Burčiak môže byť zdravý pre črevá aj pleť. Skúste tieto tipy

Zdieľať
burčiak
Burčiak môže byť zdravý pre črevá aj pleť. Skúste tieto tipy Foto: www.gettyimages.com

September je mesiacom vinobrania, s ktorým sa spája aj výroba burčiaku. Ide o čiastočne skvasený hroznový mušt, ktorý je však alkoholický. Vzniká ako medziprodukt počas výroby vína. Ponúka lahodnú chuť, ale aj blahodárne účinky na naše zdravie.

Čo všetko obsahuje burčiak?

Pokiaľ je burčiak kvalitný, obsahuje veľké množstvo prirodzených cukrov. Tie predstavujú rýchlo vstrebateľný zdroj energie. Medzi ďalšie telu prospešné látky patria vitamíny skupiny B a niektoré stopové prvky – zinok alebo železo. Tie majú pozitívny vplyv na metabolické procesy, ktoré prebiehajú v našom tele. Súčasťou burčiaku sú aj prirodzené baktérie a kvasinky.

Pozitívny vplyv na naše telo

Burčiak má blahodarný vplyv na pokožku a jej deriváty – vlasy a nechty. Tiamín v ňom obsiahnutý má blahodarný vplyv na činnosť srdca. Nikotiamid bráni vzniku nervových a kožných porúch. Kyselina pantotenová chráni sliznicu a zažívací trakt. Tiež má pozitívny vplyv na cievy a podporuje odbúravanie tukov (cholesterol a triglyceridy). Pozor by si mali dať diabetici, pretože obsahuje veľké množstvo cukru. Konzumovať by sme ho však mali s mierou, predsa len sa jedná o alkohol.

burčiak
Burčiak môže byť zdravý pre črevá aj pleť. Skúste tieto tipy Foto: www.gettyimages.com

Ako ho piť?

Ponúka sa hneď niekoľko štádií:

  1. Sladký – tu je vyššie množstvo prírodného cukru a menej alkoholu. Má muštovú a ovocnú chuť. Táto varianta je najrozšírenejšia.
  2. Vo vare – tu majú kvasinky najvyššiu aktivitu, cukor a alkohol je v pomere 1:1. Ide o fázu po búrlivom kvasení muštu.
  3. Po zlomení – v tomto prípade je alkoholická chuť vyššia, je menej sladký, obsahuje viac alkoholu a vystupujú kyselinky.
  4. Mydliňák – má znateľnejší alkohol a ostrejšie kyselinky.
  5. Mladé víno – má ustálenú chuť, dochádza k sedimentácii kvasných kalov. Ide o takmer čisté víno.

Rôzne farby

Ochutnať môžete rôzne farebné odtiene. Červenú farbu má mušt, ktorý kvasí s rmuštom modrého hrozna. Tie sa využívajú na výrobu vína červeného. Žltú farbu má burčiak, ktorý sa vyrába z bieleho hroznového vína. Z toho sa šťava lisuje hneď. Ružovú farbu má potom burčiak, ktorý sa vyrába rovnako, ako burčiak žltý. Na jeho výrobu sa však používa hrozno modré.

Zdroj: extrafit.cz

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané