Tekvica je zelenina, ktorú si väčšina ľudí spája s jeseňou a sychravým počasím. Pravdou však je, že jej sezóna sa začína už v auguste, keď záhrady doslova prekypujú čerstvými plodmi. Okrem toho, že je tekvica bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu, patrí medzi veľmi všestranné suroviny. Hodí sa do polievok, omáčok, nátierok či koláčov, no výborne chutí aj v jednoduchých letných jedlách.
V talianskej kuchyni má tekvica dlhú tradíciu – pripravuje sa z nej krémové rizoto, plnené cestoviny, ale aj netradičné predjedlá. Taliani si totiž cenia nielen samotnú dužinu, ale aj kvety, ktoré dokážu premeniť na lahodnú pochúťku. Ak hľadáte ľahké recepty vhodné aj do horúceho počasia, nasledujúce dva tipy vás určite inšpirujú.
Fiori di zucca – vyprážané tekvicové kvety
Ako originálny predkrm si môžete pripraviť smažené kvety z tekvice. V Taliansku ide o obľúbenú pochúťku, ktorú nájdete na trhoch aj v domácnostiach. Chrumkavé, ľahké a pritom plné chuti – presne také majú byť správne pripravené fiori di zucca.
Ingrediencie:
- čerstvé kvety z tekvice (podľa počtu osôb a chuti)
- štipka soli
- 300 g hladkej múky
- voda podľa potreby
- olej na vyprážanie
Postup:
Kvety najskôr dôkladne opláchnite pod studenou vodou a nechajte ich uschnúť. Potom odstráňte tyčinky z vnútra kvetu. Medzitým si pripravte jednoduché cestíčko – zmiešajte múku, štipku soli a trochu vody, aby vznikla hustejšia hladká hmota.
V panvici rozohrejte väčšie množstvo oleja. Každý kvet obaľte v cestíčku a vložte do horúceho oleja. Smažte z oboch strán, až kým nebudú krásne zlatisté. Potom ich nechajte odkvapkať na papierovej utierke, ktorá vsiakne prebytočný tuk. Nakoniec jemne osoľte a servírujte ako ľahučký predkrm.
Krémové tekvicové rizoto
Ako hlavný chod sa výborne hodí krémové rizoto z tekvice Hokkaidó. Je to sýte, no zároveň jemné jedlo, ktoré vďaka kombinácii parmezánu, tymianu a masla dostane nezameniteľnú chuť.
Ingrediencie (pre 4 osoby):
- 1 väčšia tekvica Hokkaidó
- 1 väčšia šalotka
- 3 strúčiky cesnaku
- 200 g ryže typu carnaroli alebo arborio
- 100 ml bieleho vína
- 2 lyžice olivového oleja
- 3 vetvičky tymianu
- 1 l zeleninového vývaru
- 40 g parmezánu
- 50 g masla
- 1 lyžička medu
- šťava z 1 citróna
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
Najskôr si rozohrejte rúru na 200 °C. Tekvicu poriadne očistite, rozkrojte a odstráňte semienka. Jednu polovicu nakrájajte na väčšie kúsky a pečte na plechu, kým nezmäkne. Druhú polovicu nakrájajte na menšie kocky a opečte ich na panvici s olivovým olejom dozlatista.
Pridajte nadrobno nasekanú šalotku a cesnak, chvíľku restujte a potom prisypte ryžu. Krátko ju opečte, zalejte bielym vínom a nechajte odpariť alkohol. Postupne prilievajte horúci zeleninový vývar a za stáleho miešania varte, kým ryža nebude krémová a uvarená tak akurát.
Upečenú polovicu tekvice rozmixujte na jemné pyré. Do rizota pridajte asi päť lyžíc pyré, čerstvý tymian, nastrúhaný parmezán a maslo. Premiešajte, aby sa chute krásne spojili. Na záver rizoto dochuťte lyžičkou medu, citrónovou šťavou, soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
Podávajte ešte horúce, ozdobené parmezánom a vetvičkou tymianu.
Tekvica nie je len jesenná surovina – práve v lete ponúka veľa možností na svieže a netradičné jedlá. Či už siahnete po jemne chrumkavých fiori di zucca, alebo po krémovom rizote, obe jedlá vám dokážu, že talianska kuchyňa vie dokonale prepojiť jednoduchosť a bohatú chuť. A to všetko z jednej jedinej suroviny – obyčajnej tekvice.