Anjelsky ľahká obláčiková torta bez múky. Neodolateľná pochúťka, ktorá sa vám rozplynie na jazyku

Zdieľať
torta

Už ste niekedy ochutnali tortu tak ľahučkú a vzdušnú, až máte pocit, že si pochutnávate na obláčiku? Ak ste doteraz o takejto dobrote nepočuli, určite vás poteší recept na dezert, ktorému sa právom hovorí „anjelská torta“. Je tak nadýchaný, že sa doslova rozplynie hneď po zahryznutí. A aby toho nebolo málo, príprava tohto koláčika nevyžaduje žiadnu bežnú múku. Napriek tomu bude torta krásne stabilná, pôvabná a rozžiari každý dezertný stôl.

V nasledujúcich riadkoch nájdete podrobný recept a niekoľko odporúčaní, ako si ho doma pripraviť. Navyše sa dozviete, čím túto pôvabnú tortu vylepšiť, aby ste ešte viac podčiarkli jej jemnú citrónovú príchuť, ktorá zaplní celú kuchyňu príjemnou vôňou. Ak hľadáte elegantný, no zároveň jednoduchý dezert, ste na správnej adrese!

Prečo si dopriať takúto ľahučkú tortu

Táto obláčiková torta zaujme hneď z niekoľkých dôvodov:

  1. Nepotrebujete klasickú múku – namiesto nej postačí kukuričný škrob. Vďaka tomu je cesto jemné a nadýchané.
  2. Citrónová aróma – šťavnatá vôňa a chuť citróna sa rozvinie počas pečenia do takej miery, že dokáže upútať pozornosť každého, kto sa ocitne vo vašej kuchyni.
  3. Jednoduchá príprava – nepotrebujete žiadne špeciálne suroviny ani kuchynské vybavenie, postačí ručný mixér a obyčajná tortová forma.
  4. Univerzálnosť – obláčikovú tortu si môžete vychutnať samostatne alebo ju ozdobiť šľahačkou, ovocím či citrónovou polevou.

Ak by ste radi videli, ako sa táto torta pripravuje krok za krokom, môžete si pozrieť aj video recept

Suroviny na jednu klasickú tortovú formu

  • 3 vajíčka
  • 200 g práškového cukru
  • 250 g kukuričného škrobu
  • 75 ml slnečnicového oleja
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • Citrónová kôra (množstvo prispôsobte vlastnej chuti)

Toto je základ, vďaka ktorému dosiahnete úžasne jemné cesto bez hrudiek. Okrem surovín si pripravte tortovú formu s priemerom okolo 22 až 24 cm, no pokojne môžete použiť aj inú veľkosť. Dôležité je, aby ste cesto priliali do formy radšej o čosi nižšej, než by ste chceli plnšie okraje. Torta tak bude piecť rovnomerne a vyhnete sa riziku pretečenia.

Predhrejte rúru a vyhrňte si rukávy

Ešte predtým, ako začnete pracovať s vajíčkami a cukrom, zapnite rúru a nechajte ju nahriať na 170 °C. Vďaka tomu bude mať dostatok času dosiahnuť ideálnu teplotu a cesto bude hneď pripravené na pečenie.

Postup pri príprave cesta:

  1. Vajíčka a cukor – v mise začnite šľahať tri vajíčka spolu s práškovým cukrom. Robte to dostatočne dlho, kým sa ich pôvodne žltkastá farba zmení na svetlú krémovú, takmer bielu. Tento krok je dôležitý, aby sa do cesta dostalo čo najviac vzduchu, ktorý následne zaručí ľahkosť torty.
  2. Olejnatý prídavok – do rozšľahanej zmesi prilejte slnečnicový olej a pridajte nastrúhanú citrónovú kôru. Vďaka týmto prísadám bude mať torta jemný citrusový podtón a bude príjemne vláčna. Zmes ešte raz krátko premiešajte, aby sa všetky chute spojili.
  3. Kukuričný škrob a prášok do pečiva – do cesta postupne prisypávajte kukuričný škrob zmiešaný s práškom do pečiva. Sypkú zmes primiešavajte po menších častiach a vždy dôkladne premiešajte ručným mixérom alebo metličkou, aby sa nevytvorili hrudky. Dôkladná trpezlivosť pri miešaní sa vám odmení nadýchaným a jednotným cestom.
  4. Konzistencia – výsledné cesto by malo byť polotekuté, hodvábne hladké a bez hrčiek. Ak máte pocit, že je príliš husté, môžete pridať kvapku vody alebo citrónovej šťavy, no spravidla to nie je potrebné.

Príprava formy a samotné pečenie

Pripravenú tortovú formu vymažte kúskom masla alebo olejom, prípadne ju môžete vystlať papierom na pečenie. Týmto krokom si uľahčíte následné vyberanie torty z formy a vyhnete sa prípadnému prilepeniu cesta k okrajom. Keď je forma pripravená, opatrne do nej nalejte cesto a zarovnajte povrch lyžicou alebo stierkou.

  • Doba pečenia: Cesto pečte v rúre rozohriatej na 170 °C približne 35 minút. Doba sa môže mierne líšiť v závislosti od vašej rúry, preto priebežne sledujte, ako torta mení farbu.
  • Zlatistý odtieň: Keď začne mať torta tmavšie zlatisté okraje, je to znamenie, že sa blíži do finále. Pre istotu môžete použiť starý dobrý trik so špajdľou – zapichnite ju do stredu torty a pokiaľ ju vytiahnete čistú, bez prichyteného cesta, znamená to, že torta je už hotová.

Vychladnutie a zdobenie

Po vytiahnutí torty z rúry nechajte dezert niekoľko minút vychladnúť vo forme. Torta sa tak spevní a bude sa s ňou lepšie manipulovať. Následne ju opatrne vyberte a premiestnite na chladiacu mriežku alebo tanier, kde môže úplne vychladnúť.

Čím obláčikovú tortu dozdobiť? Možností je niekoľko:

  • Čerstvé ovocie: napríklad jahody, maliny, čučoriedky alebo kúsky mandarínok.
  • Domáca šľahačka: vyšľahajte si smotanu na šľahanie s trochou cukru a pridajte zopár hobliniek čokolády.
  • Citrónová poleva: zmiešajte práškový cukor s pár kvapkami citrónovej šťavy a pár kvapkami vody, aby vznikla hustejšia poleva. Touto zmesou môžete poliať povrch torty alebo ňou vytvoriť jemné prúžky.

Tento krok nie je povinný, torta je vynikajúca aj samotná. Avšak ak máte radi trošku extra chuti a pestrofarebnosti, ozdobenie ju posunie na ďalšiu úroveň. Navyše, ak plánujete pohostiť priateľov alebo rodinu, zaujímavo ozdobený koláčik bude vyzerať na stole veľmi lákavo.

Dlhodobo obľúbená maškrta

Rodina či návšteva si túto tortu zamiluje už po prvom kúsku. Vďaka ľahučkej štruktúre a sviežej aróme citrónu pôsobí dezert veľmi letne a sviežo, no nemusíte sa ho báť pripraviť hocikedy počas roka. Dokonca aj v chladných mesiacoch dokáže „obláčik“ spoľahlivo rozjasniť deň. A pravdepodobne sa stane, že vás budú blízki prosiť o opakované upečenie už na budúci víkend.

Dobrú chuť a príjemné pečenie!

Ak teda hľadáte niečo nevšedné, no pritom ľahko zhotoviteľné, nemusíte už viac pátrať. Táto anjelská torta bez tradičnej múky je tým pravým receptom, ktorý poteší všetky mlsné jazýčky. Vyskúšajte a uvidíte, že vás jej jemnosť a svieža chuť celkom dostanú. A kto vie, možno si vďaka nej obohatíte svoje rodinné recepty o jeden nový, no zato mimoriadne obľúbený kúsok.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané