Ako zmraziť cibuľu? Postup, na ktorý už nikdy nezabudnete

Zdieľať
cibuľa
cibuľa Foto: www.shutterstock.com

Uvažovali ste niekedy nad tým, že by ste si cibuľu jednoducho zamrazili? Možno vám to už napadlo, no váhali ste, či je to vôbec dobrý nápad. My sme to vyskúšali a narazili sme na niekoľko zaujímavých poznatkov, ktoré sa vám môžu hodiť, ak chcete ušetriť čas a peniaze pri varení.

Prečo sa oplatí mraziť cibuľu

V našom malom teste sme zistili, že zmrazenie cibule nám nielen ušetrilo zopár eur, ale hlavne sme si pripravili pohodlnú zásobu nakrájanej cibule, ktorá je k dispozícii kedykoľvek potrebujeme niečo rýchlo navariť. Už žiadne zdĺhavé lúpanie a krájanie, keď sa ponáhľate – stačí siahnuť do mrazničky a máte vybavené.

V prípade, že vám nejaká časť cibule zostane z predchádzajúceho varenia, viete ju ľahko využiť namiesto toho, aby sa vám polovička zabudla v chladničke a napokon stratila chuť či zoschla.

Ako to vyzerá v praxi?


Zmrazovanie potravín sa stalo bežnou súčasťou našich domácností. Nielen mäso či zeleninu, ale napríklad aj rôzne hotové jedlá dokážeme v mrazničke uchovávať dlhšie bez toho, aby sa pokazili. Je však dôležité vedieť, že nie všetko je vhodné na mrazenie. Napríklad potraviny s vysokým obsahom vody, ako uhorky alebo pomaranče, sa do mrazničky neodporúčajú, pretože po rozmrazení strácajú svoju textúru a zvyčajne aj chuť.

Cibuľa je však v tomto iná. Má nižší obsah vody ako spomínané ovocie či zelenina, a preto dokáže bez problémov vydržať dlhší pobyt v mrazničke. Dokonca sa vám nestane, že by začala hniť alebo inak výrazne znehodnocovať.

Ako je to s chuťou a štruktúrou

  • Celá vs. nakrájaná cibuľa
    Možno vás napadne, že do mrazničky dáte celú cibuľu a pri varení ju potom použijete, ako keby ste ju práve zobrali z chladničky. V tom je však istý háčik. Celá zamrazená cibuľa po rozmrazení zmení svoju štruktúru a je nasiaknutá vodou, čo výrazne ovplyvní jej konzistenciu v jedle.
    Naopak, ak ju vopred nakrájate na kocky alebo na plátky, zmrazená cibuľa si pri varení v polievke, omáčke či dusených pokrmoch zachová omnoho prirodzenejšiu textúru a chuť. Navyše odpadá nutnosť rozmrazovania vcelku – nakrájané kúsky totiž môžete pridať rovno do hrnca.
  • Môžem cibuľu pred mrazením uvariť alebo opražiť?
    Hoci sa to môže zdať ako praktická vychytávka, odborníci skôr odporúčajú cibuľu pred zmrazením tepelne nespracovávať. Keby ste ju chceli predmastiť alebo dosiahnuť karamelizovanú chuť, nestihla by si uchovať svoj pôvodný charakter a navyše by po rozmrazení mohla pôsobiť mdlo. Na karamelizovanie je najlepšie čerstvá surová cibuľa.
    Zamrazenú nakrájanú cibuľu využijete predovšetkým do varenia – napríklad ako základ do polievok, omáčok či rôznych podusení. Na surové použitie v šalátoch síce môžete siahnuť aj po mrazenej cibuli, ale očakávajte, že bude mierne mäkšia a nebude taká chrumkavá ako čerstvo nakrájaná.

Ako dlho môžete mrazenú cibuľu skladovať

Cibuľa si v mrazničke bez problémov uchová svoju chuť a arómu zhruba pol roka. Ak by ste ju uchovávali dlhšie, stále bude použiteľná, no môže postupne strácať svoju výraznú štiplavosť a charakteristickú arómu.
Pre väčšinu bežných receptov to však úplne stačí, hlavne ak si vopred vytvoríte menšie porcie (napríklad na jednu alebo dve dávky).

Postup mrazenia krok za krokom

  1. Vyberte vhodné balenie
    Použite špeciálne vrecká do mrazničky, ktoré sú silnejšie ako bežné mikroténové. Môžete sa tak vyhnúť nepríjemnostiam s prenikaním pachov do iných potravín v mrazničke. Ak je to možné, skvelou voľbou sú aj uzatvárateľné plastové nádoby alebo vákuové vrecká.
  2. Nakrájajte cibuľu
    Pred krájaním odstráňte všetky poškodené vrstvy, aby bola cibula čistá a čerstvá. Nakrájajte ju na veľkosť, ktorú najčastejšie používate pri varení – niekto preferuje jemné kocky, iný zase väčšie mesiačiky. Podstatné je, aby ste ju pripravili na takú formu, akú bežne využívate.
  3. Rozdeľte do menších porcií
    Nesnažte sa všetku nakrájanú cibuľu natlačiť do jedného veľkého vrecka. Keď cibuľa stuhne, vytvorí kompaktnú hmotu, z ktorej sa vám bude ťažko oddeľovať menšie množstvo. Preto radšej rozvrhnite cibuľu do viacerých menších balíčkov. Budete tak môcť použiť vždy len také množstvo, aké potrebujete.
  4. Uzavrite a označte
    Dobre vytesnite vzduch, uzavrite vrecká či nádobu a nezabudnite si napísať dátum mrazenia. Uľahčí vám to orientáciu, aby ste použili najstaršie zásoby ako prvé a nenechali ich v mrazničke zabudnuté príliš dlho.
  5. Vráťte vrecká/nádoby do mrazničky
    Uistite sa, že v mrazničke je dostatočný priestor, aby sa vrecká neotvárali a nepretrhávali. Cibuľa síce nezmrzne na kameň tak rýchlo ako vodnaté potraviny, ale aj tak je lepšie jej dopriať dostatok miesta.

Ďalšie užitočné poznámky

  • Varenie priamo z mrazničky
    Mrazenú cibuľu nemusíte pred použitím rozmrazovať. Bez problémov ju hoďte rovno do horúceho hrnca či panvice, kde sa rýchlo rozmrazí, a spolu so zvyškom surovín sa začne variť. Týmto si ušetríte čas a znížite riziko, že stratí chuť pri dlhom rozmrazovaní.
  • Vôňa v mrazničke
    Ak používate plastové vrecká, radšej ich zdvojnásobte. Predídete tak prenikaniu intenzívnej arómy cibule medzi iné potraviny. Nie všetky materiály totiž pachy dokonale udržia.
  • Finančná výhoda
    Ak natrafíte na výhodnú akciu a zaobstaráte si väčšie množstvo cibule naraz, môžete ju pokojne nakrájať a zamraziť. Vyhnete sa tak plytvaniu, keďže neskôr odpadá riziko, že vám cibuľa medzičasom zhnije alebo vyschne.

Zhrnutie:
Mrazenie cibule je jedným z najjednoduchších spôsobov, ako si dopredu pripraviť základnú surovinu do varenia. Stačí si dať pozor na vhodné balenie, porcovanie a dôkladné označenie dátumom. Nakrájaná cibuľa sa v mrazničke dokáže udržať v dobrej kondícii asi šesť mesiacov a pri troche starostlivosti nebudete mať starosti ani s neželanou vôňou v mrazničke. Takto pripravenú cibuľu potom môžete kedykoľvek pridať rovno do varenia, čím si ušetríte drahocenné minúty a peniaze.

Ak teda chcete v kuchyni fungovať o niečo efektívnejšie, neváhajte vyskúšať tento postup a zaraďte mrazenie cibule medzi svoje bežné domáce triky. Zistíte, že mať vždy poruke túto základnú aromatickú zeleninu sa vám môže náramne hodiť, najmä vtedy, keď sa ponáhľate alebo potrebujete navariť z ničoho rýchlo a bez zbytočného stresu.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané