Keď varíme, väčšinou korenie používame na to, aby sme dochutili svoje obľúbené jedlá. Robili to tak už naši predkovia – často intuitívne siahali po bylinkách, ktoré mali pozitívne účinky na ich zdravie. Dokázali kombinovať ťažšie stráviteľné pokrmy práve s takými druhmi korenia, ktoré napomáhajú tráveniu a nezaťažujú žalúdok. Jedným z najobľúbenejších korení, ktoré dodnes poznáme a používame v každej domácnosti, je rasca. Ale pozor – rasca nie je len jeden a každý druh má trochu odlišné vlastnosti a účinky.
Poznáte všetky druhy rasce?
Keď sa povie „rasca“, väčšina z nás si okamžite predstaví klasické drobné, tmavé semienka, ktoré sa pridávajú do chleba, posýpajú sa nimi rožky, alebo sú neodmysliteľnou súčasťou pečeného bravčového mäsa či voňavej chrumkavej kačice. Tento známy druh je rasca lúčna (Carum carvi), patriaca do čeľade mrkvovitých rastlín. Má typické tmavohnedé až čierne semienka s veľmi výraznou, charakteristickou vôňou, ktorú dobre poznáme.
Druhým zástupcom, ktorý je známy hlavne v Ázii a na Blízkom východe, je černuška siata (Nigella sativa). Táto rastlina produkuje semená trochu hrubšie a okrúhlejšie ako klasická rasca, pričom majú špecifickú vôňu a chuť. Obľubujú ju hlavne v arabskej a indickej kuchyni, kde ju využívajú do omáčok alebo do chleba naan. V tradičnej medicíne má tiež významné využitie.
Tretí druh rasce, ktorá je u nás menej známa, no zaslúži si väčšiu pozornosť, je rímska rasca (Cuminum cyminum), často nazývaná aj „biela rasca“. Je svetlejšia, s béžovou až jemne zelenkastou farbou, jeho semienka sú o niečo väčšie a chuťou mierne horkasté. Vôňou pripomína exotické krajiny a je výraznou súčasťou indického korenia na kari.
VIDEO: Koľko druhov korenia na svete vlastne existuje? Pozrite si jedinečné zábery a objavte neznáme koreniny spolu s cestovateľom Majklom!
https://www.youtube.com/watch?v=XPL_jkquAa0&t=
Čo obsahuje rímska rasca?
Toto korenie je skutočnou zásobárňou dôležitých minerálnych látok. Nájdeme v nej napríklad železo, vápnik, horčík, mangán či zinok, ďalej fosfor, draslík alebo meď. Už tento zoznam napovedá, že rímsky kmín je cenným zdrojom dôležitých živín. Navyše obsahuje celý rad vitamínov, ktoré podporujú celkové zdravie organizmu.
Mimoriadne dôležité sú však jeho éterické oleje, známe aj ako silice. Kľúčovými látkami sú kuminaldehyd, beta-pinén, p-cymén a gamma-terpinén, ktoré sú zodpovedné za jeho špecifickú vôňu a chuť.
Aké sú liečivé účinky rímskej rasce?
Silice obsiahnuté v rímskej rasci majú silné protizápalové vlastnosti, vďaka ktorým môžu podporiť imunitu, brániť vzniku infekcií a chrániť telo pred škodlivými mikroorganizmami. Vyznačujú sa totiž antibakteriálnymi a protiplesňovými účinkami. Rovnako výrazne pomáhajú tráviacemu traktu tým, že zvyšujú tvorbu žalúdočných štiav, čo napomáha lepšiemu tráveniu a vstrebávaniu živín z potravy.
Okrem trávenia však rímska rasca ovplyvňuje aj našu psychiku a kvalitu spánku. Zaslúži sa o to hlavne gamma-terpinén, ktorý má preukázateľné upokojujúce účinky. Pomáha zmierňovať stres, úzkosť a nervozitu, čím prispieva k pokojnému spánku a celkovej psychickej pohode. Rovnakú silicu nájdeme napríklad aj v tymiane, mäte či eukalypte, ktoré sú tiež známe svojimi upokojujúcimi účinkami.
Ako si pripraviť rascový čaj na lepší spánok?
Najjednoduchší spôsob, ako tieto priaznivé účinky využiť, je pripraviť si pred spaním čaj z rímskej rasce. Stačí lyžičku semienok rímskej rasce rozdrviť alebo podrviť v mažiari, nasypať ich do šálky a zaliať horúcou vodou. Nechajte lúhovať asi 10 minút, sceďte a čaj je pripravený na pitie. Môžete ho dochutiť aj malou lyžičkou medu, ktorý upokojujúci efekt ešte zvýši.
Môžeme piť rascový čaj pravidelne?
Ak sa rozhodnete zaradiť rascový čaj do svojej každodennej rutiny, odporúča sa striedmosť. Jeden šálok večer pred spaním vám určite neuškodí, no po niekoľkých týždňoch je dobré urobiť si pauzu. Tak ako pri každej bylinke alebo korení platí, že dlhodobé užívanie môže znižovať účinnosť, prípadne spôsobiť mierne nežiaduce reakcie, napríklad vyrážky alebo mierne zažívacie problémy. Aj keď rímska rasca nie je považovaná za silný alergén, pred pravidelným pitím väčšieho množstva je vhodné najskôr vyskúšať malé dávky a sledovať, ako vaše telo reaguje.
Rasca, najmä jej rímska varianta, je korenie, ktoré Slováci zatiaľ úplne neobjavili. A to je škoda, pretože má skvelé zdravotné účinky, výborne chutí a stojí len pár centov. Oplatí sa ho vyskúšať a zaradiť pravidelnejšie do vašej stravy. Vaše telo sa vám za to rozhodne poďakuje.