Báječný koláč po prababičke. Jablkové rezy z čias prvej republiky, ktoré zatiaľ nič neprekonalo

Zdieľať
jablkový koláč
jablkový koláč Foto: www.shutterstock.com

Ak sa povie tradičný múčnik z minulosti, jablkové rezy patria k tým najobľúbenejším. Už za prvej republiky sa v kuchyniach bežne využívali jablká, pretože boli lacné, dobre dostupné a dali sa spracovať na veľa spôsobov. Jablkové koláče, záviny či rezy tak vždy patrili medzi sladké dobroty, na ktorých si pochutnávali celé rodiny.

Klasické jablkové rezy možno pripraviť s dvomi alebo až tromi vrstvami cesta. Niektorí ľudia obľubujú hrubšie cesto, iní zase preferujú tenké, aby vynikla bohatá ovocná chuť. Tento konkrétny recept vychádza z tradícií našich starých mám. Vďaka jednoduchému postupu sa ho nemusí báť ani začiatočník – práve naopak, jeho príprava je veľmi priamočiara a výsledok vždy stojí za to.

Suroviny na prípravu cesta

  • 500 g polohrubej múky
  • 250 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 8 polievkových lyžíc mlieka
  • 1 balíček prášku do pečiva

Suroviny na náplň

  • 1 kg očistených a postrúhaných jabĺk
  • 1 balíček vanilkového pudingu (prášok)
  • 100 g kryštálového cukru
  • štipka mletej škorice

Postup prípravy

  1. Príprava cesta
    Všetky ingrediencie na cesto (múku, maslo, cukor, vajcia, mlieko a prášok do pečiva) dôkladne premiešajte vo väčšej mise. Najjednoduchšie je zapracovať maslo do múky a cukru, pridať vajcia, potom mlieko a vypracovať polotuhé cesto. Keď je zmes hotová, zabaľte ju do potravinovej fólie a vložte aspoň na pol hodiny do chladničky. Táto pauza zabezpečí, že maslo v ceste stuhne a s vyvaľkaním nebudete mať žiadne problémy.

  2. Príprava plnky
    Kým cesto odpočíva, venujte sa náplni. V mise zmiešajte postrúhané jablká (spolu so šťavou, ktorú pustia), cukor, štipku škorice a balíček vanilkového pudingu v prášku. Puding pomôže náplň zahustiť, aby pri pečení príliš nevytiekla, a zároveň jej dodá jemnejšiu konzistenciu.

  3. Formovanie a plnenie
    Keď cesto vyberiete z chladničky, rozdeľte ho na dve približne rovnaké časti. Na pomúčenej doske vyvaľkajte z oboch dielov dve tenšie placky, približne o veľkosti plechu, ktorý použijete. Spodné cesto preložte na vymastený plech, pričom môžete mierne zdvihnúť okraje, aby náplň nevytiekla.

  4. Dokončenie rezov
    Na pripravené cesto rovnomerne naneste jablkovú zmes. Vďaka pudingu bude šťava z jabĺk o niečo hustejšia. Potom jablká prikryte druhou vyvaľkanou plackou a okraje dôkladne spojte stláčaním prstami, aby počas pečenia nič nevytekalo. Hornú vrstvu niekoľkokrát poprepichujte vidličkou – pomôže to unikaniu pary a lepšiemu prepečeniu cesta.

  5. Pečenie a finálna úprava
    Vložte plech do rúry predhriatej na 180 °C a pečte približne 30 až 35 minút, kým povrch cesta nezozlatne. Po upečení môžete vrch koláča natrieť rozpusteným maslom a posypať práškovým cukrom. Nechajte ho úplne vychladnúť, aby sa plnka ustálila a rezy sa pri krájaní nerozpadávali.

Keď koláč nakrájate, všimnete si krásne vrstvy cesta a jablkovej plnky. Ak máte radi sladké dezerty, pokojne pridajte navrch šľahačku – výborne sa hodí k šálke voňavej kávy alebo čaju.

Tip na vylepšenie cesta: pridajte víno alebo ocot

V starších kuchárskych knihách našich starých mám sa často spomína trik, ako dosiahnuť krehkejšie a poddajnejšie cesto. Stačí pridať trochu bieleho vína namiesto časti mlieka alebo ho skombinovať s mliekom, ak vám cesto pripadá príliš tuhé. Víno mu dá jemnejšiu chuť a cesto sa lepšie vyvaľká.
Ak víno nechcete použiť, môžete vyskúšať pridať do cesta ocot – práve on vie v niektorých prípadoch nahradiť mlieko či dokonca aj pomôcť získať ešte chrumkavejšiu štruktúru upečeného korpusu.

Variácie náplne

Ak namiesto jabĺk preferujete iné náplne, neváhajte experimentovať. Tieto rezy sú skvelé aj s tvarohom, do ktorého môžete primiešať hrozienka, prípadne môžete použiť puding ako samostatnú vrstvu s ovocím. Veľkou výhodou je, že základné cesto zostáva univerzálne, takže ho môžete ľahko prispôsobiť rôznym príchutiam.

Jablkové rezy podľa starých mám si svoju popularitu udržujú už desaťročia. Láka nás na nich poctivá chuť jabĺk a maslového cesta, jednoduchosť prípravy a široké možnosti obmien. Ak hľadáte overený recept, ktorý nikdy nesklame, tieto jablkové rezy sú tou pravou voľbou na nedeľné popoludnie alebo akúkoľvek príležitosť, keď chcete potešiť rodinu či návštevu voňavým dezertom.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané