Keď sa povie „hamburger“, väčšina z nás si predstaví Spojené štáty americké, rýchle občerstvenie a šťavnaté mäsové placky medzi dvomi polkami žemle. Práve v Amerike sa stal burger národným symbolom, no jeho pôvod siaha prekvapivo do Európy. Konkrétne do nemeckého prístavného mesta Hamburg.
Z Hamburgu cez oceán až na americký tanier
Už v 19. storočí sa „hamburský steak“, teda mletý hovädzí biftek podávaný bez žemle, dostal cez Atlantik vďaka nemeckým námorníkom. Postupne sa v Amerike upravil a doplnil o pečivo – a okolo roku 1891 sa zrodil burger v podobe, akú poznáme dnes. Podľa legendy bol prvým tvorcom americkej verzie Oscar Bilby z Oklahomy, ktorý vložil opečený mäsový plátok medzi rozkrojenú žemľu.
Ako pripraviť skutočne výnimočný burger? Tu sú recepty od troch známych šéfkuchárov:
Hamburger s bylinkovým maslom
Známy český šéfkuchár vsádza na kombináciu kvalitného hovädzieho mäsa a výraznej chuti bylinkového masla. Tento recept pochádza z relácie „Šéf na grile“.
Potrebujete:
- 750 g hovädzieho mäsa (kombinácia chudého a jemne prerasteného, napr. plece a karfiolová špička)
- 4 burgerové žemle
- 4 plátky čedaru
- majonéza, kečup
- listy ľadového šalátu
- paradajka
- štipka mletého čierneho korenia
- soľ
- kúsok slaniny na potretie roštu
- 4 plátky pancetty (voliteľné)
Na bylinkové maslo:
- 8 lyžíc masla
- čerstvé bylinky: kôpor, petržlen, estragón, rozmarín, šalvia, tymian
Postup:
Najprv si pripravte mäsovú zmes – mäso nakrájajte na pásiky a pomeľte, ale nie úplne najemno. Dochutíte soľou a korením a necháte odležať v chladničke. Medzitým si pripravte bylinkové maslo: zmäknuté maslo zmiešate s nasekanými bylinkami a vytvoríte valček v alobale, ktorý necháte zatuhnúť v chladničke.
Z mäsa formujte placky, medzi ktoré vložíte kúsok bylinkového masla – vytvoríte tak „sendvič“. Rošt grilu potrite slaninou, aby sa mäso nelepilo. Grilujte pozvoľna, aby maslo nevytekalo. Po chvíli pridajte syr, prípadne aj pancettu, ktorú položíte navrch burgera.
Žemle rozkrojte a nasucho opečte. Spodnú časť potrite majonézou a kečupom, pridajte šalát, paradajku, burger a zakryte druhou polovicou žemle.
Cheeseburger v brioške s hľúzovkovou majonézou
Elegantnejší burger s dôrazom na chuťové kontrasty a prémiové suroviny.
Ingrediencie:
- 150 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 maslová brioška
- 25 g syra Raclette
- lyžica nakladanej cibule
- hrsť rukoly
- soľ, čierne korenie
- trocha tuku (napr. čajové maslo)
- 1 lyžica hľúzovkovej majonézy
Postup:
Mäso grilujte alebo opekajte na panvici 2 minúty z každej strany. Briošku rozkrojte a zľahka opečte reznou stranou nadol. Na spodnú časť dáte cibuľku a burger, na ktorý položíte syr. Vložte na chvíľku zapiecť. Po vytiahnutí pridajte rukolu a hornú časť briošky potretú hľúzovkovou majonézou.
Tip od Kalinu: Mäso solíme a koreníme až tesne pred tepelnou úpravou a placka by nemala byť hrubšia než 1 cm.
Perfektný hamburger s pikantným twistom
Ingrediencie:
- 800 g mletého hovädzieho mäsa (s obsahom 22 % tuku)
- 8 plátkov údenej slaniny
- 4 tenké plátky syra Gruyère
- 4 burgerové žemle
- 2 lyžičky horčice
- 1 veľká sklenená nádoba nakladaných uhoriek
- 1 červená čili paprička
- čerstvé bylinky: petržlen, mäta, kôpor
- 3–4 celé klinčeky
Na burgerovú omáčku:
- 3 lyžice gréckeho jogurtu
- 1 lyžica kečupu
- 1 lyžička worcesterskej omáčky
- 1 lyžička tabasca
- 1 lyžička horčice
- šťava z polovice citróna
- ¼ hlávky ľadového šalátu
Na šalát:
- 400 g varenej červenej repy
- 1 jablko
- 15 g čerstvej mäty
- ½ citróna
- extra panenský olivový olej
Postup:
Uhorky vyberte, nakrájajte na tenké šikmé plátky a vráťte do sklenenej nádoby spolu s nasekanými bylinkami, čili a klinčekmi – premiešajte.
Omáčku pripravte zmiešaním všetkých surovín a nakrájaného šalátu. Červenú repu a jablko nastrúhajte, zmiešajte s mätou, citrónovou šťavou a olejom.
Mleté mäso rozdeľte na 4 časti, vytvarujte guľky, ktoré stlačíte do placky. Grilujte spolu so slaninou, po otočení natrite horčicou, potom položte syr a slaninu. Pri zakrytí grilu a pridaní kocky ľadu sa syr krásne roztečie.
Žemle opražte z oboch strán. Spodnú časť potrite omáčkou, pridajte mäso so syrom, šalát a uhorky, vrch znova potrite omáčkou a priklopte.
Vedeli ste, že burgery majú aj svoj vlastný festival? Na týchto podujatiach sa nielen súťaží v jedení obrovských porcií, ale aj objavujú nové kombinácie chutí, od vegetariánskych až po luxusné hľúzovkové. Burger je jednoducho fenomén, ktorý prepája svet
.