V dnešnej dobe sa veľa hovorí o rôznych superpotravinách zo zahraničia, no tie často zatienia nenápadné ingrediencie z našich vlastných kuchýň. Presne to je prípad červenej fazule, ktorú väčšina z nás doma má, no neprikladáme jej dostatočný význam. Ak si ju zaradíte do jedálnička aspoň dvakrát až trikrát týždenne, veľmi rýchlo zistíte, prečo je taká úžasná. Jej pravidelná konzumácia vás môže urobiť zdravšími, krajšími, podporí trávenie, pomôže pri udržiavaní hmotnosti a dokonca môže zvýšiť sexuálny apetít.
Prečo práve červené fazule?
Červené fazule sú naozaj jednou z najzdravších strukovín. Poskytujú bohatý zdroj bielkovín, vlákniny a minerálov, ktoré potrebuje každá veková skupina, no my vo veku 50+ o to viac. Tak ako pribúdajú roky, mení sa aj zloženie tela – ubúdajú svaly a telo môže byť náchylnejšie na vyšší krvný tlak, srdcovo-cievne ochorenia či na kolísanie hladiny cukru v krvi. A práve pravidelná konzumácia červenej fazule môže byť účinnou a prirodzenou podporou pri týchto problémoch.
Ak chcete vyskúšať chutné jedlo z jedného hrnca, fazuľové chilli je vynikajúcou voľbou. Nechajte sa inšpirovať napríklad týmto receptom:
Fazuľa na sto spôsobov
Ak nemáte veľa času, kúpte si sterilizované fazule v plechovke – tento variant dokonca odporúčajú aj niektorí výživoví poradcovia, ak sa ponáhľate. No ak je príležitosť, dajte prednosť sušeným červeným fazuliam – namočte ich aspoň na 8 až 12 hodín do vody a potom uvarte. Z fazule si môžete pripraviť guláš, chilli con carne, zapiecť ju s mletým mäsom a zeleninou či pridať ju do šalátov. Ak hľadáte rýchly teplý pokrm, skvelá je tiež fazuľová polievka, nátierka či kaša z červenej fazule. Inšpiráciu na ďalšie recepty nájdete na mnohých kuchárskych stránkach.
Tip na rozmanitosť:
- V ázijskej kuchyni nájdete mnoho jedál, do ktorých patria aj červené fazule. A nielen do slaných jedál! V Japonsku je napríklad obľúbená sladká pasta z fazule adzuki, ktorá sa využíva pri dezertoch a rôznych pečených dobrotách.
Pre zdravie a štíhlu postavu
Červené fazule môžeme jesť odmalička až do vysokého veku, ale s pribúdajúcimi rokmi ich oceníme ešte viac. Dokážu pomôcť pri snahe znižovať hmotnosť alebo si udržať optimálnu líniu. Vďačíme za to ich obsahu vlákniny a bielkovín – dvoch kľúčových živín, ktoré prispievajú k pocitu sýtosti a regulácii chuti do jedla.
Už dávnejšie sa zistilo, že ľudia, ktorí konzumujú stravu s vyšším podielom bielkovín, chudnú efektívnejšie než tí, ktorí sa spoliehajú na jedlá s nižším obsahom bielkovín. Podobne sú fazule výhodné pre osoby s diabetom a tiež pre tých, čo bojujú s kardiovaskulárnymi ochoreniami. U ľudí s vysokým krvným tlakom môžu fazule prispieť k lepšiemu fungovaniu srdca a ciev.
Pozor pri dne:
Strukoviny, vrátane červených fazúľ, sú bohaté na puríny. Pri ochorení dna sa zvyčajne odporúča obmedziť potraviny s vysokým obsahom purínov. Na druhej strane, podľa odborníkov je primeraná konzumácia fazúľ prijateľnou náhradou mäsa aj pri dne – dôležitá je však rozumná miera a frekvencia.
Bielkoviny, vláknina, málo tuku, veľa minerálov
S pribúdajúcim vekom postupne ubúdajú svaly a ak nás ešte navyše postihne nejaké ochorenie, telu môžu chýbať dôležité živiny. Preto by sme sa mali sústrediť na dostatočný príjem bielkovín, ideálne ich mať v každom jedle (3× denne). Červené fazule sú veľmi dobrým zdrojom rastlinných bielkovín. Okrem toho obsahujú vlákninu, ktorá prispieva k dobrému tráveniu a predchádza zápche.
Pozitívom je aj nízky obsah tukov a nulový cholesterol. Taktiež majú nízky glykemický index, čo znamená, že nezvyšujú náhle hladinu cukru v krvi. Pomerne priaznivé hodnoty glykemického indexu si zachovávajú aj fazule v plechovke – ak teda nestíhate, táto rýchla alternatíva je stále lepšia než nejedenie fazúľ vôbec.
Dôležitá je mineralizácia organizmu:
- Červené fazule sú obzvlášť bohaté na draslík, vápnik a horčík. Tieto minerály podporujú správnu funkciu svalov, kostí i nervovej sústavy.
- Za zmienku stoja aj vitamíny skupiny B, ktoré fazule obsahujú, najmä niacín a kyselina pantoténová.
Ktoré fazule sú zdravšie a ako si poradiť s nadúvaním
Najlepšou voľbou sú spravidla sušené červené fazule, ktoré si doma namočíte a uvaríte. Dlhšie namáčanie (aspoň 8 – 12 hodín) pomáha odbúrať nestráviteľné oligosacharidy, ktoré spôsobujú plynatosť. Po namočení vodu vylejte, fazule prepláchnite a až potom varte. Varte ich dostatočne dlho, aby boli mäkké – vďaka tomu ich organizmus spracuje omnoho ľahšie.
Samozrejme, ak nemáte dostatok času, môžete siahnuť po fazuliach v plechovke. Aj tie majú svoje benefity, hoci sušené, doma pripravené fazule sú tradične považované za zdravšie a chutnejšie.
Ako obmedziť „spoločensky nepríjemné“ vetry
- Pravidelnosť: Postupné a pravidelné zaraďovanie fazúľ (a iných strukovín) do jedálnička naučí vaše telo lepšie ich spracovať.
- Bylinky a koreniny: Pridávajte pri varení korenie a bylinky ako fenikel, rasca, oregano, tymian, koriander či majorán – pomáhajú znižovať nadúvanie.
- Správna úprava: Namočenie, prepláchnutie, dôkladné varenie alebo kombinácia s ľahšie stráviteľnými potravinami (napr. zelenina) môžu ďalej pomôcť eliminovať plynatosť.
Vedeli ste?
Viaceré štúdie hovoria, že práve červené fazule vynikajú oproti iným druhom fazúľ vyšším obsahom antioxidantov, ktoré chránia organizmus pred voľnými radikálmi a prispievajú k prevencii mnohých chronických ochorení.
Krása vďaka fazuliam
Červené fazule môžu dokonca prospieť vašej kráse a podporiť váš „vonkajší“ pôvab. Už ste sa niekedy stretli s kozmetickými produktmi s obsahom fazule? Existujú pleťové masky, v ktorých sa fazuľa (často rozmixovaná a zmiešaná s ďalšími prísadami) používa na osvieženie a hydratáciu pleti.
Pre peknú pokožku sú dôležité aj vitamíny niacín (vitamín B3) a kyselina pantoténová (vitamín B5), ktorých nedostatok môže viesť k problémom s pleťou a lámavým nechtom. Červené fazule takisto obsahujú mangán, ktorý podporuje zdravie vlasov a nechtov, pomáha pri procese hojenia a znižuje oxidačný stres v tele.
S fazuľami k krajším chvíľam
Napadlo by vám, že fazule dokážu vylepšiť aj váš intímny život – a to aj vo zrelom veku? Štúdie naznačujú, že zinok, obsiahnutý v červenej fazuli, môže u žien po menopauze podporovať chuť na milovanie a prispieť k celkovej sexuálnej spokojnosti, vrátane schopnosti dosiahnuť orgazmus.
Zinok je, samozrejme, dôležitý aj pre pánov už od mladosti, kedy podporuje zdravý vývoj reprodukčného systému, a neskôr prispieva k tvorbe kvalitných spermií. Červená fazuľa nie je jedinou potravinou, ktorá zinok obsahuje, ale ak hľadáte rastlinné zdroje a nechcete sa spoliehať iba na mäso či doplnky stravy, fazule sú výbornou voľbou.
Zhrnutie
- Červené fazule sú bohaté na bielkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály.
- Podporujú chudnutie, pomáhajú udržať svalovú hmotu a prispievajú k lepšími tráveniu.
- Môžu byť prínosom pre ľudí s vysokým krvným tlakom či diabetom, a takisto znižujú riziko vzniku rakoviny hrubého čreva.
- Vhodné sú v každom veku, no najmä po päťdesiatke, kedy telo ocení vysoký obsah živín.
- Pri dne je potrebné brať ohľad na zvýšený obsah purínov, no v rozumnom množstve sú fazule často odporúčané ako náhrada mäsa.
- Zlepšujú aj kvalitu pleti, vlasov a nechtov, a dokonca môžu podporiť sexuálnu túžbu a výkonnosť u žien aj mužov.
Tak prečo by mal tento červený poklad ostávať nepovšimnutý v zadnej časti našej špajze? Či už si pripravíte rýchlu večeru z fazule v plechovke, alebo si doprajete poctivo namočené a uvarené fazule, vaše telo vám poďakuje. Dôležité je len nájsť si ten správny recept a vhodný spôsob prípravy, ktorý bude vyhovovať aj vašim chuťovým bunkám – a potom si už len vychutnať, čo všetko dokáže táto skvelá strukovina.
Nezabudnite, že aj zdravé potraviny môžu byť chutné, a červené fazule sú toho dôkazom. Stačí trochu fantázie v kuchyni a môžete získať plnohodnotné jedlo plné bielkovín, energie a minerálov, ktoré vášmu organizmu prospejú.
Urobte si z červenej fazule pravidelnú súčasť svojho jedálnička a objavte jej nekonečné možnosti. Verte, že vás poteší nielen praktickosťou, ale aj množstvom zdravotných benefitov, vďaka ktorým sa budete cítiť lepšie a podporíte svoje zdravie po všetkých stránkach.