All inclusive, ako ho poznáme, končí. Nekontrolovanému alkoholu a prejedaniu odzvonilo

Zdieľať
All inclusive
All inclusive Foto: www.shutterstock.com

Pamätáte si dovolenky, kde „all inclusive“ znamenalo nekonečné stoly plné jedla a nápojov, ktoré plynuli od rána do noci? Tento koncept sa postupne stáva históriou. Súčasní cestovatelia očakávajú od svojich pobytov viac než len plné taniere či nepretržitý prísun miešaných kokteilov. Ich pozornosť sa čoraz viac sústreďuje na autentické zážitky, kultúru, udržateľnosť a zdravší spôsob trávenia voľného času. Hotely na tento trend reagujú a tradičný model „all inclusive“ nahrádzajú novými, modernejšími konceptmi.

Kedysi symbol prestíže, dnes prežitok

Dlhé roky predstavoval systém all inclusive ideál pre dovolenkárov hľadajúcich maximálne pohodlie. Bezstarostné dni strávené v luxusných rezortoch s neobmedzeným prístupom k jedlu a alkoholu oslovovali milióny turistov po celom svete. Takéto dovolenky symbolizovali komfort bez starostí – žiadne počítanie výdavkov, žiadne limity. Bufety preplnené lahôdkami a neustále otvorené bary vytvárali ilúziu raja na zemi.

Časy sa však menia. Nielenže sa zmenili priority dovolenkárov, ale aj hotely začínajú vnímať, že tento model už neodráža požiadavky modernej spoločnosti. Podľa odborníka na cestovný ruch miestni obyvatelia často kritizujú tento koncept. Niektorým sa nepáči, že turisti zostávajú uzavretí v hoteloch a ignorujú miestne podniky. Navyše, opití hostia často narušujú pokoj a vytvárajú konflikty.

Udržateľnosť na prvom mieste. Koniec plytvaniu jedlom

Jedným z najväčších problémov tradičných all inclusive pobytov je obrovské plytvanie jedlom. Dennodenne sa pripravujú stovky porcií jedál, z ktorých značná časť skončí v odpade. Hostia si často naberajú viac, než dokážu zjesť, a nespotrebované pokrmy končia v koši. Tento prístup je nielen neetický, ale aj ekonomicky a ekologicky neudržateľný.

Nový trend sa preto zameriava na kvalitu namiesto kvantity. Bufetové stoly plné jedál rôznych kuchýň postupne nahrádzajú menšie a precízne zostavené menu s dôrazom na čerstvosť a lokálnosť. Ponuka jedál sa síce zúži, ale kvalita a chuť jedál výrazne narastajú. Hostia si tak môžu vychutnať autentické miestne špeciality, ktoré sú pripravené s maximálnym dôrazom na detail a často aj s ohľadom na zdravie.

Alkohol pod kontrolou. Menej je viac

Ďalším významným posunom je obmedzenie neobmedzeného prísunu alkoholu, ktorý bol neoddeliteľnou súčasťou all inclusive pobytov. Počasie pri bazéne či večery v hotelových baroch často sprevádzala nadmerná konzumácia miešaných nápojov, vína či tvrdého alkoholu. Tento trend však mnohokrát spôsobil viac škody než úžitku – hlučné a neprimerané správanie opitých hostí narúšalo pokojné prostredie, na ktoré sa dovolenkári tešili.

Moderné hotely preto zavádzajú limity na počet drinkov na osobu alebo vytvárajú špeciálne zóny na konzumáciu alkoholu. Tento prístup nielenže zlepšuje atmosféru v rezortoch, ale aj podporuje zdravší životný štýl. Hostia si tak môžu užiť dovolenku bez nepríjemných situácií a vo väčšej pohode.

Zážitková dovolenka ako nová norma

Nástup moderných prístupov k dovolenkám prináša zmenu aj v samotnom vnímaní relaxu a voľného času. Dnes sa ľudia už neuspokoja len s ležaním na lehátku pri bazéne. Chcú objavovať nové miesta, skúšať nezvyčajné aktivity a zapájať sa do zážitkov, ktoré ich obohatia. Hotely preto pridávajú do svojej ponuky rôznorodé programy – od workshopov miestnej kuchyne, cez wellness procedúry, až po aktivity ako joga, vodné športy či výlety do prírody.

Dovolenka sa tak stáva niečím viac než len odpočinkom. Je príležitosťou na osobný rast, spoznávanie kultúry a zlepšenie fyzickej i duševnej pohody. Tento nový trend reflektuje zmenu hodnôt a potrieb dnešných cestovateľov, ktorí hľadajú niečo unikátne a hodnotné.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané