Bezlepkový jablkový koláč. Jednoduchý recept pre každého

Zdieľať
jablkový koláč
Bezlepkový jablkový koláč. Jednoduchý recept pre každého Foto: www.freepik.com

Objavte kúzlo prípravy bezlepkového jablkového koláča, ktorý je nielen nádherný na pohľad, ale aj neodolateľne chutný. Tento koláč, ideálny pre každú príležitosť, je dokonalou voľbou pre všetkých, vrátane tých, ktorí dodržiavajú bezlepkovú diétu. Postupujte podľa nášho jednoduchého návodu a prekvapte svojich blízkych výnimočnou pochúťkou, ktorá je zdravšou alternatívou k tradičným sladkostiam.

Teraz, keď sú jablká v plnej sezóne, je ideálny čas na pečenie tradičného jablkového koláča, ktorý je známy aj pod názvom „apple pie“. Tento koláč je univerzálnym symbolom pohody a domácej výroby, a navyše je v našej verzii vhodný aj pre ľudí trpiacich celiakiou.

Aj keď sa môže zdať, že príprava koláča je zložitá, v skutočnosti je to veľmi jednoduché. A s naším receptom sa môže na bezlepkovú verziu tejto obľúbenej sladkosti dohodnúť úplne každý.

Rada pre bezlepkových začiatočníkov

Ak ste nováčikom v bezlepkovom pečení, začnite s bezlepkovými zmesami, ktoré sú ľahko dostupné takmer všade. Tieto zmesi obsahujú kombináciu rôznych druhov bezlepkovej múky, škrob a obvykle aj zahusťovadlo, ako je guarová guma, ktorá funguje ako prírodné lepidlo a udržiava cesto pohromade. Až si osvojíte základy bezlepkového pečenia, môžete prejsť na používanie jednodruhových surovín.

koláč
Bezlepkový jablkový koláč. Jednoduchý recept pre každého Foto: www.freepik.com

Suroviny

Na cesto:

  • 250 g Univerzálnej zmesi bez lepku Labeta,
  • 1/2 sáčku kypriaceho prášku do pečiva bez lepku
  • 100 g masla
  • 3 lyžice práškového cukru (alebo podľa chuti)
  • 1 vajce

Na náplň:

  • približne 7 jabĺk
  • škorica
  • trstinový cukor

Postup:

Zmiešajte suroviny na cesto. Ak je cesto príliš sypké, môžete pridať trochu vody alebo mlieka. Nechajte ho chvíľu stuhnúť v chladničke. Medzitým si pripravte jablká: umyte ich, ošúpte a nastrúhajte, ochuťte škoricou a cukrom. Vezmite cesto z chladničky, dve tretiny ho naneste do formy vymazanej maslom (s priemerom ideálne 28 cm). Na cesto rozložte jablčnú zmes. Zvyšné cesto vyvaľkajte a nakrájajte na tenké prúžky, ktorými vytvoríte na koláči mriežku. Pečte v rúre pri teplote 180 °C približne 30 až 35 minút.

S cukrom zachádzajte opatrne, pretože osladené jablká uvoľňujú viac šťavy. Ak potrebujete náplň zahustiť, použite 1 až 2 lyžičky kukuričného škrobu.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané