomu, aby vznikol nezvyčajný, no výnimočný cesnakový džem.
Keď sa sladké snúbi s pikantným
Mnoho ľudí pri zmienke o sladkom džeme z cesnaku najskôr zaváha – cesnak predsa patrí do slaných jedál, nie? No opak je pravdou. Cesnakový džem je v skutočnosti výborným príkladom toho, ako sa dajú kombinovať na prvý pohľad nezlučiteľné chute. V jednom súste pocítite jemnú sladkosť karamelizovaného cesnaku, následne vás príjemne zahreje jemná pikantnosť a na záver vás poteší dochuť korenín. Výsledok je mimoriadne harmonický a dokonale sa hodí nielen ku slaným syrom, ale aj k pečenému mäsu, na bagetu či ako chuťovka k vínu.
Dietologička pripomína, že práve v surovom cesnaku sa nachádza látka zvaná alicín. Ten sa uvoľňuje po rozdrvení alebo nasekaní strúčikov a je zodpovedný za typickú vôňu, ostrú chuť a tiež viaceré zdravotné benefity. Tepelná úprava však túto zložku zjemní a dodá cesnaku úplne iný rozmer.
Tajomstvo chutného džemu: kvalitný cesnak a pomalé varenie
Základom každého dobrého cesnakového džemu je, bez pochýb, kvalitný cesnak – ideálne slovenský alebo český, s plnou arómou a bez chemického ošetrenia. Väčšinou sa používa väčšie množstvo – pokojne aj jedna až dve celé hlavičky. Cesnak sa najprv opatrne opečie alebo upečie, kým nezmäkne a nezačne rozvoniavať sladko, takmer karamelovo. V tejto fáze prechádza cesnak premenou – stráca svoju výraznú štipľavosť a stáva sa jemným, krémovým, priam maslovým. Ak by sa však pripálil, výsledný džem by mohol získať horkastú pachuť.
Do tejto základnej zmesi sa následne pridáva cukor – najčastejšie trstinový, ktorý dodá jemne karamelový tón, prípadne med pre prirodzenejšiu sladkosť. Chuť sa vyvažuje pridaním octu – či už vínneho, jablčného alebo balzamicového. Niektoré recepty pridávajú aj nadrobno nakrájanú červenú cibuľu, ktorá spolu s cesnakom karamelizuje a dodáva džeme ďalšiu vrstvu chuti i atraktívnejšiu farbu.
Okrem základných surovín sa často používajú aj bylinky – tymian, rozmarín, alebo koreniny ako čierne korenie, chilli, zázvor. Pre zaujímavejší tón môžete skúsiť aj citrónovú kôru či kvapku kvalitnej whiskey. Po niekoľkých minútach varenia sa všetky chute spoja do hustej, lepkavej a intenzívne aromatickej zmesi, ktorá sa dá použiť hneď, alebo ju môžete zavariť do sterilizovaných pohárikov a uskladniť v chladničke na niekoľko mesiacov.
Využitie? Takmer nekonečné
Jedným z najväčších benefitov cesnakového džemu je jeho univerzálnosť. Funguje ako netradičný, no o to výnimočnejší doplnok k rôznym pokrmom. Vynikajúco chutí napríklad na chrumkavom chlebe s kozím syrom, s plátkom pečenej tekvice, ako omáčka k hovädziemu steaku, do burgrov, alebo len tak – s pohárom červeného vína.
Vo Francúzsku ho podávajú ako lahôdku k foie gras, v USA ho nájdete v reštauráciách ako prílohu k hamburgerom. A doma? V domácich podmienkach je ideálny ako zaujímavý darček v podobe malej fľaštičky s etiketou. Ak máte chuť niekoho milo prekvapiť netradičnou pochúťkou, toto je ono.
Niečo medzi marmeládou a omáčkou
Na záver treba dodať, že nejde o klasický sladký džem, aký poznáme z ovocia. Cesnakový džem je skôr niečo medzi ochutenou pastou a pikantnou omáčkou. Je sladký, ale nie presladený. Má šmrnc, no nepáli extrémne. Je výrazný, no nepôsobí rušivo. Jeho kúzlo spočíva v jedinečnej rovnováhe chutí – a práve preto si ho mnohí obľúbili.
Ak vás láka experimentovanie v kuchyni, no nechcete hneď investovať do zložitých receptov alebo exotických surovín, cesnakový džem je ideálny začiatok. Stačí pár bežných ingrediencií, trocha trpezlivosti pri varení a otvorená myseľ. Výsledok vás možno prekvapí – a určite poteší.