Blesková lacná bábovka podľa prababičky. Týmto trikom ju vždy ľahko vyklopila

Zdieľať
bábovka
Blesková lacná bábovka podľa prababičky. Týmto trikom ju vždy ľahko vyklopila Foto: www.gettyimages.com

Hoci je mramorová bábovka považovaná za pomerne slávnostný múčnik, jej príprava rozhodne nie je nijako zložitá. A už vôbec nie podľa hrnčekového receptu našich prababičiek, ktoré si nepotrpeli na žiadne zložité pokrmy. Táto bábovka je rýchlo hotová, krásne vonia a vďaka jednému triku ju vždy bez problémov vyklopíte z formy.

Upiecť bábovku nie je žiadna veda. Teda pokiaľ sa držíte starých a osvedčených receptov, v ktorých sa pracuje len s hŕstkou surovín a namiesto váženia sa všetko odmeriava  pomocou hrnčekov. Práve taká je aj bábovka, na ktorú nedali dopustiť naše babičky. Pri jej príprave nevymýšľali žiadne nezmysly a vsádzali na tú najklasickejšiu a zároveň najlepšiu podobu tohto múčnika.

Cesto na bábovku

Príprava cesta na bábovku je skutočne jednoduchá a zvládne ju ľavou zadnou aj ten, kto práve pečeniu veľmi neholduje. Treba sa však držať niekoľkých málo pravidiel, aby sa bábovka podarila. Tým najzákladnejším je správna teplota surovín. Hoci sa môže zdať, že takýto faktor nemôže hrať žiadnu významnú úlohu, opak je pravdou. Keby ste totiž zmiešali studené mlieko, vajíčka a napríklad smotanu s cukrom a múkou, ktoré sú izbovej teploty, v ceste by sa mohli tvoriť hrudky. Než sa teda pustíte do pečenia bábovky, všetky ingrediencie, ktoré máte v chladničke, aspoň 30 minút pred prípravou cesta vyberte, aby sa stačili „ohriať”.

Ak túžite po dokonale vláčnej a hutnej bábovke, pridajte do cesta kondenzované mlieko. Postup nájdete v tomto videu:

Ako upiecť bábovku

Veľmi často sa v receptoch uvádza, že treba bábovku piecť pri 180 stupňoch Celzia. To ale nie je tak celkom pravda. 180 stupňov Celzia už je totiž pre bábovku pomerne vysoká teplota, a tak bábovka celkom rýchlo zozlatne, ale vo vnútri nebude dostatočne prepečená. Rozhodne sa teda oplatí bábovku piecť pri zhruba 165 stupňoch Celzia.

Ako vyklopiť bábovku

Aj keď budete mať úžasné cesto a bábovka bude dokonale prepečená, všetko môže stroskotať na tom, že nepôjde vyklopiť a po násilnom vybratí z formy nebude vôbec pekná. Nepodceňujte preto prípravu formy. Pred naliatím cesta ju naozaj dôkladne vymažte. Na maslo ale zabudnite. To sa totiž pomerne rýchlo prepaľuje, a tak nie je na vymazanie formy vhodné. Skôr stavte na stužený tuk. Potom formu posypte hrubou múkou.

Upečenú bábovku nechajte najskôr asi 5 minút odpočívať. Až potom na formu položte tanier a formu obráťte. V ideálnom prípade by sa v tomto momente mala bábovka sama vyklopiť. Pokiaľ sa tak ale nestane, namočte utierku do studenej vody a priložte ju na niekoľko sekúnd na formu. Poslednou možnosťou, ako dostať bábovku z formy, je položiť formu na pár sekúnd do vodného kúpeľa. Ak je aj tento krok neúspešný, radšej sa poobzerajte po lepšej forme.

Rýchla hrnčeková mramorová bábovka

V mise vyšľahajte do peny 2 celé vajcia a 1 hrnček kryštálového cukru. Potom prilejte 1 hrnček mlieka a 1/2 hrnčeka rastlinného oleja. Nakoniec do misy preosejte spoločne 2 hrnčeky polohrubej múky a 1 vrecúško prášku do pečiva. 3/4 cesta nalejte do vopred vymastenej a posypanej formy na bábovku. Do zvyšku cesta vmiešajte 1 lyžicu holandského kakaa a taktiež nalejte do formy. Bábovku dajte piecť do rúry vyhriatej na 165 stupňov Celzia a pečte ju asi 45 minút. Hotovú bábovku vyklopte z formy a až úplne vychladne, poprášte ju práškovým cukrom.

Zdroj: YouTube.com, toprecepty.cz, toprecepty.cz

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané