Burger ako americká klasika? Jeho pôvod je však v Európe! Skúste recept podľa známych šéfkuchárov

Zdieľať
burger

Keď sa povie „hamburger“, väčšina z nás si predstaví Spojené štáty americké, rýchle občerstvenie a šťavnaté mäsové placky medzi dvomi polkami žemle. Práve v Amerike sa stal burger národným symbolom, no jeho pôvod siaha prekvapivo do Európy. Konkrétne do nemeckého prístavného mesta Hamburg.

Z Hamburgu cez oceán až na americký tanier

Už v 19. storočí sa „hamburský steak“, teda mletý hovädzí biftek podávaný bez žemle, dostal cez Atlantik vďaka nemeckým námorníkom. Postupne sa v Amerike upravil a doplnil o pečivo – a okolo roku 1891 sa zrodil burger v podobe, akú poznáme dnes. Podľa legendy bol prvým tvorcom americkej verzie Oscar Bilby z Oklahomy, ktorý vložil opečený mäsový plátok medzi rozkrojenú žemľu.

Ako pripraviť skutočne výnimočný burger? Tu sú recepty od troch známych šéfkuchárov:

Hamburger s bylinkovým maslom

Známy český šéfkuchár vsádza na kombináciu kvalitného hovädzieho mäsa a výraznej chuti bylinkového masla. Tento recept pochádza z relácie „Šéf na grile“.

Potrebujete:

  • 750 g hovädzieho mäsa (kombinácia chudého a jemne prerasteného, napr. plece a karfiolová špička)
  • 4 burgerové žemle
  • 4 plátky čedaru
  • majonéza, kečup
  • listy ľadového šalátu
  • paradajka
  • štipka mletého čierneho korenia
  • soľ
  • kúsok slaniny na potretie roštu
  • 4 plátky pancetty (voliteľné)

Na bylinkové maslo:

  • 8 lyžíc masla
  • čerstvé bylinky: kôpor, petržlen, estragón, rozmarín, šalvia, tymian

Postup:

Najprv si pripravte mäsovú zmes – mäso nakrájajte na pásiky a pomeľte, ale nie úplne najemno. Dochutíte soľou a korením a necháte odležať v chladničke. Medzitým si pripravte bylinkové maslo: zmäknuté maslo zmiešate s nasekanými bylinkami a vytvoríte valček v alobale, ktorý necháte zatuhnúť v chladničke.

Z mäsa formujte placky, medzi ktoré vložíte kúsok bylinkového masla – vytvoríte tak „sendvič“. Rošt grilu potrite slaninou, aby sa mäso nelepilo. Grilujte pozvoľna, aby maslo nevytekalo. Po chvíli pridajte syr, prípadne aj pancettu, ktorú položíte navrch burgera.

Žemle rozkrojte a nasucho opečte. Spodnú časť potrite majonézou a kečupom, pridajte šalát, paradajku, burger a zakryte druhou polovicou žemle.

Cheeseburger v brioške s hľúzovkovou majonézou

Elegantnejší burger s dôrazom na chuťové kontrasty a prémiové suroviny.

Ingrediencie:

  • 150 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 maslová brioška
  • 25 g syra Raclette
  • lyžica nakladanej cibule
  • hrsť rukoly
  • soľ, čierne korenie
  • trocha tuku (napr. čajové maslo)
  • 1 lyžica hľúzovkovej majonézy

Postup:

Mäso grilujte alebo opekajte na panvici 2 minúty z každej strany. Briošku rozkrojte a zľahka opečte reznou stranou nadol. Na spodnú časť dáte cibuľku a burger, na ktorý položíte syr. Vložte na chvíľku zapiecť. Po vytiahnutí pridajte rukolu a hornú časť briošky potretú hľúzovkovou majonézou.

Tip od Kalinu: Mäso solíme a koreníme až tesne pred tepelnou úpravou a placka by nemala byť hrubšia než 1 cm.

Perfektný hamburger s pikantným twistom

Ingrediencie:

  • 800 g mletého hovädzieho mäsa (s obsahom 22 % tuku)
  • 8 plátkov údenej slaniny
  • 4 tenké plátky syra Gruyère
  • 4 burgerové žemle
  • 2 lyžičky horčice
  • 1 veľká sklenená nádoba nakladaných uhoriek
  • 1 červená čili paprička
  • čerstvé bylinky: petržlen, mäta, kôpor
  • 3–4 celé klinčeky

Na burgerovú omáčku:

  • 3 lyžice gréckeho jogurtu
  • 1 lyžica kečupu
  • 1 lyžička worcesterskej omáčky
  • 1 lyžička tabasca
  • 1 lyžička horčice
  • šťava z polovice citróna
  • ¼ hlávky ľadového šalátu

Na šalát:

  • 400 g varenej červenej repy
  • 1 jablko
  • 15 g čerstvej mäty
  • ½ citróna
  • extra panenský olivový olej

Postup:

Uhorky vyberte, nakrájajte na tenké šikmé plátky a vráťte do sklenenej nádoby spolu s nasekanými bylinkami, čili a klinčekmi – premiešajte.

Omáčku pripravte zmiešaním všetkých surovín a nakrájaného šalátu. Červenú repu a jablko nastrúhajte, zmiešajte s mätou, citrónovou šťavou a olejom.

Mleté mäso rozdeľte na 4 časti, vytvarujte guľky, ktoré stlačíte do placky. Grilujte spolu so slaninou, po otočení natrite horčicou, potom položte syr a slaninu. Pri zakrytí grilu a pridaní kocky ľadu sa syr krásne roztečie.

Žemle opražte z oboch strán. Spodnú časť potrite omáčkou, pridajte mäso so syrom, šalát a uhorky, vrch znova potrite omáčkou a priklopte.

Vedeli ste, že burgery majú aj svoj vlastný festival? Na týchto podujatiach sa nielen súťaží v jedení obrovských porcií, ale aj objavujú nové kombinácie chutí, od vegetariánskych až po luxusné hľúzovkové. Burger je jednoducho fenomén, ktorý prepája svet

.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané