
Ako využiť zvyšky vianočky. Originálny recept na zapečenú lahôdku Foto: www.gettyimages.com
Objavte jedinečný recept na vylepšenú klasiku – zapečenú vianočku s vanilkovým tvarohom a hruškami! Tento recept je ideálny pre tých, ktorí milujú experimentovať s tradičnými jedlami a hľadajú nové spôsoby, ako zužitkovať zvyšky po sviatkoch. Uvidíte, ako jednoducho a rýchlo pripravíte z pár základných surovín neobyčajný dezert.
Zapečená vianočka s vanilkovým tvarohom a hruškami. Ak vás myšlienka na zapečenú vianočku napĺňa radosťou, tento recept je ako stvorený práve pre vás! Využijeme v ňom nevyhnuté zvyšky vianočky, prezreté hrušky a krémový tvaroh. Je až neuveriteľné, akú lahôdku môžete pripraviť z toho, čo by inak skončilo v koši!
- Porcie: 4
- Príprava: 35 minút
- Pečenie: 40 minút
Suroviny:
- zvyšky vianočky
- hrušky 500 g
- mlieko 400 ml (o 50 ml viac pre nadýchaný efekt)
- tvaroh 250 g
- cukor krupica 160 g
- maslo 120 g (30 g navyše pre výraznejšiu chuť)
- rum 50 ml
- med 30 g
- vajcia 3 ks
- žĺtok 1 ks
- mletá škorica 1 lyžica
- vanilkový struk ½ ks
Postup:
- Rúru predohrejte na 160 °C.
- Vanilkový tvaroh: V mise zmiešajte tvaroh, med, žĺtok a zmäknuté maslo do hladkej zmesi. Z vanilkového struku vyškrabte semienka a pridajte ich do zmesi.
- Hrušky: Očistite a nakrájajte na kocky. Pridajte mletú škoricu a 100 g cukru krupice.
- Formu na pečenie vymastite maslom.
- Zmes na namáčanie vianočky: Vo väčšej mise zmiešajte vajcia, zvyšný cukor, maslo a rum. Postupne prilievajte mlieko a vytvorte hladkú zmes.
- Vianočku nakrájajte na tenšie plátky a namočte ich do zmesi.
- Do formy vyložte vrstvu namočenej vianočky.
- Pridajte vrstvu pripravených hrušiek so škoricou a cukrom.
- Pridajte vanilkový tvaroh a rovnomerne rozprestrite po celej ploche.
- Zakryte ďalšou vrstvou namočenej vianočky.
- Pečte v predohriatej rúre 40 minút.
- Hotovú zapečenku posypte práškovým cukrom a podávajte s domácim vanilkovým krémom alebo čerstvým ovocím pre dokonalý zážitok.