Bobkový list – vavrín obyčajný je známe korenie a v kuchyni dosť využíva.
Bobkový list obsahuje éterické oleje, triesloviny a horké látky, ktoré mu dodávajú typickú chuť. Je slabo aromatický, má korenistú vôňu a horkastú chuť. Jeho výhodou je, že ani dlhší uskladňovaním nestráca na kvalite. Uskladňuje sa v uzatvorených nádobách. Ako korenina sa používajú listy alebo prášok z nich.

Bobkový list je aj ako liek na mnohé zdravotné problémy.
Zápach z úst alebo zápalu v ústnej dutine (stomatitída, gingivitída – zápal ďasien)
– môžete niekoľkokrát denne žuť vavrínový list, a potom nejedzte nič ani nepite počas jednej hodiny
Na upokojenie
Bobkový list možno všiť do vankúša – to upokojuje lepšie ako koreň valeriány lekárskej. Pomáha veľmi aj na upokojenie detí, pokiaľ sú rozrušené .

Dezinfekcia miestnosti
Môže poslúžiť aj ako dezinfekcia miestnosti v ktorej je pacient; je potrebné zaliať vriacou vodou niekoľko listov, lúhovať 15 minút a naliať do misky a potom celá miestnosť je plná vône bobkového listu a ten vyčistí patogénne baktérie.
Bobkový list pre orálne podávanie
10 strednej veľkosti vavrínových lístkov zalejte tromi šálkami vriacej vody, nechajte po dobu troch hodín odstáť a pite pol šálky trikrát denne ako liek na cukrovku, ako protizápalový prostriedok pri reumatoidnej artritíde a ako antibakteriálny a imunostimulačný liek na tuberkulózu.
Liečivý olej
Jeden a pol lyžice drveného bobkového listu, nasypte do pohára čisteného rastlinného oleja, a odložte na tmavé a chladné miesto (ale nie do chladničky) na jeden týždeň. Používať lokálne na liečbu zápalových ochorení (vrátane hnisania) kože a na preležaniny.
Na vonkajšie použitie
30 bobkových listov zaliať pohárom vriacej vody, nechajte odstáť po dobu troch hodín, nalejte do misy s teplou vodou a vykonajte kúpeľ nôh (po dobu 10 minút) pomáha pri zvýšenom potení nôh a nepríjemných pachov.

Proti kašľu
Potrebujete 32 ks list bobkový, 1 kg cukor kryštál, 1/2 l šťava z citróna. Bobkový list, cukor a šťavu z citrónov treba variť na slabom ohni, cca 70 minút, kým nevznikne masa ako med. Potom ju nalejte do fliaš a držte v chladničke. Užívajte 1 čl denne pri kašli. Citrón je v tomto prípade najmä konzervant.