Spojenie jabĺk, škorice, hrozienok a orechov k jeseni skrátka patrí. Jablkovú náplň môžete nahradiť náplňou makovou, orechovou alebo tvarohovou. Lahodné cesto naplnené touto zmesou predstavuje dokonalý zákusok k popoludňajšej káve. Prevonia nielen kuchyňu príjemnou vôňou a na jazyku sa priamo rozplýva. Pripravíte si ho ľahko a prekvapíte tak svoju rodinu.
1. Suroviny na prípravu cesta na dve štrúdle
- 2 vajcia
- 600 g hladkej múky
- 140 g masla alebo tuku na pečenie
- 12 lyžíc mlieka
- 2 prášky do pečiva
- 150 g cukru
- štipka soli
Postup prípravy:
Všetky suroviny zmiešajte a spracujte nelepivé cesto. Rozdeľte na dve časti a na pomúčenej doske vyvaľkajte dve placky, ktoré naplníte náplňou, zarolujete, potrite vajíčkom a posypete plátkami mandlí alebo mletými orechmi. Pečiete v predhriatej rúre 30 – 40 minút.
2. Suroviny na prípravu cesta na dve štrúdle
- 1 žĺtok
- 125 g masla
- 250 g hladkej múky
- 0.5 lyžičky soli
- 50 ml vody
Postup prípravy:
Všetky suroviny zmiešate. Cesto rozdelíte na dve časti, vyváľate placky a plníte ich náplňou. Zarolujete, potrite vajciami a posypete mletými orechmi alebo drvenými mandľami. Pečiete v rozohriatej rúre na 180ºC 30 minút.
Jablková náplň
- 5 väčších jabĺk – olúpaných, zbavených jadrovníkov a nastrúhaných na hrubom strúhadle
- vanilkový cukor
- škorica
- kúsky orechov
- hrozienka
Maková náplň
- namletý mak
- cukor podľa chuti
- štipka škorice
- citrónová šťava
- mlieko
Zvaríte mlieko, vsypete doň ostatné ingrediencie tak, aby vznikla hutná zmes. Tú rozprestrite na cesto.
Orechová náplň
- vlašské orechy namleté zmiešané s namletými piškótami
- práškový cukor podľa chuti
- vanilkový cukor
- plnotučné mlieko
- rum – voliteľný
Zvaríte mlieko, pridáte ostatné ingrediencie tak, aby vznikla hustejšia zmes. Tú rozprestrite na cesto.
Tvarohová náplň
- 1 tučný tvaroh
- 1 vajce
- 2 lyžice vanilkového pudingu
- vanilkový cukor
- práškový cukor podľa chuti
Všetky suroviny zmiešate a vzniknutú zmes rozprestrite na cesto.
Servírovanie
Pred podávaním môžete štrúdľu posypať práškovým cukrom alebo ozdobiť vanilkovou zmrzlinou alebo šľahačkou a posypať jemne mletými orechmi.
Zdroj: extrafit.cz
